Efectele acizilor omega 3 asupra creierului
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Ai auzit de efectele acizilor omega 3 asupra creierului? Omega 3 este un acid gras esențial pentru corpul uman și este prezent în pește oceanic, nuci și uleiuri vegetale. De asemenea, îl poți obține din suplimente alimentare.
Conform informațiilor publicate în Revista anuală a științei și tehnologiei alimentelor, consumul regulat de omega 3 aduce multe beneficii sănătății. Proprietățile sale antiinflamatoare sunt dovada acestui fapt, pe lângă capacitatea sa de a reduce riscul diferitelor boli cronice.
În privința ultimului aspect menționat, mai multe studii au stabilit faptul că acest nutrient este benefic pentru creier și funcțiile cognitive. Prin urmare, astăzi vrem să împărtășim câteva informații despre efectele acizilor omega 3 asupra creierului.
Efectele acizilor omega 3 asupra creierului
Studiile fac legătura între consumul scăzut de omega 3 și performanța redusă a creierului. Acești acizi grași par a fi nutrienți esențiali pentru celulele creierului, legându-se de membranele celulare.
În mod similar, consumul acestor acizi grași în mod regulat îmbunătățește funcționarea receptorilor neurotransmițătorilor, așa cum detaliază informațiile dezvăluite în Biomolecule & Therapeutics. Literatura științifică descrie, de asemenea, o relație între apariția tulburărilor cognitive, cum ar fi depresia sau tulburarea bipolară, și un consum scăzut omega 3.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii înainte de a putea stabili rezultate concludente. În ciuda acestui fapt, multe tratamente ale proceselor cognitive se concentrează în zilele noastre pe modificări ale microbiotei și aportul de omega 3.
Îți recomandăm:
Omega 3 și omega 6
Când vine vorba de dietă, este important să iei în considerare echilibrul dintre acizii grași omega 3 și omega 6. Primii sunt precursori ai moleculelor antiinflamatoare, iar cei din urmă sunt molecule inflamatorii. Din acest motiv, ar trebui să existe un raport 1: 1 pentru a preveni procesele inflamatorii în organism.
De obicei, alimentele procesate sunt bogate în acizi grași omega 6, în timp ce uleiul de pește și cel vegetal sunt bogate în acizi grași omega 3. Dieta modernă duce la apariția unui dezechilibru din cauza exploziei de alimente procesate și fast food.
Prin urmare, este important să-ți crești consumul de alimente proaspete. Astfel, peștele oceanic, nucile și uleiurile vegetale sunt elemente esențiale într-o dietă sănătoasă, deoarece îți cresc aportul de acizi omega 3 și reechilibrează proporția grăsimilor.
Suplimentele de acizi grași omega 3
Este normal să iei suplimente de omega 3 în diverse situații. Mulți sportivi, de exemplu, folosesc aceste suplimente pentru a preveni inflamația apărută din cauza antrenamentelor. Adulții sănătoși le pot folosi și pentru a preveni apariția bolilor complexe pe termen mediu și lung.
De asemenea, având în vedere cele mai noi articole din literatura științifică, suplimentele de omega 3 ar trebui să fie prescrise în procesele legate de tulburări cognitive sau alte probleme de sănătate. Combinarea lor cu prebiotice și probiotice poate fi interesantă atunci când vine vorba de tratarea unor procese legate de depresie.
Îți recomandăm:
Două porții de pește oceanic pe săptămână
Consumul de pește oceanic este esențial pentru un aport adecvat de acizi omega 3. Până acum câțiva ani, aportul de pește era limitat, deoarece oamenii se temeau că acesta va avea un impact ridicat asupra profilului lipidic. Însă acum știm că aportul de grăsimi mono și polinesaturate nu numai că nu crește nivelul colesterolului rău, ci poate chiar să-l reducă ușor.
Prin urmare, medicii ne recomandă să consumăm cel puțin două porții de pește oceanic pe săptămână în combinație cu aportul regulat de ulei vegetal presat la rece.
Supunerea uleiurilor la temperaturi ridicate duce la pierderea multora dintre nutrienții și proprietățile lor. În plus, supraîncălzirea uleiurilor generează procese care duc la apariția deșeurilor toxice pentru organism pe termen mediu și lung, cum ar fi acrilamida.
Concluzie
Consumul regulat de acizi grași omega 3 este esențial. Este necesar să-ți reduci aportul de produse procesate și să crești consumul de produse proaspete pentru a recâștiga echilibrul dintre acizii grași omega 3 și omega 6.
Acizii grași omega 3 pot preveni apariția anumitor boli cognitive, așa cum afirmă literatura de specialitate. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a garanta veridicitatea acestor dovezi.
În cele din urmă, trebuie să reții faptul că grăsimile sunt un nutrient bogat în calorii. Din acest motiv, consumul lor trebuie integrat în cadrul unei diete echilibrate și sănătoase. În acest fel, vei putea evita creșterea în greutate și toate bolile asociate acesteia.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chang CY., Ke DS., Chen JY., Essential fatty acids and human brain. Acta Neuro Taiwa, 2009. 18 (4): 231-41.
- Tanaka., Farooqui AA., Siddiqi NJ., et al., Effects of docosahexaenoic acid on neurotransmission. Biomol Ther (Seoul), 2012. 20 (2): 152-57.
- Deacon G., Kettle C., Hayes D., Dennis C., Tucci J., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (1): 212-223.
- Appleton KM., Sallis HM., Perry R., Ness AR., Churchill R., Omega 3 fatty acids for depression in adults. Cochrane Database Syst Rev, 2015.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.