Sportul scade tensiunea arterială
Exercițiile fizice regulate sunt una dintre cele mai bune modalități de a fi sănătos. În cazul persoanelor cu hipertensiune, sunt deosebit de importante, deoarece studiile au dovedit că sportul scade tensiunea arterială.
Atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și Societatea Internațională de Hipertensiune Arterială au fost de acord că exercițiile fizice pot avea rezultate pozitive în reducerea riscului de accident vascular cerebral și infarct miocardic. Ambele boli au hipertensiunea arterială printre factorii lor de risc.
Ce este hipertensiunea arterială?
OMS definește hipertensiunea ca fiind o afecțiune în care vasele de sânge manifestă tensiune arterială persistentă. Acest lucru, desigur, le poate deteriora.
Tensiunea arterială este forța exercitată de sângele pe care inima îl pompează asupra pereților vaselor de sânge. Dacă această tensiune este mai mare decât în mod normal, atunci inima trebuie să facă un efort mai mare pentru a pompa sângele. Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când inima bate.
Hipertensiunea este periculoasă deoarece pune inima și organele, precum rinichii și creierul, în pericol. Este cauza marii majorități a atacurilor de cord din lume. De aceea, este important să o prevenim. Sportul te ajută să-ți controlezi tensiunea arterială și acest lucru este recomandat de OMS încă din 1989.
Îți recomandăm:
Cum scade sportul tensiunea arterială?
Sportul te ajută să ții sub control tensiunea arterială, deoarece contribuie la menținerea greutății adecvate și previne obezitatea. Relația dintre excesul de țesut adipos, excesul de greutate, obezitate și hipertensiune arterială este riscantă.
Sporturile îmbunătățesc funcționarea inimii, deoarece reduc numărul de bătăi pe minut și evită suprasolicitarea acestui organ. Nivelul tensiunii arteriale la sportivi este mai scăzut, deoarece corpul lor funcționează mai bine decât corpul celor care nu fac mișcare.
În plus față de aceste beneficii, practicarea sportului în mod regulat ajută la controlul nivelurilor de anxietate, stres și depresie. Acest lucru te face, de asemenea, să te simți mai sănătos și mai apt, ceea ce contribuie la o stare emoțională pozitivă. Sentimentele pozitive sunt fundamentale pentru a preveni problemele legate de hipertensiunea arterială.
Prin practicarea unui sport, nivelul colesterolului și al glicemiei este mai ușor de controlat. Ambele sunt direct legate de tensiunea arterială crescută și sunt adesea factorul declanșator al infarctului miocardic sau al accidentului vascular cerebral.
Un plan de activitate fizică este ideal
Sportul scade tensiunea arterială numai dacă este practicat în mod regulat. Practicarea sportului sporadic nu este soluția pentru hipertensiunea arterială. Ce trebuie să faci este să ai un plan regulat de activitate fizică.
Este important să ai aprobarea medicului pentru a efectua o rutină de exerciții sau pentru a practica un sport. Medicul trebuie să evalueze starea de sănătate a fiecărei persoane, precum și factorii precum vârsta și greutatea.
În mod ideal, ar trebui să practici o jumătate de oră de exerciții fizice, de trei ori pe săptămână. Din cele 30 de minute, primele 10 ar trebui să fie încălzirea; apoi, urmează practica în sine și, în cele din urmă, întinderea și relaxarea.
Este recomandat să te odihnești o zi între antrenamente, astfel încât mușchii să elimine acidul lactic, care este cauza durerii musculare.
Cele mai bune sporturi care te ajută să scazi tensiunea arterială
Deși sportul la modul general te ajută să-ți ții sub control tensiunea arterială, unele sunt mai potrivite decât altele în acest scop. Mai exact, exercițiile de rezistență cu metabolism aerob și efort competitiv moderat sunt cea mai bună alegere.
Cele mai recomandate sporturi sunt ciclismul, schiul, înotul, mersul pe jos, golful, trekkingul non-extrem, joggingul, patinajul, canotajul și tirul sportiv.
De asemenea, este important să ai o greutate adecvată, să-ți reduci aportul de sare, să-ți reduci nivelul de stres, să eviți consumul de alcool, să nu fumezi și să ai o dietă sănătoasă, bogată în potasiu și fibre. Cel mai bine este să eviți sporturile care implică greutăți mari, deoarece acestea cresc tensiunea arterială.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Boraita Pérez, A., & Serratosa Fernández, L. (1998). «El corazón del deportista»: hallazgos electrocardiográficos más frecuentes. Revista Española de Cardiología, 51(5), 356-368.
- Zafra, A. O., & Toro, E. O. (2012). Práctica de la actividad física y ansiedad en mujeres: Variables sociodemográficas como factores moderadores. Revista Argentina de Clínica Psicológica, 21(1), 25-32.
- Del Valle Soto, M., Marqueta, P. M., De Teresa Galván, C., Bonafonte, L. F., Luengo, E., & Aurrekoetxea, T. G. (2015). Prescripción de ejercicio físico en la prevención y tratamiento de la hipertensión arterial. Documento de Consenso de la Sociedad Española de Medicina del Deporte (SEMED-FEMEDE). Archivos de medicina del deporte: revista de la Federación Española de Medicina del Deporte y de la Confederación Iberoamericana de Medicina del Deporte, (169), 281-313.