Efectele radiației solare asupra sănătății
Soarele este cea mai apropiată stea de Pământ și a fost subiectul viselor, al poeziei și al multor studii științifice. Este adevărat că lumina soarelui este o sursă de viață și căldură. Cu toate acestea, efectele radiației solare asupra sănătății nu sunt deloc de neglijat.
Energia emisă de soare este distribuită sub formă de radiații, dar nu toată ajunge pe Pământ. Acest lucru se datorează faptului că atmosfera absoarbe o mare parte din ea. Însă partea care ajunge la suprafața pământului este cauza mai multor afecțiuni, de la insolație, până la cancerul de piele.
Ce este radiația solară?
Există multe tipuri de radiații solare. Cu toate acestea, doar două tipuri sunt responsabile de majoritatea problemelor de sănătate.
- Radiația infraroșie are o intensitate energetică scăzută și o putere mică de a pătrunde în piele. Prin urmare, nu este responsabilă de problemele pielii. În plus, te încălzește și îți stimulează circulația sângelui. De asemenea, susține termoreglarea și este responsabilă de transpirație.
- Există însă și radiații ultraviolete (UV), care abia ajung pe Pământ, dar care pot pătrunde cu ușurință în straturile profunde ale pielii. În funcție de tip, pot provoca o bronzare simplă sau leziuni mai grave.
Soarele și sănătatea umană
Expunerea la soare susține procese precum sinteza vitaminei D, dar poate afecta negativ sănătatea umană atunci când apare un exces. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat cu privire la efectele negative ale radiațiilor solare asupra sănătății.
OMS a indicat, de asemenea, unele dintre efectele negative:
- O șansă mai mare de a dezvolta cancer de piele
- Arsuri solare de diferite grade
- Îmbătrânirea prematură și accelerată, deoarece razele soarelui pot determina formarea radicalilor liberi și pot provoca daune ireversibile moleculelor corpului și structurilor celulare
- Diferite boli oculare, inclusiv cataracta
Alte potențiale daune cauzate de radiațiile solare au legătură cu ineficiența sistemului imunitar:
- Modificarea funcțiilor celulelor care prezintă antigene, un grup de celule ale sistemului imunitar care influențează răspunsul adecvat al acestuia.
- Formarea în exces de citokine, care stimulează sau scad răspunsul sistemului imunitar. Acești mediatori reduc sau intensifică efectul de apărare, în funcție de nevoi și de infecțiile cu agenți externi.
- Modificări ale recirculării limfocitelor, care pot afecta și răspunsul imun. Rutele de distribuție a globulelor albe în țesuturi sunt modificate.
- Activarea limfocitelor T, celulele de apărare care protejează organismul de infecții și ajută la combaterea cancerului. Acestea provoacă răspunsuri în afara zonei de acțiune, care ar putea duce la diverse patologii dacă sunt activate greșit.
Citește mai mult:
Efectele radiației solare asupra sănătății pielii
Cancerul de piele este unul dintre cele mai grave efecte ale radiației solare asupra sănătății. Patologiile oncologice ale pielii s-au înmulțit în ultimii 50 de ani și par a fi legate de găurile din stratul de ozon. Funcția acestui strat este de a filtra razele soarelui.
Fotoîmbătrânirea (îmbătrânirea prematură a pielii) este o altă problemă a pielii cauzată de expunerea excesivă la soare. Acest efect al radiației solare se manifestă prin elastoză cutanată în zonele care au fost expuse mai des la soare (față, gât, decolteu). De asemenea, radiația solară duce la îngroșarea și uscarea pielii, precum și la apariția ridurilor profunde.
O piele foto-îmbătrânită are pete și zone hiperpigmentate din cauza modificării melanocitelor. Pielea va fi groasă și aspră, iar porii măriți; acest lucru apare din cauza unui fenomen cunoscut sub numele de hiperkeratinizare.
Citește mai mult:
Prevenirea daunelor cauzate de efectele radiației solare asupra sănătății
Oamenii răspund diferit la soare. Predispoziția de a suferi leziuni depinde de tipul de piele. Acesta este motivul pentru care este important să ții cont de fototip. De exemplu, pielea palidă are mai puțină melanină și, prin urmare, este mai sensibilă la radiații decât pielea închisă la culoare. Aceasta din urmă este mai predispusă la hiperpigmentare.
Cum poți preveni deteriorarea pielii din cauza radiației solare? În principiu, trebuie să ții cont de faptul că acest tip de daune are efect cumulativ. Te-ai născut cu un anumit capital solar și nu ar trebui să-l depășești pe tot parcursul vieții. Trebuie să utilizezi produse de protecție solară adecvate tipului tău de piele.
Copiii cu vârsta sub trei ani nu ar trebui să stea la soare pentru perioade lungi de timp. Trebuie să iei în considerare intervalele de timp recomandate, locația geografică și perioada anului. Nu uita că intensitatea razelor solare variază în funcție de altitudine și anotimp.
Sperăm că ți-a plăcut acest articol!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- González-Púmariega, M., Tamayo, M. V., & Sánchez-Lamar, Á. (2009). La radiación ultravioleta. Su efecto dañino y consecuencias para la salud humana. Theoria, 18(2), 69-80.
- Romero, O. C., Rojas, G. Q., Rojas, M. R., Barreto, I. R., Centeno, J., & Solís, N. P. (2009). Envejecimiento prematuro de la piel. Universitas (León). Revista Científica de la UNAN-León., 3(1), 30-33.
- Guerrero Abreu, J., & Pérez Alejo, J. L. (2006). Las radiaciones no ionizantes y su efecto sobre la salud humana. Revista Cubana de Medicina Militar, 35(3), 0-0.
- Deserio Cuesta, Julio Alberto, et al. “Identificación de variantes genéticas asociadas a la sensibilidad solar.” (2018).
- Cela, Bioquímica Eliana Maitén. Exposición cutánea a la radiación Ultravioleta. Implicancias sobre funciones del sistema inmune. Diss. Universidad de Buenos Aires, 2016.
- Gómez González, Mª. “El color y la edad de la piel: el fotoenvejecimiento.” (2017).
- Honeyman, Juan. “Efectos de las radiaciones ultravioleta en la piel.” Rev. Peru. Dermatol 12.2 (2002).
- Zapater López, María. “Radiación solar y prevención del cáncer de piel.” (2017).
- Saucedo, Gloria M. Garnacho, Rafael Salido Vallejo, and Jose Carlos Moreno Giménez. “Efectos de la radiación solar y actualización en fotoprotección.” Anales de Pediatría. Elsevier Doyma, 2020.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.