Este eritritolul periculos pentru sănătate?
Scris și verificat de medicul Elisa Martin Cano
Eritritolul este un îndulcitor care a devenit popular în ultimii ani. Se găsește în multe dintre produsele cu conținut scăzut de calorii sau fără zahăr. Este eritritolul periculos pentru sănătate? Deși a fost promovat ca o alternativă la zahărul tradițional, nu totul este benefic la această substanță. Care sunt beneficiile și dezavantajele sale?
Ce este eritritolul?
Eritritolul este un alcool de zahăr. Este un îndulcitor natural obținut din fermentarea zaharurilor. Absorbția lui este lentă, iar răspunsul insulinic este scăzut.
Prin urmare, este un produs care face ca nivelul glicemiei să crească treptat sau deloc. Acest răspuns al organismului la îndulcitor face ca acesta să fie indicat, de exemplu, pentru pacienții diabetici.
Acești pacienți au probleme când vine vorba de procesarea glucozei din sânge, așa că produsele care măresc cantitatea acesteia într-un mod controlat și limitat sunt cele mai potrivite pentru ei. În plus, studiile arată că eritritolul nu modifică nivelul insulinei. Este aproape la fel de dulce ca zahărul de masă.
Unde găsim eritritolul?
După cum am menționat deja, există multe produse care conțin acest îndulcitor. Unele dintre cele mai comune sunt:
- Gumă fără zahăr
- Alimente fără zaharuri sau pentru diabetici
- Alimente light
În plus, se găsește și în mod natural în anumite alimente, precum soia fermentată, vin sau ciuperci. Este produs și de unele fructe, precum pepenele sau perele.
Recomandăm: Cei mai buni îndulcitori naturali pentru a înlocui zahărul
Este eritritolul periculos pentru sănătate? Ce beneficii are?
Am văzut deja că utilizarea eritritolului are anumite avantaje. Este util la pacienții diabetici sau la cei care încearcă să slăbească. Substanța conține mai puțin de 0,2 kilocalorii pe gram. Prin urmare, este ideală pentru îndulcire fără a câștiga kilograme în plus.
Cu toate acestea, se recomandă consumul cu moderație. De asemenea, uneori poate provoca reacții adverse.
1. Gaze și balonare
Zaharurile fermentate pot produce gaze, disconfort și balonare. Acest lucru se întâmplă deoarece alcoolii de zahăr, fiind fermentați, nu pot fi descompuși în mod normal de către enzimele digestive prezente în stomac.
Cu toate acestea, microorganismele din intestine sunt capabile să descompună anumiți alcooli. Acest lucru duce la creșterea numărului de microorganisme prezente în sistemul digestiv. La persoanele cu o microbiotă stabilă și fără probleme de sănătate, consumul de eritritol poate fi benefic pentru menținerea în echilibru a bacteriilor din intestine.
Din păcate, eritritolul nu crește doar numărul de microorganisme „bune”. Dacă există un oarecare dezechilibru în microbiotă, va crește și cantitatea de bacterii și microorganisme patologice. În consecință, aceste microorganisme pot provoca gaze, balonare și disconfort. Persoanele afectate de sindromul colonului iritabil, boala Crohn, gastrită și alte boli intestinale trebuie să-și modereze consumul.
2. Eritritolul și pierderea în greutate
Am scos în evidență folosirea acestui îndulcitor în produsele light sau cu conținut scăzut de zahăr, pe care multe persoane le consumă pentru a slăbi. Este cu adevărat eficient?
Atunci când consumăm zahăr de masă sau alte zaharuri calorice, organismul activează o serie de procese. Printre altele, prin detectarea consumului de calorii, activează producerea unor hormoni cu efect de sațietate. În cazul eritritolului, nu se întâmplă la fel.
Organismul nu procesează eritritolul la fel cum o face cu zahărul obișnuit. Acest lucru previne eliberarea acelor hormoni cu efect de sațietate. Din acest motiv, produsele cu eritritol nu satisfac întotdeauna pofta de dulce.
3. Diaree
Cantitățile mari de eritritol pot provoca diaree. De fapt, Jurnalul European de Nutriție Clinică a arătat faptul că aportul a 20 sau 25 grame de eritritol provoacă diaree la copiii mici. În plus, diareea poate fi însoțită de simptome gastrointestinale severe. Se recomandă întotdeauna utilizarea cu prudență a eritritolului.
Descoperiți: Siropul de Yacon: poate ajuta acest îndulcitor la pierderea în greutate?
Eritritolul ca îndulcitor: este benefic sau periculos pentru sănătate?
Eritritolul este unul dintre cei mai recomandați îndulcitori non-calorici. Chiar dacă este un zahăr fermentat, efectele secundare pe care le produce în sistemul digestiv sunt mai puține decât cele cauzate de alți îndulcitori similari. În plus, indicele său glicemic scăzut este un avantaj pentru persoanele care suferă de diabet.
Pierderea în greutate trebuie să aibă loc în mod responsabil și sub îndrumarea și supravegherea specialist. Nu abuzați de produse light sau cu conținut scăzut de zahăr care pot duce la reacții adverse, cum ar fi creșterea în greutate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Escobedo Brevis AA. Evaluación de la fermentación de los distintos tipos de endulzantes utilizados en la dieta por lactobacillus ssp. Universidad Andrés Bello (Chile); 2015.
- Herrero Carrasco J, de Villalonga Smith. (2016). Efectos de la utilización de Stevia en la dieta sobre la población diabética. Universitat de les Illes Balears
- Ruiz-Ojeda FJ, Plaza-Díaz J, Sáez-Lara MJ, Gil A. Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials [published correction appears in Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):468]. Adv Nutr. 2019;10(suppl_1):S31‐S48. doi:10.1093/advances/nmy037
- Hootman KC, Trezzi JP, Kraemer L, et al. Erythritol is a pentose-phosphate pathway metabolite and associated with adiposity gain in young adults. Proc Natl Acad Sci U S A. 2017;114(21):E4233‐E4240. doi:10.1073/pnas.1620079114
- Quintanilla, Rosa. (2018). Determinación del consumo de edulcorantes, estado nutricional y estilos de vida en diabéticos del centro de salud centro histórico Nº1 de la ciudad de Quito, 2017. Disponible en: http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/7866
- K. Regnat, R. L. Mach, & A. R. Mach. (2018). Erythritol as sweetener—wherefrom and whereto? Appl Microbiol Biotechnol. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756564/
- E Jacqz-Aigrain, Et al. (2015). Gastrointestinal tolerance of erythritol-containing beverage in young children: a double-blind, randomised controlled trial. DOI: 10.1038/ejcn.2015.4
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.