Durerile dintre omoplați sau dorsalgia: simptome și tratamente
Durerile dintre omoplați, în regiunea dorsală, reprezintă un motiv frecvent de consult medical. De obicei, indică o contractură musculară sau o leziune, însă pot fi și un semn de avertizare al unei afecțiuni mai grave.
Regiunea interscapulară este constituită din coloana dorsală, unde se articulează arcadele costale și se inserează o mare varietate de mușchi. Aceste elemente musculo-scheletice sunt responsabile de protejarea organelor interne precum inima, plămânii, esofagul și aorta toracică.
Termenul dorsalgie se referă la durerea situată în partea din spate a corpului, sub umeri și între omoplați. Acesta este un simptom care exprimă prezența unei afecțiuni sau boli la nivelul coloanei vertebrale sau al structurilor adiacente. În plus, unele patologii toracice și abdominale pot radia în această zonă.
Durerile dintre omoplați sau dorsalgia: simptome
Simptomele durerii variază în funcție de cauză. În cele mai multe cazuri, durerea de spate este rezultatul unei combinații a mai multor agenți patologici și afectează aproximativ jumătate din populația adultă la un moment dat în viață.
Acest disconfort poate apărea izolat sau asociat cu alte dureri în regiunea cervicală sau lombară. În general, disconfortul cauzat de o contractură musculară este limitat la o parte a corpului și se agravează odată cu schimbările de postură.
În mod similar, este obișnuit ca durerile de spate de origine musculară să fie ameliorate prin apăsarea puternică a zonei sau prin aplicarea de comprese reci. Cu toate acestea, durerea interscapulară poate fi și rezultatul proceselor inflamatorii la nivelul coloanei vertebrale. Disconfortul se concentrează în centrul spatelui și se va diminua în starea de repaus.
Disfuncția organelor cutiei toracice și a abdomenului se poate prezenta și ca durere de spate. În plus, persoana va manifesta unele simptome clasice ale afecțiunii. Este cazul transpirației, răcelii și leșinului, tipice unui anevrism de aortă.
Recomandăm: 3 remedii naturale pentru durerea de spate
Durerile dintre omoplați: cauze
Durerea dintre omoplați poate fi de origine musculo-scheletică sau viscerală, având în vedere numărul mare de structuri anatomice care converg la acest nivel. Afecțiunea dispare adesea după câteva zile.
Încordare sau tracțiune musculară
Încordarea mușchilor din regiunea dorsală este principala cauză a durerii între omoplați. Studiile estimează o prevalență a durerilor de spate cauzate de mușchi între 60% și 85% la populația adultă.
Printre situațiile care contribuie la acest disconfort se numără următoarele:
- Poziție deficitară
- Sporturi care implică întoarcerea corpului, cum ar fi tenisul și golful
- Efort excesiv pentru ridicarea de obiecte grele
- Dormit pe suprafețe cu sprijin inadecvat
În mod similar, mișcările bruște și căderile pot provoca leziuni ale fibrelor musculare ale spatelui. În cazul suspectării unei traume, este indicat sa aplicați gheata sau comprese reci și să mergeți la un specialist.
Hernie de disc
Herniile de disc dorsale pot fi responsabile de compresia nervilor, favorizând apariția durerii între omoplați. Intensitatea disconfortului variază, agravându-se la transportul obiectelor sau menținerea aceleiași poziții pentru perioade lungi de timp.
Durerea este însoțită de amorțeală, furnicături și greutate în umăr, cot și antebraț. În general, persoanele afectate ar trebui să se odihnească și să ia analgezice. Cazurile avansate necesită infiltrații.
Boli reumatice
Bolile degenerative și inflamatorii ale sistemului musculo-scheletic pot provoca dureri în diferite părți ale corpului. Artrita este o boală frecventă la adulții în vârstă, care se poate manifesta cu dureri la nivelul gâtului și în regiunea interscapulară.
Alte cauze reumatice ale durerilor de spate sunt următoarele:
- Spondiloartroza
- Fibromialgia
- Spondilita anchilozantă
- Osteoporoza
Probleme cu inima
În general, infarctul miocardic se manifestă cu dureri severe în piept care iradiază spre umăr. Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să experimenteze dureri între omoplați după un atac de cord.
În cele mai multe cazuri, durerea este de natură compresivă și persistă mai mult de 30 de minute. În plus, este însoțită de greață, dificultăți de respirație, transpirație, paloare și amețeli.
Inflamația pericardului care acoperă inima sau pericardita poate provoca dureri în piept care iradiază spre spate. Acest lucru poate fi exacerbat prin respirația profundă sau întindere și este ameliorat prin înclinarea pieptului înainte.
Anevrism de aortă toracică
Un anevrism este o dilatare arterială cauzată de o slăbiciune dobândită sau congenitală a peretelui unui vas de sânge. Studiile estimează o prevalență a anevrismelor în aorta toracică între 6 și 10 cazuri la 100.000 de persoane pe an. Este mai frecventă la bărbații peste 60 de ani.
Anevrismele toracice rupte generează junghiuri în piept care ajung între omoplați. În plus, apar tusea, răgușeala și dificultățile de respirație. Un anevrism rupt este o situație critică care necesită îngrijire de urgență.
Afecțiuni abdominale
Există un număr mare de probleme abdominale care se manifestă prin dureri de spate. Acesta este rezultatul apropierii organului afectat de spate sau al iradierii nervoase la acest nivel.
Colecistita, pancreatita, inflamația splinei și ulcerul peptic sunt principalele boli asociate cu acest tip de durere. Disconfortul este sever pe partea corpului unde este localizată disfuncția.
Cancer
Tumorile sunt responsabile de cauzarea durerii în diferite regiuni ale corpului din cauza comprimării căilor nervoase. Unele tipuri de cancer pulmonar, cum ar fi tumora Pancoast, pot provoca dureri între omoplați.
Alte neoplasme cu aceleași semne sunt următoarele:
- Cancer de esofag
- Limfoame
- Tumori mamare
- Mezoteliom
- Osteosarcoame
- Cancer hepatic
Tratamentul durerii dintre omoplați
Tratamentul durerilor de spate va depinde de afecțiunea sau boala responsabilă de apariția simptomelor. În general, profesionistul din domeniul sănătății acordă prioritate ameliorării temporare a disconfortului prin utilizarea de medicamente analgezice, relaxante musculare, antiinflamatoare și corticosteroizi.
Contracturile musculare necesită masaje și ședințe de kinetoterapie pentru a recupera tonusul fibrelor. În mod similar, traumatismele ușoare sunt abordate prin repaus la pat, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și comprese.
Hernia de disc și bolile reumatismale necesită monitorizare continuă. În plus, persoana afectata trebuie să implementeze modificări ale stilului de viață pentru o recuperare eficientă.
Infarctul miocardic, pericardita și anevrismele toracice sunt situații de urgență care necesită spitalizare, management farmacologic și chiar o abordare chirurgicală. Problemele abdominale au o rată mare de recuperare și ameliorare definitivă atunci când sunt depistate în timp util.
Citiți mai mult: Ghiozdanele și durerea de spate la copii
Un simptom comun care nu trebuie subestimat
Durerile dintre omoplați reprezintă un simptom comun. De obicei, indică prezența unei leziuni sau contracturi musculare, dar pot fi și rezultatul unei afecțiuni grave.
În acest sens, îngrijirea precoce este esențială pentru a proteja viața persoanei afectate. Din acest motiv, nu ezitați să consultați un medic specialist dacă durerea persistă și dacă este însoțită de dificultăți de respirație sau leșin.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Reguera R, Socorro M, Jordán M, García G, et al. Dolor de espalda y malas posturas, ¿un problema para la salud?. Rev.Med.Electrón. 2018 ; 40( 3 ): 833-838.
- Van Oosterhout R, de Boer A, Maas A, Rutten F, et al. Sex Differences in Symptom Presentation in Acute Coronary Syndromes: A Systematic Review and Meta‐analysis. Journal of the American Heart Association. 2020;9(9).
- Vega J, Gonzalez D, Yankovic W, Oroz J, et al. Aneurismas de la aorta torácica: Historia natural, diagnóstico y tratamiento. Rev Chil Cardiol. 2014; 33( 2 ): 127-135.
- Rodríguez J.Dolor osteomuscular y reumatológico. Rev. Soc. Esp. Dolor. 2004; 11( 2 ): 56-64.
- Casas A, Patiño M. Prevalencia y factores asociados con el dolor de espalda y cuello en estudiantes universitarios. Rev. Univ. Ind. Santander. Salud. 2012 ; 44( 2 ): 45-55.
- Gálvez M, Cordovez J, Okuma C, Montoya C, et al. Diagnóstico diferencial de hernia discal. Rev. chil. radiol. 2017; 23( 2 ): 66-76.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.