Exerciții asiatice pentru subțierea taliei
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Rețelele de socializare oferă întotdeauna noi provocări și exerciții virale care sunt promovare ca soluții magice pentru un abdomen plat sau mușchi mai definiți. Așa am ajuns să vorbim despre exerciții asiatice pentru subțierea taliei, care promit rezultate maxime într-o perioadă scurtă de timp.
Unii influenceri și formatori de opinie din țările asiatice insistă asupra presupusei capacități a exercițiilor de anteversie și retroversie pelvină de a „arde grăsimile” de pe abdomen. Efectele ar apărea în mai puțin de o lună, după cum afirmă susținătorii metodei.
Poate că cel mai cunoscut promotor al exercițiilor asiatice este Thanh Lê, care își distribuie metodele prin intermediul rețelei sociale TikTok. Deci, să vedem despre ce este vorba și ce efecte reale ar putea avea aceste exerciții asiatice pentru subțierea taliei.
În ce constă aceste exerciții asiatice pentru subțierea taliei?
Propunerea lui Thanh Lê constă în fixarea tălpilor picioarelor pe podea și efectuarea anteversiei și retroversiei pelvine. Aceasta înseamnă să vă mișcați șoldurile înainte și înapoi, în mod repetat, fără a ridica tălpile de pe sol.
Când șoldurile merg înainte, poziția este completată cu o ușoară retragere a abdomenului superior în direcția opusă pelvisului. În acest fel, mușchiul rectus abdominis se activează și lucrează pentru a menține poziția și a genera un echilibru static.
Instructorii susțin că exercițiile trebuie făcute timp de 30 de minute pe zi, timp de 15 zile. Această intensitate transformă mișcarea într-o formă de exercițiu aerob.
Ce înseamnă antrenamentul aerob pentru corp? Trebuie luate în considerare o serie de circumstanțe suplimentare pentru a evita leziunile și pierderea masei musculare. Oprirea rutinei în mod regulat (de 1 sau 2 ori pe săptămână) contribuie la recuperarea țesuturilor și la o mai bună tonificare finală.
Atunci când nu există pauze, există riscul de accidentare, de a nu atinge obiectivele sau de a experimenta un efect de rebound. Situația s-ar putea traduce într-un rezultat care se pierde în următoarele săptămâni.
Citiți și: Centurile pentru subțierea taliei: cum funcționează?
Arderea sau oxidarea grăsimilor?
Conceptul „arderea grăsimii” este greșit. Exercițiile asiatice promit că țesutul adipos va fi redus prin efectuarea anteversiei și retroversiei pelvine. Este posibil?
În primul rând, reducerea depozitelor de grăsime nu poate fi localizată. Cu alte cuvinte, antrenarea unei anumite zone a corpului va duce la o tonifiere a mușchilor implicați, dar nu la o pierdere a grăsimilor strict în acel loc. Antrenamentul influențează toate depozitele de lipide.
Corpul uman tinde să acumuleze excesul de grăsime pe abdomen și pelvis. Dar semnele de supraponderalitate se manifestă și la nivelul coapselor, al brațelor și chiar al bărbiei. Efortul aerob regulat va reduce progresiv toate aceste depozite, aproape la unison.
În al doilea rând, „arderea grăsimii” este o expresie care nu reprezintă realitatea. Ceea ce se intenționează este stimularea oxidării lipidelor.
Lipidele oxidate se folosesc pentru energie, așa cum explică revista Biomolecules. Organismul, care are nevoie de surse de energie, folosește țesutul adipos pentru a susține activitatea pe care o desfășurăm. Pentru a face acest lucru, mobilizează grăsimea din depozite și o metabolizează, astfel încât să producă molecule de care mușchii pot profita pentru a-și continua contracția.
În concluzie, exercițiile asiatice de subțire a abdomenului nu ard grăsimea localizat, dar stimulează reducerea țesutului adipos în tot corpul, deoarece sunt aerobe datorită numărului de repetări.
Riscuri și precauții în cazul exercițiilor asiatice pentru subțierea taliei
Anteversia și retroversia pelvină pentru subțierea abdomenului sunt modalități de a activa mușchiul rectus abdominis. Aceasta este faimoasa structură pe care doriți să o evidențiați pentru a avea pătrățele pe abdomen.
Prin repetarea mișcării timp de 30 de minute, ceea ce facem este o activitate aerobă, nu una statică. Acest lucru implică un consum diferit de energie și o posibilitate mai mare de accidentare în comparație cu antrenamentul tipic.
Scândura este un exercițiu anaerob static care, realizat corect, activează același mușchi și necesită mai puține repetări și mai puțin timp pentru a obține tonificarea. De fapt, este una dintre cele mai recomandate poziții pentru întărirea zonei centrale a corpului, numită nucleu.
Deci, puteți alege o alternativă? Răspunsul este da. Diferența este că scândura implică mai multă siguranță și un timp de execuție mai scurt, lăsând timp și pentru antrenarea altor zone.
În plus, posibilitatea lezării coloanei vertebrale este mai mare în cazul anteversiei repetitive. Analizând axa coloanei vertebrale-pelvis, autorii unui articol publicat în revista Effort concluzionează că anteversia și retroversia pelvină maximizează riscul modificărilor patologice. Acest lucru s-ar putea traduce prin dureri lombare recurente.
Citiți și: Valoarea optimă a circumferinței taliei
Antrenamentele complete sunt mai bune pentru subțierea taliei
Una dintre marile probleme în ceea ce privește provocările virale de pe rețelele de socializare este faptul că exercițiile sunt executate de mulți oameni fără pregătire prealabilă. Acest lucru se întâmplă toți caută să obțină rezultate cu efort minim.
Exercițiile asiatice pentru subțierea taliei nu înlocuiesc antrenamentele clasice. Cercetările științifice arată că, cu cât antrenamentele sunt mai dese, cu atât organismul devine mai eficient în oxidarea grăsimilor.
Un antrenament complet include exerciții anaerobe și aerobe și zile de odihnă pentru regenerarea țesuturilor. Nu există gloanțe magice care să tonifice mușchii în 15 zile. Supraponderalitatea sau obezitatea nu pot fi contracarate cu mișcări specifice în mai puțin de o lună.
În loc să căutați provocări virale pe rețelele de socializare, consultați experți în fitness și nutriție care pot crea un plan adecvat pentru nevoile voastre.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Muscella A, Stefàno E, Lunetti P, Capobianco L, Marsigliante S. The Regulation of Fat Metabolism During Aerobic Exercise. Biomolecules. 2020 Dec 21;10(12):1699. doi: 10.3390/biom10121699. PMID: 33371437; PMCID: PMC7767423.
- Pizones J, García-Rey E. Pelvic motion the key to understanding spine-hip interaction. EFORT Open Rev. 2020 Sep 30;5(9):522-533. doi: 10.1302/2058-5241.5.200032. PMID: 33072404; PMCID: PMC7528668.
- Purdom T, Kravitz L, Dokladny K, Mermier C. Understanding the factors that effect maximal fat oxidation. J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jan 12;15:3. doi: 10.1186/s12970-018-0207-1. PMID: 29344008; PMCID: PMC5766985.
- Purdom T, Kravitz L, Dokladny K, Mermier C. Understanding the factors that effect maximal fat oxidation. J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jan 12;15:3. doi: 10.1186/s12970-018-0207-1. PMID: 29344008; PMCID: PMC5766985.
- Isacco L, Ennequin G, Boisseau N. Effect of Fat Mass Localization on Fat Oxidation During Endurance Exercise in Women. Front Physiol. 2020 Oct 22;11:585137. doi: 10.3389/fphys.2020.585137. PMID: 33192597; PMCID: PMC7642265.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.