De ce este horchata benefică pentru microbiota intestinală?
 

De ce este horchata benefică pentru microbiota intestinală?

Studiile recente au arătat că aportul de horchata generează modificări în microbiota intestinală. Iată ce spune știința!
De ce este horchata benefică pentru microbiota intestinală?
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 29 martie, 2023

Horchata este o băutură răcoritoare făcută din sucul de nuci tigru zdrobite, amestecat cu apă și zahăr. Este tipică pentru Valencia (Spania), deși există și în America Latină. Are multe avantaje pentru sănătate, dar este horchata benefică pentru microbiota intestinală?

Microbiota sau flora intestinală reprezintă un grup de bacterii din intestine, ce trăiește în simbioză cu corpul uman. Aceste bacterii se hrănesc și supraviețuiesc datorită a ceea ce mâncăm. Ele protejează organismul de bolile gastrointestinale și ajută la digestia și absorbția nutrienților.

Ce este horchata?

Horchata, cunoscută și sub numele de orxata, este numele dat unui grup de băuturi de origine vegetală, care pot conține și lapte animal. Este tradițională în Spania și în rețeta originală se folosesc nuci tigru. Nucile provin dintr-o plantă erbacee care produce un tubercul comestibil.

Pentru preparare, se începe cu spălarea tuberculului și măcinarea nucilor. Se lasă puțin la macerat și se extrage produsul final. Se adaugă zaharul și se strecoară. Multe persoane nu adaugă zahăr. Uneori, se adaugă și scorțișoară, suc de lămâie sau coajă de lămâie.

Ce este microbiota intestinală?

Tractul intestinal este locul unde sunt absorbiți nutrienții. Acest lucru se realizează cu ajutorul microbiotei intestinale. Unii o consideră un organ. Echilibrul microbiotei condiționează sănătatea umană.

Intestinele sunt locuite de o cantitate mare de microorganisme, dintre care majoritatea sunt bacterii. Există aproximativ 100 de trilioane de bacterii din aproximativ 500 până la 1.000 de specii, potrivit studiilor.

Dacă relația cu aceste bacterii este simbiotică și organismul le oferă habitat și hrană, ce oferă bacteriile pentru sănătatea umană?

Horchata este recomandată pentru microbiota intestinală
Pentru unii cercetători, microbiota este un organ în plus.

Funcții metabolice

Microbiota dezvoltă o serie de funcții metabolice importante pentru viață:

  • Metabolizarea carbohidraților nedigerabili. Este cazul fibrelor alimentare, amidonului rezistent și fructo-oligozaharidelor.
  • Producția de acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi acidul gras butiric
  • Absorbția calciului, magneziului și fierului, scăzând pH-ul lumenului intestinal
  • Sinteza de vitamine, cum ar fi K, B12, acidul folic și acidul pantotenic

Microbiota intestinală este unică la fiecare individ. S-a observat că schimbarea, apariția sau proliferarea anumitor bacterii poate fi asociată cu îmbunătățirea sănătății.

Apărarea împotriva bolilor

Microbiota constituie un fel de barieră, deoarece bacteriile împiedică implantarea microorganismelor străine în ecosistem. Efectul de barieră se datorează secreției de substanțe antimicrobiene care reduc proliferarea altor ființe vii.

Funcții trofice

Bacteriile intestinale ajută la controlul proliferării și diferențierii celulelor epiteliale. De asemenea, ajută la dezvoltarea sistemului imunitar.

Acest lucru a fost demonstrat la animalele crescute în condiții aseptice, care prezintă o concentrație scăzută a florei intestinale și a celulelor limfoide. După expunerea la flora convențională, numărul de limfocite și imunoglobuline crește.

Ce spune știința despre horchata și microbiota intestinală?

Un studiu publicat în revista Nutrients cu 35 de voluntari cărora li s-a pus să bea 300 mililitri de horchata pe zi timp de trei zile a relevat faptul că flora lor intestinală a suferit modificări semnificative. S-a observat o mai mare proliferare a bacteriilor bune în fecalele acestora.

Trei enterogrupuri distincte au fost identificate înainte de a consuma horchata, caracterizate prin abundența relativă de Blautia , Lachnospira, Bacteroides , Ruminococcus și Bifidobacterium. După consumul de horchata, mostrele de la toți voluntarii au fost grupate în două categorii:

  • Îmbogățite cu Akkermansia, Christenellaceae și Clostridiales
  • Îmbogățite cu Faecalibacterium, Bifidobacterium și Lachnospira

Bacteriile generate de consumul de horchata au inclus Akkermansia, care este asociată cu pierderea în greutate, precum și Christenellaceae și Clostridial. Faecalibacterium este o clasă asociată cu controlul glucozei, la fel ca Bifidobacterium și Lachnospira.

Poate ajuta la pierderea în greutate

Într-un studiu în care pacienții obezi au primit Akkermansia, s-a observat o îmbunătățire a rezistenței la insulină, o reducere a markerilor disfuncției hepatice și o scădere a circumferinței șoldurilor. Prin urmare, dacă horchata stimulează microbiota bogată în Akkermansia, este o băutură ideală pentru pierderea în greutate.

Alte cercetări au descoperit că acest subgrup bacterian are un rol important în reglarea glucozei și a țesutului adipos. Când există niveluri foarte scăzute ale acestei bacterii în microbiota intestinală, afecțiunile inflamatorii se înmulțesc.

Persoană care se urcă pe cântar
Este posibil ca modificările pe care horchata le generează în microbiotă să stimuleze pierderea în greutate la persoanele care urmează o dietă specifică.

Este benefică pentru controlul glucozei

Scăderea nivelului bacteriilor Faecalibacterium a fost asociată cu diferite tulburări intestinale, cum ar fi colita sau boala Crohn. Aceste bacterii produc butirat, un compus chimic asociat și cu controlul glicemiei.

Studiile au descoperitsuplimentarea cu această bacterie la pacienții cu diabet gestațional reduce semnificativ glicemia. Așadar, horchata este benefică pentru microbiota intestinală, provocând o modificare a bacteriilor care produc substanțe antiinflamatoare.

Cu cât există mai puțină inflamație sistemică, cu atât riscul de a dezvolta diabet scade. În termeni stricți, mai puțină inflamație îmbunătățește metabolismul glucozei.

Câtă cantitate de horchata este recomandată pe zi pentru a îmbunătăți microbiota intestinală?

Există mai multe studii care demonstrează efectul horchatei asupra proliferării bacteriilor benefice în intestin. Cu toate acestea, când este consumată în exces, poate provoca diaree. Prin urmare, se recomandă până la 300 mililitri de horchata zilnic, dar în 3 doze de 100 mililitri. Nu depășiți 3 zile de consum.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Eckburg PB, Bik EM, Bernstein CN, Purdom E, Dethlefsen L, Sargent M, Gill SR, Nelson KE, Relman DA. Diversity of the human intestinal microbial flora. Science 2005; 308:1635-1638
  • Hooper LV, Midtvedt T, Gordon JI. How host-microbial interactions shape the nutrient environment of the mammalian intestine. Annu Rev Nutr 2002; 22:283-307.
  • Lievin V, Peiffer I, Hudault S, Rochat F, Brassart D, Neeser JR, Servin AL. Bifidobacterium strains from resident infant human gastrointestinal microflora exert antimicrobial activity. Gut 2000; 47:646-652.
  • Yamanaka T, Helgeland L, Farstad IN, Fukushima H, Midtvedt T, Brandtzaeg P. Microbial colonization drives lymphocyte accumulation and differentiation in the follicle-associated epithelium of Peyer’s patches. J Immunol 2003; 170:816-822
  • Marta Selma-Royo. Intake of Natural, Unprocessed Tiger Nuts (Cyperus esculentus L.) Drink Significantly Favors Intestinal Beneficial Bacteria in a Short Period of Time. Laboratory of Lactic Acid Bacteria and Probiotics, Department of Biotechnology, Institute of Agrochemistry and Food Technology (IATA-CSIC), Av. Agustin Escardino 7, 46980 Paterna, Valencia, Spain. Nutrients 2022, 14(9), 1709; https://doi.org/10.3390/nu14091709. Received: 24 March 2022 / Revised: 12 April 2022 / Accepted: 14 April 2022 / Published: 20 April 2022
  • M.E. Icaza-Chávez. Microbiota intestinal en la salud y la enfermedad. Vol. 78. Núm. 4. Páginas 240-248 (Octubre – Diciembre 2013). http://www.revistagastroenterologiamexico.org/es-microbiota-intestinal-salud-enfermedad-articulo-S0375090613001468
  • Depommier C, Everard A, Druart C, Plovier H, Van Hul M, Vieira-Silva S, et al. Supplementation with Akkermansia muciniphila in overweight and obese human volunteers:a proof-of-concept exploratory study. Nat Med 2019;25(7):1096-103.
  • Macchione IG, Lopetuso LR, Ianiro G, Napol M, Gibiino G, Rizzatt G, et al. Akkermansia muciniphila:Key player in metabolic and gastrointestinal disorders. Eur Rev Med Pharmacol Sci [Internet] 2019 [citado el 5 de febrero de 2021];23(18):8075-83. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31599433/
  • Ganesan, K., Chung, S. K., Vanamala, J., & Xu, B. (2018). Causal Relationship between Diet-Induced Gut Microbiota Changes and Diabetes: A Novel Strategy to Transplant Faecalibacterium prausnitzii in Preventing Diabetes. International journal of molecular sciences, 19(12), 3720. https://doi.org/10.3390/ijms19123720

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.