Este bine să elimini grăsimea din dietă?
Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
O greșeală obișnuită atunci când încerci să slăbești este să elimini complet grăsimea din dietă. Această idee este din ce în ce mai frecventă și chiar considerată acceptabilă în unele regimuri stricte care se concentrează pe detoxifierea corpului.
Oamenii au crezut întotdeauna că supraponderalitatea și obezitatea provin din includerea grăsimilor în dietă. În acest articol, vom vorbi despre temutele grăsimi, despre rolul lor în corp și despre posibilitatea ignorării lor. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!
De ce sunt importante grăsimile?
Pentru început, trebuie să știi faptul că grăsimile sunt macronutrienți care furnizează 9 kcal/g. Într-adevăr, au de două ori mai multe calorii decât carbohidrații și proteinele, care furnizează doar 4 kcal/g. Sunt esențiale pentru viață, deoarece îndeplinesc funcții vitale, cum ar fi:
- Alcătuiesc principala sursă de rezerve de energie din corp.
- Asigură protecție și consistență unor organe.
- Fac parte din structurile celulare.
- Reglează nivelurile hormonale.
- Contribuie la absorbția și mobilizarea vitaminelor (A, D, E, K).
- Fac alimentele mai plăcute la gust.
Grăsimile joacă un rol important în corpul tuturor. Prin urmare, eliminarea acestora îți poate afecta negativ sănătatea.
Citește mai mult:
Este bine să elimini grăsimea din dietă?
Grăsimea este esențială pentru corp. Acest nutrient este necesar pentru organism, deoarece participă la îndeplinirea mai multor funcții.
„Lipidele sunt necesare pentru buna funcționare a sistemului nervos, a pielii și a sistemului cardiovascular”, spune Ingrid Bravo, nutriționist la Universitatea din San Sebastián. Prin urmare, nu ar trebui să elimini niciodată toate sursele de grăsime din dietă.
Ce se întâmplă cu corpul atunci când elimini grăsimile din dietă?
Grăsimile au fost demonizate mult timp și sunt primul lucru la care oamenii se gândesc atunci când vor să slăbească. Cu toate acestea, nu trebuie să pierzi niciodată din vedere faptul că acestea reprezintă o componentă nutrițională foarte importantă, pe care nu ar trebui să o elimini din nicio dietă.
Citește mai mult:
Oricât de ironic ar părea, dacă nu mănânci suficiente grăsimi, poate fi mai dificil să slăbești și să pierzi grăsime abdominală. Dar acestea nu sunt cele mai grave efecte ale deficitului de grăsime. De fapt, eliminarea lor poate fi dăunătoare și sănătății fizice și mintale.
Deci, dacă ai crezut că renunțarea la grăsime este cheia pentru a pierde în greutate cu succes, toate aceste explicații îți vor arăta contrariul:
1. Dacă elimini grăsimea din dietă, te înfometezi.
Dacă nu mănânci suficient dintr-un anumit macronutrient, vei ajunge să cauți calorii în altă parte. În general, persoanele care nu consumă cantitatea recomandată de grăsimi compensează prin creșterea aportului de carbohidrați.
Potrivit unui studiu apărut în American Journal of Clinical Nutrition, grăsimile determină absorbția mai lentă a alimentelor. În acest fel, te ajută să te simți sătul/ă mai mult timp și împiedică mâncatul în exces.
2. Nu îți protejezi inima dacă elimini grăsimile.
Un studiu apărut în New England Journal of Medicine a constatat faptul că o dietă mediteraneană cu un consum moderat de grăsimi are beneficii mai mari pentru sănătatea inimii și a sistemului nervos decât o dietă cu un consum redus sau zero de grăsimi.
Grăsimile mononesaturate măresc nivelul de colesterol „bun” din corp și reduc riscul bolilor de inimă, precum și cel al altor boli degenerative.
3. Poate duce la un deficit de vitamine.
Vitaminele A, D, E și K sunt absorbite în prezența grăsimilor. Aceasta înseamnă că organismul le poate asimila doar după ce sunt dizolvate în grăsimi. Odată absorbite, vitaminele sunt depozitate în ficat și în țesutul gras pentru utilizare pe termen lung.
Atunci când nu mănânci suficiente grăsimi, vitaminele liposolubile nu pot fi absorbite, iar nivelul acestora în corp este scăzut.
4. Este rău pentru sănătatea mintală să elimini grăsimea din dietă.
Multe studii în neurologie au descoperit faptul că o dietă mediteraneană care include grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline, nucile și peștele poate ajuta la conservarea mai bună a memoriei și la reducerea riscului de boli cognitive. Acest lucru se datorează faptului că grăsimea este componenta principală a membranelor neuronale și a mielinei, un strat care acoperă nervii și alcătuiește sinapsele.
Din toate aceste motive, eliminarea grăsimilor din dietă poate compromite starea generală de sănătate. Important este ce grăsimi consumi. Trebuie să alegi întotdeauna cele mai sănătoase grăsimi și să stai departe de grăsimile trans care dăunează sănătății.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety – a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
- Estruch R., Ros E., Salas Salvadó J., Covas MI et al., Primary prevention of cardiovascular disease with a mediterranean diet. N Engl J Med, 2013
- Miranda A., Gomez Gaete C., Mennickent S., Dieta mediterranea y sus efectos benéficos en la prevención de la enfermedad de Alzheimer. Rev Med Chile, 2017.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.