Logo image
Logo image

Epuizarea parentală: ce este și cum să o depășești?

5 minute
Epuizarea parentală este un sindrom care apare ca răspuns la stres. În acest articol, vă explicăm toate detaliile și cum să faceți față epuizării sau burnoutului parental în cel mai bun mod posibil.
Epuizarea parentală: ce este și cum să o depășești?
Montse Armero

Scris și verificat de psihologul Montse Armero

Scris de Montse Armero
Ultima actualizare: 06 iunie, 2022

Epuizarea parentală sau burnoutul parental este o stare psihologică de disconfort cronic ce apare atunci când adultul nu are suficiente resurse pentru a face față stresului pe care îl generează calitatea de a fi părinte. În general, se caracterizează prin epuizare psihologică extremă, pierderea împlinirii parentale și distanțarea emoțională față de copii.

Conceptul de burnout parental este relativ nou. A apărut în anul 1980, când s-a observat că afectează părinții copiilor cu o boală cronică sau severă. De un deceniu, părinții manifestă din ce în ce mai mult acest sindrom.

În contextul social al zilelor noastre, există o mare presiune asupra părinților. Așa-zisul parenting pozitiv cere ca aceștia să aibă grijă de copiii lor cu un nivel de implicare nemaiîntâlnit până acum. Părinților li se cere să le ofere copiilor lor o bună educație, siguranță financiară, stabilitate emoțională, o bună stimă de sine, o alimentație sănătoasă și multe altele imposibil de îndeplinit.

Existența rețelelor de socializare pe care putem vedea tați și mame care par să trăiască într-o lume fantastică idilică nu a făcut decât să afecteze și mai mult sentimentul de nemulțumire pe care mulți părinți îl au față de viața lor reală.

Epuizarea parentală: caracteristici

Majoritatea părinților știu ce este stresul parental. Copiii oferă un nivel mare de satisfacție și împlinire personală, dar pot crea și momente foarte stresante.

Părinții învață să facă față acestor momente specifice de stres. Cu toate acestea, aproximativ 5% dintre ei ajung să dezvolte sindromul de burnout parental.

Acest sindrom se caracterizează printr-o serie de situații, experiențe și emoții precum următoarele:

  • Pierderea împlinirii personale ca părinte
  • Epuizare extremă
  • Distanțarea emoțională față de copii
  • Idei de evadare
  • Gânduri negative recurente precum „Nu mai suport”, „Nu-mi suport copiii
  • Experiența parentală ca obligație sau nenorocire

Citiți și: Cum să recunoașteți și să înțelegeți pubertatea

Factori de risc pentru burnoutul parental

Deși burnoutul parental se manifestă atât la bărbați, cât și la femei, mamele au de două ori mai multe șanse să sufere de acesta. Alte persoane expuse riscului sunt cele cu resurse emoționale scăzute, tulburări mintale, dorințe extrem de perfecționiste, părinți singuri cu copii mici și părinți cu sprijin social redus sau resurse financiare insuficiente.

Părinții care au copii cu un anumit tip de nevoi speciale prezintă un risc mult mai mare de a suferi de burnout parental. Poate fi vorba de un anumit tip de boală sau dizabilitate, o tulburare din spectrul autist sau o tulburare de conduită, de exemplu.

Some figure

Consecințele epuizării parentale

Consecințele vor depinde în mare măsură de durata problemei, de caracteristicile personale și de alți factori. Unele dintre cele mai notabile sunt următoarele:

  • Sentiment de vinovăție și rușine
  • Iritabilitate crescută
  • Tulburări de somn
  • Niveluri crescute de cortizol
  • Anxietate, tristețe sau depresie
  • Dureri de cap frecvente sau tulburări digestive
  • Dificultate de concentrare
  • Conflicte în  cuplu
  • Deteriorarea relației părinte-copil
  • Consum crescut de alcool sau substanțe psihoactive
  • Apariția violenței psihologice și fizice
  • Idei suicidare în cazuri extreme

Cum să preveniți epuizarea când sunteți părinți

Așteptări mai mici

Credeți că trebuie să fiți părinți desăvârșiți, oferindu-le celor mici tot ceea ce nu voi nu ați avut, cum ar fi mindfulness pentru copii, șah, cântatul la un instrument, cursurile de vorbire în public sau sporturile de echipă.

Totuși, viața este complexă. Nu este posibil să oferiți întotdeauna tot. Prin urmare, părinții trebuie să învețe să-și ajusteze așteptările în funcție de resursele disponibile.

A nu renunța

Când suferiți de epuizare parentală, vreți să renunțați și să fugiți departe. Însă, aceasta nu este o opțiune. Nu trebuie să uitați că, de cele mai multe ori, situația se poate îmbunătăți, deși în cele mai stresante momente nu știți ce să faceți.

Important este ca cei mici să nu perceapă că părinții au renunțat, deoarece acest lucru nu va face decât să înrăutățească situația. Un copil care crede că părinților nu le pasă și care se simte abandonat va ajunge să aibă comportamente disfuncționale.

Găsiți propriul spațiu

Este foarte important să găsiți câteva momente pentru sine, mai ales dacă sunteți părinți singuri. Departe de a fi un act egoist, timpul personal ajută la recâștigarea energiei. A avea grijă de voi este cheia pentru a putea avea grijă de ceilalți.

În cazul unui cuplu, este indicat ca ambii părinți să poată petrece timp singuri. Este vorba de timp de calitate pentru a vă deconecta de nucleul familial.

Some figure
Timpul de calitate pentru sine este esențial dacă vrem să revenim la parenting plini de energie.

Vorbiți cu cineva în care aveți încredere

Când o persoană suferă de burnout parental, poate crede că este un părinte rău și că nimănui nu i se întâmplă același lucru. Nu este așa.

Există milioane de părinți cu o experiență similară. Împărtășirea preocupărilor cu alte persoane poate alina foarte mult suferința.

Solicitați ajutorul celor din jur

Un lucru care poate funcționa atunci când un părinte este epuizat este apelarea la ajutor extern. Ajutorul poate veni de la prietenii care stau cu copiii într-o după-amiază, de la un membru al familiei care petrece weekendul cu ei sau de la o bonă angajată.

Cererea de ajutor ne ajută să nu ne simți singuri. Prin urmare, este o strategie de luat în considerare.

Solicitați ajutor profesional pentru epuizarea parentală

Când un părinte observă că este stresat de mult timp și că nimic din ceea ce a încercat nu funcționează, este un moment bun să ia în considerare ajutorul profesional. Există psihologi care pot oferi numeroase instrumente și strategii pentru a face față parentingului într-un mod mult mai sănătos.

Citiți și: Tipuri de temperament la bebeluși și caracteristicile acestora

Gânduri finale despre epuizarea parentală

Societatea de astăzi este din ce în ce mai complexă și mulți părinți experimentează calitatea de părinte stresați. Toată lumea ar trebui să știe care este limita.

Există oameni care găsesc strategiile potrivite și îndeplinesc bine partea cea mai grea a educației parentale. Alții cedează. Cu toții suntem diferiți și avem circumstanțe speciale.

Prin urmare, dacă suferiți de epuizare parentală, nu ar trebui să așteptați ca situația să se schimbe de la sine, pentru că asta nu se va întâmpla. Dacă ați încercat câteva tehnici sau metode de parenting și nivelul de stres a crescut, este timpul să cereți ajutor.

Un profesionist, cum ar fi un psiholog clinician sau un psiholog generalist, vă va ajuta să gestionați starea emoțională actuală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mikolajczak, M., Gross, J. J., & Roskam, I. (2019). Parental Burnout: What Is It, and Why Does It Matter? Clinical psychological science, Vol(7),6, 1-32. [fecha de consulta 26 de octubre de 2021]. doi:10.1177/2167702619858430
  • Richards, N. (2010). The Ethics of Parenthood.
  • Roskam, I., Raes, M.E., & Mikolajczak, M. (2017). Exhausted Parents: Development and Preliminary Validation of the Parental Burnout Inventory. Frontiers in Psychology, Vol.(8),163. [fecha de consulta 26 de octubre de 2021]. Recuperado de https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.00163

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.