Examinarea fundului de ochi: ce este și cum se efectuează?
În mod ideal, examinarea fundului de ochi ar trebui să facă parte din controalele medicale regulate ale tuturor. Este un test simplu care poate detecta probleme oculare frecvente, chiar înainte de a provoca simptome.
Examinarea fundului de ochi este o tehnică care face posibilă vizualizarea interiorului globului ocular. Ajută la detectarea prezenței oricăror anomalii ale vederii. De asemenea, servește pentru a urmări evoluția unor patologii precum hipertensiunea și diabetul.
Acesta este considerat cel mai simplu test în oftalmologie. Este nedureros și nu provoacă disconfort dincolo de dilatarea pupilei, care provoacă vedere încețoșată timp de câteva ore. Examinarea fundului de ochi ne permite să observăm starea nervului optic, a vaselor de sânge și a retinei.
Examinarea fundului de ochi
Examinarea fundului de ochi este un test de screening efectuat de un oftalmolog pentru a privi partea din spate și interiorul ochiului. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de „oftalmoscopie” sau „funduscopie”.
Această tehnică permite ca partea cea mai adâncă a ochiului să fie văzută prin pupilă. Prin acest test, este posibilă vizualizarea unor zone precum macula, retina, discul optic și mediile transparente, precum corneea, cristalinul, umoarea vitroasă și umoarea apoasă.
Această tehnică poate urmări problemele oculare, cum ar fi glaucomul, degenerescența maculară, cancerul ocular, problemele nervilor optici și leziunile oculare.
Tipuri de examen de fund de ochi
Examinarea fundului de ochi se face cu un aparat numit oftalmoscop. Este compus dintr-o serie de cristale și oglinzi care luminează retina, fără ca lumina să fie reflectată. Acest lucru vă permite să vedeți totul clar, fără să clipiți.
În funcție de tipul de oftalmoscop utilizat, există trei tipuri de examinare a fundului de ochi:
- Oftalmoscopie directă. Este cea mai simplă tehnică. Permite obținerea imaginii unui singur ochi, care este unidimensional, adică plat.
- Oftalmoscopie indirectă. Este o tehnică mai complexă care face posibilă obținerea imaginii ambilor ochi.
- Oftalmoscopie cu lampă cu fantă indirectă. Este cel mai complex tip și permite obținerea unei imagini tridimensionale a ambilor ochi.
În prezent, sunt folosite și alte tehnici mai avansate, cum ar fi fotografiile digitale ale fundului ce permit detectarea evoluției retinei în anumite patologii. De asemenea, angiografia cu fluoresceină face posibilă vizualizarea detaliată a vaselor de sânge.
La ce servește un examen de fund de ochi?
Acest test permite identificarea bolilor oculare grave în stadii incipiente. Testul face posibilă și urmărirea oricăror anomalii identificate.
Acest test poate diagnostica, printre altele, următoarele tulburări:
- Dezlipire de retină. Este o separare a retinei, mai frecventă la persoanele miope.
- Tromboză retiniană. Este obstrucția oricărei vene care transportă sângele către retină.
- Degenerescență maculară. Face ca vederea centrală să fie pierdută.
- Glaucom. Este o pierdere a vederii periferice din cauza deteriorării nervului optic. Dacă nu este tratat la timp, poate provoca orbire.
- Melanom ocular. Este un tip de cancer.
- Retinopatie diabetică. Este deteriorarea vaselor de sânge ale retinei, cauzată de diabet.
Citiți mai mult: Bolile ochilor la diabetici: informații esențiale
Cel mai interesant lucru este că examinarea fundului de ochi detectează și boli non-oculare, cum ar fi hipertensiunea și diabetul. Se crede că în viitor va face posibilă diagnosticarea bolilor neurodegenerative.
Cum se efectuează o examinare a fundului de ochi?
La început, se aplică câteva picături în ochi. Acestea pot ustura puțin și funcția lor este de a dilata pupila încetul cu încetul. Procesul poate dura de la câteva minute la o oră.
Când dilatarea se află în punctul ideal, pacientului i se cere să intre în cabinet. Luminile sunt stinse. Dacă se folosește tehnica directă sau indirectă, pacientul va trebui să stea pe un scaun înclinat sau să se întindă pe o masă.
Medicul îi va cere pacientului să se uite într-un anumit punct. În tehnica directă, va folosi fiecare ochi pe rând. În cea indirectă, ambii ochi în același timp. În acest din urmă caz, oftalmologul va folosi un dispozitiv similar cu casca unui miner.
Dacă examenul se efectuează cu o lampă cu fantă, pacientul va trebui să stea pe un scaun și să-și sprijine bărbia pe un dispozitiv metalic. De asemenea, va trebui să se uite într-un punct fix. Examenul durează doar câteva minute.
Contraindicații
Examinarea fundului de ochi cauzează rareori complicații. Doar în cazuri foarte rare poate exista o alergie la picăturile care se aplică în ochi. Acest lucru provoacă mai multă mâncărime decât în mod normal și roșeață a ochilor.
Nu există contraindicații absolute, dar oftalmologii sunt deosebit de precauți la persoanele cu glaucom, deoarece picăturile pot provoca o creștere a presiunii intraoculare și pot duce la un atac acut.
De asemenea, trebuie acordată o atenție specială persoanelor cu cataractă, deoarece cristalinul poate fi îngroșat. În orice caz, medicul va evalua situația și va lua măsurile adecvate pentru a evita generarea de riscuri pentru pacient.
Citiți mai mult: Simptomele și cauzele pierderii vederii
O examinare care necesită însoțitor pentru pacient
După efectuarea examinării fundului de ochi, pot apărea unele disconforturi. Pupila va fi dilatată și nu va reveni la normal timp de câteva ore. Prin urmare, vederea va fi încețoșată și veți simți disconfort la lumina soarelui.
În următoarele ore, nu puteți să efectuați acțiuni precum cititul sau orice activitate care necesită o vedere clară. Din acest motiv, se recomandă să fiți însoțiți la acest examen, astfel încât să nu aveți dificultăți de întoarcere acasă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Pineda-Cortes, J. C. (2017). El Microbioma y las enfermedades neurodegenerativas del Sistema Nervioso Central. Revista biomédica, 28(1), 7-10.
López-Moreno, D. E., Arambula-Orta, V. N., & Mendizábal-Ruíz, E. G. (2018, November). Método computacional auxiliar en el diagnóstico de cataratas a partir del análisis del color de la pupila. In Memorias del Congreso Nacional de Ingeniería Biomédica (Vol. 5, No. 1, pp. 226-229).
Segura Osorio, L. M. (2019). La importancia del fondo de ojo como tamizaje para la detección oportuna de la retinopatía del prematuro.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.