Este creatina sigură pentru rinichi? - Doza de Sănătate
 

Este creatina sigură pentru rinichi?

Se spun multe despre efectul creatinei asupra rinichilor, subliniind în mod greșit că acest supliment nutritiv îi lezează. Acest lucru nu este adevărat, dar nu înseamnă că nu trebuie luate măsuri de precauție în anumite cazuri.
Este creatina sigură pentru rinichi?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În prezent, mulți oameni se întreabă dacă creatina este sigură sau nu pentru rinichi. Asta pentru că circulă o mulțime de informații care susțin că suplimentul provoacă leziuni acestor organe. În esență, este vorba despre un mit, dar nu înseamnă că nu ar trebui să luăm anumite măsuri de precauție.

Creatina este considerată unul dintre cele mai eficiente suplimente alimentare, capabile să contribuie la creșterea forței și a masei musculare. De asemenea, promovează performanța la exercițiile de intensitate ridicată. În ciuda acestui fapt, s-a vorbit și despre presupusele efecte nocive ale creatinei asupra rinichilor.

Sportivii profesioniști, în special antrenorii de bodybuilding, au adesea o dietă bogată în proteine și folosesc creatina ca supliment. Unii au suspectat că acest lucru ar putea pune o povară excesivă asupra rinichilor. Întrebarea cheie este: creatina este sigură pentru rinichi? Hai să aflăm împreună!

Ce este creatina?

În principiu, creatina este o moleculă care este prezentă în mod natural în corp. Este creată din niște aminoacizi care se află în interiorul proteinelor. În plus, obținem creatină din alimente precum peștele și carnea.

Majoritatea creatinei pe care o avem este stocată în mușchi și acolo își îndeplinește funcțiile principale. Corpul produce mai mult sau mai puțin de jumătate din creatina de care avem nevoie zilnic. Deci, trebuie să obținem restul prin mâncare.

De aceea, există creatină sub forma de suplimente nutritive, care sunt utilizate în principal de sportivi pentru a-și îmbunătăți performanța. Le permite să-și crească puterea, forța, rezistența și capacitatea de recuperare. Nu este considerată o substanță dopantă.

Formula chimică a creatinei
Creatina este o substanță naturală, dar tinde să fie consumată artificial ca supliment.

Utilizările și efectele creatinei

Au fost efectuate mai multe investigații pentru a stabili efectele pe care creatina, ca supliment nutrițional, le are asupra organismului. Aceste studii indică faptul că principalele efecte ale acestei substanțe sunt următoarele:

  • Performanță fizică crescută: Crește nivelul de energie și este eficientă pentru sprinteri și halterofili. Există studii concludente care arată că suplimentarea cu această substanță crește puterea sportivilor.
  • Îmbunătățirea sindroamelor rare de deficit: Unii copii au sindroame rare care se caracterizează prin deficit de creatină. Suplimentul ajută la reducerea anumitor simptome.
  • Oprirea îmbătrânirii pielii: Studiile indică faptul că creatina din creme ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire a pielii, în special în cazul bărbaților.

Dacă suplimentarea cu creatină este utilizată corect, nu produce efecte dăunătoare. Cu toate acestea, pot exista efecte negative ale creatinei asupra rinichilor la cei care au probleme anterioare. De asemenea, dozele mari de acest supliment, în unele cazuri, provoacă efecte secundare, cum ar fi:

  • Greață și amețeli
  • Crampe
  • Deshidratare și retenție de lichide
  • Intoleranță la febră și căldură

Este creatina sigură pentru rinichi?

Revenind la întrebarea „Este creatina este sigură pentru rinichi?”, există cel puțin 12 studii care abordează acest aspect. Toate au ajuns la concluzia că acest supliment nutritiv nu provoacă efecte negative asupra rinichilor adulților sănătoși.

De asemenea, nu provoacă efecte renale dăunătoare la cei care suferă de SLA (scleroză laterală amiotrofică) și diabet de tip 2 sau la femeile aflate la menopauză sau postmenopauză. În ciuda acestui fapt, experții recomandă prudență în ceea ce privește consumul creatinei în anumite cazuri specifice.

Acest avertisment, așa cum am menționat mai sus, se aplică în principal celor care au probleme cu rinichii sau prezintă un risc crescut de îmbolnăvire (în special dacă mănâncă proteine în exces). Există dovezi ce arată că aportul excesiv de proteine, chiar și fără aport de creatină, accelerează deteriorarea rinichilor la cei cu probleme renale.

Creatina este sigură pentru rinichi

Un mit care s-a răspândit

Există un număr mare de publicații care afirmă că creatina este dăunătoare rinichilor în orice situație. Aceste afirmații se bazează pe informații incorecte care s-au răspândit fără dovezi reale.

Creatina crește nivelul de creatinină din organism, dar o face independent de funcția renală. Nivelul creatininei este un indicator al afectării rinichilor. Dacă cineva ingerează frecvent creatină, creatinina va apărea ridicată în testele de urină, fără a fi neapărat un semn al problemelor renale.

De asemenea, suplimentul generează retenție de lichide. Este important ca hidratarea să fie mai frecventă atunci când iei creatină. Dar asta nu înseamnă că creatina nu este sigură pentru rinichi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lanhers C., Pereira B., Naughton G., Trousselard M., et al., Creatine supplementation and upper limb strength performance: a systematic review and meta analysis. Sports Med, 2017. 47 (1): 163-173.
  • Silva AS., Pertille A., Barbosa CG., Silva JA., et al., Effects of creatine supplementation on renal function: a systematic review and meta analysis. Journal of Renal Nutrition, 2019. 29: 480-489.
  • Rendón Rogríguez R., Efectos de las dietas hiperproteicas sobre la función renal: una controversia actual. Nutrición Clínica en Medicina, 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.