Efectele psihologice ale leziunilor - Doza de Sănătate
 

Efectele psihologice ale leziunilor

Terapia este cheia pentru depășirea efectelor psihologice ale leziunilor. Nu este vorba doar despre parcurgerea etapelor de recuperare fizică, ci și despre capacitatea de a-ți gestiona emoțiile.
Efectele psihologice ale leziunilor

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Efectele psihologice ale leziunilor trebuie abordate în orice program de recuperare fizică. Aceasta înseamnă că persoana în cauză trebuie să învețe să gestioneze anxietatea, fricile și nesiguranța, pe lângă programele de fizioterapie care vizează întărirea mușchilor, menținerea rezistenței și alte obiective.

Sănătatea este un aspect complex. Deși s-ar putea să fii în formă fizică bună și pregătit pentru cursa vieții tale, mintea îți poate juca feste. După cum poți vedea, psihologia sportivă este esențială în orice abordare a recuperării.

Efectele psihologice ale leziunilor asupra sănătății mintale

Este important să înțelegem că o leziune va afecta o persoană atât fizic, cât și psihologic. Prin urmare, unele emoții sunt tipice și nu ar trebui să fie alarmante. De exemplu, este normal să experimentezi îngrijorare, angoasă și chiar teamă. Aceste stări pot chiar să motiveze recuperarea în multe cazuri.

Cu toate acestea, trebuie să fii atent la acele stări emoționale care interferează cu viața de zi cu zi: insomnie, lipsă de prezență permanentă, depresie, anxietate și gânduri excesive, negative și dramatice despre eveniment, printre altele.

Indiferent că apare în practica amatorilor sau în cea competițională, o accidentare nu înseamnă doar o pauză în activitatea sportivă, ci provoacă schimbări în domeniile personale, relaționale și de lucru. Tristețea sau furia legată de accidentare se vor manifesta într-un fel sau altul în comportamentul persoanei în cauză.

Bărbat la ședință de recuperare
Trebuie luat în considerare procesul mintal care urmează unei leziuni legate de sport, alături de recuperarea fizică.

Mentalitate și recuperare

Acceptarea leziunii este esențială pentru gestionarea emoțiilor și realizarea unei tranziții către o stare pozitivă, orientată spre reabilitare. Totul este pentru a nu stagna din cauza ideilor fataliste.

Managementul emoțional este cheia recuperării. Așadar, este necesar să ne ocupăm de furie, frică, tristețe și orice altă stare care apare.

De asemenea, psihoeducația este importantă pentru recuperare și pentru a face față efectelor psihologice ale unei leziuni: de exemplu, furnizarea de informații persoanei vătămate despre impactul sănătății mintale asupra progresului acesteia. Astfel, sportivul va înțelege importanța abordării psihologice în loc să o neglijeze.

Mulți psihologi oferă cunoștințe despre sport în mod indirect. De exemplu, ar putea recomanda clipuri video sau documentare despre o anumită activitate pentru a stârni interesul pacientului și a-l ajuta să rămână în legătură cu zona sa de interes. În plus, este util ca pacientul să vorbească cu oameni care au depășit cândva un accident grav.

Optimismul și vizualizarea scenariilor pozitive sunt cruciale. Prin urmare, este important să încurajezi acele gânduri despre situații dorite, totul pentru a putea recunoaște progresul zilnic, fără a simți lipsuri.

Sfaturi pentru a trece peste efectele psihologice ale leziunilor

Trebuie să cunoști pacientul cu care lucrez pentru a aborda recuperarea. Fă acest lucru dincolo de identificarea leziunii în sine, a declanșatorului sau chiar a fundalului. Sportivul trecea printr-un burnout? S-a simțit presat sau împins peste limită?

Personalitatea și circumstanțele de viață vor avea o influență majoră asupra acțiunilor necesare: de exemplu, resursele de sprijin disponibile, strategiile de a face față stresului și semnificația sportului în viața pacientului, printre altele. Acesta este modul în care psihologia sportivă poate personaliza intervenția și oferi ceea ce persoana rănită are nevoie pentru a face față efectelor psihologice ale leziunii. Descoperă mai jos câteva recomandări generale!

1. Lucrează la partea de acceptare

Este important să te concentrezi asupra acceptării accidentării și necesității recuperării. Negarea funcționează ca o apărare, dar eșecul în a recunoaște ceea ce se întâmplă poate avea un impact major în recuperare și motivație. De fapt, poate duce cu ușurință la comportamente riscante.

Furia și tristețea vor apărea, deoarece acestea fac parte din proces. Persoana vătămată trebuie să parcurgă fiecare dintre aceste etape, până când ajunge la cea de acceptare. Apoi, va începe negocierea diferitelor strategii pe care ar dori să le aplice.

2. Încurajează răbdarea

Acesta ar putea fi unul dintre cele mai dificile aspecte ale recuperării, mai ales atunci când nu există o cronologie clară la orizont, când totul depinde în principal de evoluția leziunii.

Răbdarea merge mână în mână cu frustrarea. Este important să consolidezi continuu ideea de a face ceva. Uneori, prezentarea recuperării ca pe o provocare este motivantă.

În plus, pacientul trebuie să-și stabilească obiective pe termen scurt pentru a nu vedea recuperarea ca fiind îndepărtată sau imposibilă.

3. Abordează convingerile negative despre accidentare

A fost din cauza abilităților atletice slabe? A fost ghinion? Stres? A fost vina adversarului?

Este important să explorăm convingerile despre ceea ce s-a întâmplat. Trebuie să încerci să identifici o imagine de ansamblu a factorilor care influențează recuperarea. Trebuie să-i abordezi mai des pe cei care sunt disfuncționali.

În plus, este important să știi care sunt strategiile ale pacientului pentru gestionarea situației. Lucrurile nu sunt la fel pentru o persoană care așteaptă cu nerăbdare viitorul și care știe că leziunea este temporară și pentru cineva care își dă seama că sfârșitul carierei a sosit.

Psihologia cognitivă are avantaje în acest sens. Este vorba despre restructurarea cognitivă și suspendarea gândurilor, printre alte tehnici și exerciții.

De asemenea, ca parte a abordării sechelelor mintale ale unei leziuni, trebuie să discuți despre importanța sportului. Este o chestiune de recuperare a motivației de a continua, chiar dacă există descurajare.

Bărbat care simte efectele psihologice ale leziunilor
Oamenii trebuie să învețe să gestioneze furia, tristețea și frustrarea de a nu putea continua să practice o activitate.

4. Efectele psihologice ale leziunilor necesită practicarea relaxării

Relaxarea este esențială, atât pentru a ușura anxietatea recuperării, cât și pentru a scăpa de temerile de a te întoarce la activitatea fizică. Este necesar să o încorporezi ca resursă pentru ameliorarea stresului și, de asemenea, ca mijloc de prevenire a recidivelor.

Revenirea la activitatea fizică din perspectivă biopsihosocială

Cheia revenirii la activitatea fizică este progresul. Trebuie să stabilești obiective mici și să mergi treptat înainte. De asemenea, este important să ai parte de odihnă adecvată.

De asemenea, nu pune presiune pe tine, respectă timpul de recuperare și determină care sunt cele mai bune moduri de a relua antrenamentul. Ține cont de semnalele pe care corpul ți le transmite pentru a face pauze atunci când este necesar. Desigur, este esențial să poți cere ajutor.

Așteptările au două laturi în mediul sportiv. Pe de o parte, acestea stimulează creșterea și îmbunătățirea continuă. Pe de altă parte, sunt dăunătoare și pot avea consecințe fizice și psihice. În zilele noastre, valoarea acordată sportului poate genera fie plăcere, fie presiune și stres.

Nu contează la ce nivel de profesionalism o persoană practică un anumit sport atunci când vine vorba de a face față efectelor psihologice ale leziunilor. Toate acestea trebuie luate în considerare dintr-o perspectivă integrală, biopsihosocială, care transcende latura medicală. În acest moment, psihologia sportului poate oferi resurse importante pentru recuperare și revenire în activitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Moo Peña, Juan Carlos, & Góngora Coronado, Elías Alfonso (2017). LA LESIÓN DEPORTIVA DESDE UNA PERSPECTIVA PSICOLÓGICA POSITIVA EN YUCATÁN (MÉXICO). Enseñanza e Investigación en Psicología, 22(1),127-134.[fecha de Consulta 20 de Abril de 2021]. ISSN: 0185-1594. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29251161012
  • Palmi, Joan (2014). Psicología y lesión deportiva: Una breve introducción. Revista de Psicología del Deporte, 23(2),389-393.[fecha de Consulta 20 de Abril de 2021]. ISSN: 1132-239X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=235131674018

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.