Examenul oftalmologic anual: este cu adevărat necesar?
 

Examenul oftalmologic anual: este cu adevărat necesar?

Cât de des trebuie să mergem la oftalmolog? Fiecare țară are recomandări diferite. Ce spun experții despre verificarea sănătății ochilor?
Examenul oftalmologic anual: este cu adevărat necesar?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 30 martie, 2023

Asociația Americană de Optometrie (AOA) a publicat noile sale ghiduri privind examinarea ochilor și controlul oftalmologic pentru adulți. De data aceasta, a apărut ceva nou: consensul experților pentru examenul oftalmologic anual la persoanele peste 18 ani.

Înainte de această actualizare, AOA avea criterii diferite pentru frecvența examenelor oftalmologice la adulți. Aceasta a fost propunerea anterioară:

  • 18-39 ani: un control la doi ani și anual numai pentru cei cu factori de risc
  • 40-64 ani: aceeași recomandare ca în cazul grupei de mai sus
  • Peste 65 de ani: un control anual

Prin urmare, modificarea apărută reduce intervalul de examinare a ochilor pentru un număr mare de persoane. Cu toate acestea, nu toți experții sunt de acord cu noul ghid și există țări în care este recomandată o frecvență diferită.

De ce recomandă AOA examenul oftalmologic anual?

Organizația americană afirmă că prevalența problemelor ocular este foarte mare. Prin urmare, sugestia de a scurta timpii de control este un instrument pentru a detecta rapid o boală oculară și a o trata.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există aproximativ 200 de milioane de nevăzători pe planetă. Mai exact, în Statele Unite, 4.200.000 de pacienți cu vârsta peste 40 de ani sunt orbi din punct de vedere legal sau au o vedere foarte scăzută, potrivit datelor oferite de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Multe dintre aceste cazuri pot fi prevenite. Cu alte cuvinte, dacă ar exista o depistare precoce, s-ar evita progresia către pierderea completă a vederii.

Intenția AOA nu țintește doar orbirea totală sau legală, care este o problemă reală, economică și socială. Această organizație medicală susține promovarea importanței vederii la nivel global:

Ghidul actualizat le oferă medicilor mijloacele de a oferi examene oftalmologice complete de calitate, care au drept rezultat îmbunătățirea funcției vizuale și a calității vieții pacientului.

~ Ronald Benner, președintele AOA ~
Pacient la examenul oftalmologic anual
Examenele oftalmologice la adulți permit depistarea precoce a bolilor oculare.

Cum stai lucrurile în alte țări în ceea ce privește examenul oftalmologic anual?

Examenul anual propus de Asociația Americană de Optometrie nu este acceptat la nivel global. De altfel, unii specialiști din Statele Unite au afirmat că frecvența este excesivă pentru persoanele fără factori de risc și fără simptome.

Academia Americană de Oftalmologie (AAO) are în vigoare un protocol de examinare a vederii care a fost actualizat ultima dată în 2009 și care nu coincide cu recomandările AOA. Aceasta recomandă evaluarea oculară după vârsta de 40 de ani la 2-4 ani. În cazul absenței simptomelor sau factorilor de risc, frecvența după vârsta de 55 de ani este de 1-3 ani.

Ce se recomandă în alte țări? Să vedem:

  • Argentina: Ministerul Sănătății din această țară recomandă examenul oftalmologic anual pentru toți cei peste 40 de ani.
  • Spania: Societatea Spaniolă de Oftalmologie recomandă controlul anual după vârsta de 40 de ani.
  • Mexic: Guvernul îndeamnă la control anual, dar precizează că această frecvență este optimă pentru cei care au factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul.
  • Anglia: Colegiul Optometriștilor din Marea Britanie are o scară specială care se bazează pe risc și vârstă. Această asociație propune controlul la fiecare 2 ani la cei peste 16 ani, frecvența reducându-se la un an dacă există probleme precum retinopatia diabetică.

Diferența dintre consens și dovezi

Recomandarea Asociației Americane de Optometrie este un consens al experților pentru pacienții cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani. Așadar, este o recomandare făcută de medici.

Cu toate acestea, consensul nu se bazează pe deplin pe dovezi științifice, ci mai degrabă pe experiență. Nu există studii și cercetări puternice care să poată servi drept suport.

Examenul oftalmolog anual la cei peste 65 de ani are suport științific. Există cercetări și analize care au arătat utilitatea evaluării vederii în fiecare an la adulții în vârstă.

Femeie care nu vede bine
Prezența simptomelor evidente de probleme oculare impune consultarea medicului oftalmolog.

Trebuie să facem examenul oftalmologic anual?

Întrebarea logică la care ajungem este ce decizie să luăm ca pacienți. Respectăm sfatul Asociației Optometrice Americane? Respectăm recomandarea în vigoare în țara noastră?

Unele studii au constatat că la 55 de ani există un punct de cotitură. În acest moment, testarea acuității vizuale pare să capete mai multă importanță, deoarece pacienții care ajung la medic primesc ochelari de vedere.

După vârsta de 55 de ani, conform științei, examenul oftalmologic anual este foarte important.

AOA clarifică faptul că propunerea sa este un examen oftalmologic complet și nu doar un screening al acuității vizuale. Medicul care efectuează evaluarea ar trebui să investigheze istoricul medical al familiei, să evalueze percepția culorilor, să urmărească miopia, hipermetropia și astigmatismul și să analizeze mișcările globului ocular.

Dacă aveți peste 18 ani și sub 65 de ani, examenul oftalmologic anual este foarte util. Dacă nu aveți simptome sau factori de risc, puteți face acest control la fiecare 2 ani.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.