Enterogermina: pentru ce este acest medicament probiotic?
Enterogermina este un medicament probiotic folosit pentru repopularea florei intestinale. Aceasta conține spori ai bacteriei Bacillus clausii. Poate fi achiziționată fără prescripție medicală și este recomandată pentru a ajuta la tratarea diareii cauzate de infecții. Utilizarea sa este eficientă și pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi intoxicațiile sau reacțiile la medicamente.
Diareea și microbiota intestinală
Termenul microbiotă este folosit pentru a defini comunitățile de microorganisme care locuiesc în corpul uman, fie pe piele, fie pe membranele mucoase.
Microbiota intestinală este estimată a fi formată din miliarde de microorganisme, din aproximativ 1000 de specii. Aceasta îndeplinește o funcție importantă în ceea ce privește imunitatea, inflamația și nutriția, fiind un „organ metabolic”.
Conform studiilor pe această temă, microbiota intestinală poate fi afectată de diaree sau de consumul susținut de antibiotice. Aici intervin probioticele.
Ce este Enterogermina și cum acționează ca medicament probiotic?
Diferența dintre prebiotice și probiotice este faptul că primele sunt hrana microbiotei. Probioticele sunt medicamente sau suplimente care conțin bacterii vii.
Printre aceste medicamente se numără Enterogermina®. Componenta sa principală este Bacillus clausii. Aceste microorganisme în formă de baston se găsesc frecvent în sol, dar nu sunt considerate agenți patogeni.
Într-o capsulă există trilioane de spori, care pot rezista acizilor din stomac și pot trece în intestin. Acolo se dezvoltă, dând naștere la noi bacterii care aderă la pereți, protejând mucoasa.
Enterogermina® se administrează pentru îmbunătățirea stării de sănătate a țesutului intestinal atunci când acesta a fost afectat de diverși factori. Să vedem beneficiile!
Beneficiile oferite de Enterogermina ca probiotic
În ciuda progreselor în cercetarea medicamentelor și îmbunătățirii condițiilor sanitare, diareea continuă să reprezinte un risc pentru sănătatea oamenilor, mai ales la copii.
Cercetările au arătat că Enterogermina® poate reduce mișcările intestinale frecvente și apoase atunci când cauza este de origine infecțioasă. Se folosește și pentru tratarea altor tipuri de diaree, cum ar fi cele asociate cu boala Crohn sau colita ulcerativă, intoxicațiile, chimioterapia sau antibioticele.
Poate ajuta chiar și atunci când microbiota intestinală este afectată de exerciții fizice intense. În plus, probioticul menționat are un efect imunomodulator pozitiv, stimulând producția de imunoglobuline.
Enterogermina® favorizează absorbția adecvată a nutrienților în intestin, contribuind la îmbunătățirea procesului de digestie. În prezent, sunt investigate și alte beneficii pe care le poate avea Bacillus clausii pentru sănătate:
- Reducerea efectelor adverse ale medicamentelor pentru eradicarea Helicobacter pylori
- Tratamentul infecțiilor recurente ale căilor respiratorii superioare, în special la copii și adolescenți
- Managementul simptomelor în alergia la polen la copii
- Îmbunătățirea sănătății microbiotei vaginale
- Abordarea infecțiilor urinare
Cum să luați Enterogermina® pentru a profita de efectul probiotic?
Enterogermina® este un lichid transparent și gros, cu gust ușor sărat. De obicei, vine în recipiente mici de plastic, asemănătoare capsulelor. Se consumă pe cale orală, direct din recipient. Poate fi diluată în apă sau în altă băutură (suc, lapte sau ceai).
Nu se diluează în cafea.
Este de remarcat faptul că există o prezentare clasică ce conține 2 miliarde de Bacillus clausii și o alta, numită Plus, cu o cantitate dublă de microorganisme. Doza depinde de mai mulți factori, precum vârsta pacientului, severitatea simptomelor sau concentrația produsului.
În ceea ce privește dozele, se recomandă următoarele:
- Adulți: 2 până la 3 doze de 2000 milioane pe zi
- Copii: 1 până la 2 doze pe zi. Dacă este varianta Plus, doar 1 capsulă pe zi.
Trebuie să așteptați cel puțin 4 ore între doze. Nu este necesar să aveți stomacul gol. Dacă luați antibiotice în același timp, lăsați un interval de timp mai lung între medicamente.
Recomandăm: 3 remedii probiotice pentru digestie
Efecte secundare și contraindicații
De obicei, Enterogermina® nu provoacă reacții adverse. Cu toate acestea, pacienții sensibili la produs pot raporta iritații, mâncărime și roșeața pielii.
Nu există contraindicații, cu excepția cazurilor deja menționate (persoane cu hipersensibilitate). Prin urmare, medicamentul probiotic poate fi consumat de copii, femei însărcinate și mame care alăptează. Chiar dacă este un produs care poate fi achiziționat fără prescripție medicală, trebuie să consultați întotdeauna medicul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- García J, Alzate J, Hoyos J, Cristancho E. Bacteremia after Bacillus clausii administration for the treatment of acute diarrhea: A case report. Biomed. 2021; 41(Suppl 2): 13-20.
- Ianiro G, Rizzatti G, Plomer M, et al. Bacillus clausii for the treatment of acute diarrhea in children: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2018; 10(8): 1074. doi:10.3390/nu10081074.
- Mariño G, Núñez V, Barreto P. Microbiota, probióticos, prebióticos y simbióticos. Rev Acta Médica. 2016; 17(1). Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=68527.
- Marseglia G, Tosca M, Cirillo I, et al. Efficacy of Bacillus clausii spores in the prevention of recurrent respiratory infections in children: a pilot study. Ther Clin Risk Manag. 2007; 3(1):13-17.
- Plomer M, Iii Perez M, Greifenberg DM. Effect of Bacillus clausii Capsules in Reducing Adverse Effects Associated with Helicobacter pylori Eradication Therapy: A Randomized, Double-Blind, Controlled Trial. Infect Dis Ther. 2020; 9(4): 867-878.
- Senesi S, Celandroni F, Tavanti A, Ghelardi E. Molecular characterization and identification ofbacillus clausii strains marketed for use in oral bacteriotherapy. ASM Journals Applied and Environmental Microbiology. 2001; 67(2): https://journals.asm.org/doi/full/10.1128/AEM.67.2.834-839.2001.