7 exerciții de activare pentru persoanele imobilizate la pat
 

7 exerciții de activare pentru persoanele imobilizate la pat

Nu lăsați imobilizarea să multiplice daunele. O modalitate de a evita acest lucru este practicarea exercițiilor de activare pentru persoanele imobilizate la pat.
7 exerciții de activare pentru persoanele imobilizate la pat
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Dacă știți pe cineva care este țintuit la pat, ar trebui să știți deja că acest lucru nu reprezintă neapărat o afecțiune permanentă. Pot exista multe cauze și fiecare va avea o abordare diferită. Cele 7 exerciții de activare pentru persoanele imobilizate la pat revitalizează mușchii și îi împiedică să se atrofieze.

Acești pacienți au nevoi multiple: spirituale, mintale și fizice. Este posibil să fi suferit răni grave sau intervenții chirurgicale majore. Activitatea fizică și igiena adecvată devin cei mai buni aliați pentru a se recupera cu succes.

Când vorbim de exerciții de activare, ne referim la cele care urmăresc să stimuleze zonele pentru ca acestea să devină mai puternice și să nu sufere consecințele imobilizării. Obiectivul principal este de a îmbunătăți răspunsul la orice stimul. Acest lucru nu are nimic de-a face cu dezvoltarea mușchilor, ci cu evitarea problemelor majore de sănătate.

Importanța exercițiilor de activare pentru persoanele imobilizate la pat

Obiectivul este de a efectua mișcări ale articulațiilor și ale mușchilor. Pentru persoanele imobilizate la pat, exercițiile fizice au numeroase limite. Dacă pacienții rămân imobili pentru o perioadă lungă de timp, pot suferi de complicații, cum ar fi cheagurile de sânge, slăbiciunea și oboseala, rigiditatea articulară și chiar depresia.

De aceea, este important ca persoanele imobilizate la pat sa efectueze exerciții de activare. În ciuda faptului că sunt simple, ele ajută la prevenirea daunelor, cum ar fi escarele sau ulcerele de presiune. Ele tind să apară pe călcâie, coccis, șolduri și glezne.

Cele mai bune exerciții de activare pentru persoanele imobilizate la pat

Obiectivul este ca organismul pacientului să rămână activ. Dacă nu efectuează exercițiile, va suferi și alte leziuni care vor îngreuna recuperarea.

Aceste mișcări se remarcă prin faptul că sunt foarte simple. Se începe încet, cu maxim 5 repetări.

Femeie imobilizată la pat
Unii pacienți trebuie să înceapă recuperarea fizică în spital. Apoi, o continuă în casele lor.

1. Îndoirea gleznelor

Exercițiul se poate efectua în poziție orizontală sau în șezut. Ajutați pacientul să îndoaie piciorul. Această mișcare este atât de simplă, încât o puteți combina cu altele: de exemplu, pacientul poate ridica simultan întregul picior.

2. Răsucirea degetele de la picioare

Exercițiul constă în flexarea fiecărui deget de la picioare. Dacă persoana țintuită la pat nu aude, puteți face acest lucru pentru ea.

3. Rotirea gleznelor

Pacientul trebuie să fie fi întins sau așezat, cu picioarele întinse. Începe prin a ridica ușor piciorul și a face o rotație a fiecăreia dintre glezne de la dreapta la stânga, desenând un cerc, în sensul acelor de ceasornic.

Apoi, poate repeta mișcarea în sens invers, de aproximativ 4 ori. Poate mișca ambele glezne în același timp.

4. Ridicarea umerilor

Acesta este un exercițiu excelent și poate fi executat în șezut. Pacientul va începe să-și ridice umerii la același nivel cu urechile. Apoi, va menține poziția timp de câteva secunde. Pacientul lucrează în acest caz mușchiul trapez.

5. Ridicarea picioarelor

Luați unul dintre picioarele pacientului și ridicați-l ușor, cu mare grijă. Când piciorul atinge limita de înălțime, treceți la rotirea gleznei de aproximativ 3 ori.

Apoi, lăsați cu grijă piciorul jos. Repetați cu cealaltă parte. Se recomandă ca pacientul să fie așezat sau culcat.

6. Împingerea brațului și rotirea încheietura mâinii

Așezat sau întins pe pat, pacientul întinde ambele brațe și le mișcă de parcă ar muta ceva departe de corp. După 3 mișcări, opriți-l și rotiți-i ambele încheieturi ale mâinilor simultan sau pe rând. Schimbați direcția și repetați mișcarea.

7. Întoarcerea capului și a gâtului

Pacientul începe să-și rotească capul dintr-o parte în alta cu delicatețe. Trebuie să existe o ușoară eliberare de tensiune și o întindere.

Bărbat care face exerciții de activare pentru persoanele imobilizate la pat
Pacienții cu o anumită mobilitate pot face exercițiile mai ușor.

Sfaturi pentru executarea exercițiilor de activare pentru persoanele imobilizate la pat

Medicul curant trebuie să aprobe executarea exercițiilor de activare.

Persoana țintuită la pat trebuie să fi mâncat cu câteva ore înainte de a începe exercițiile fizice. În caz contrar, pot apărea vărsăturile și oboseala.

Alegeți momentul zilei în care pacientul se simte motivat și plin de energie. Fiți foarte atenți la fiecare semnal pe care pacientul îl transmite în timpul mișcării. Veți afla dacă puteți să continuați sau trebuie să vă opriți. Atenție la execuție, la numărul de repetări și la pauzele dintre exerciții.

Cel mai important lucru este ca pacientul imobilizat să-și recapete mobilitatea și rezistența. Încetul cu încetul, în ciuda dizabilității fizice, va trebui să simtă o oarecare îmbunătățire.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cáceres P. Diseño y validación de un instrumento fisioterapéutico para la prescripción del ejercicio físico basada en parámetros nutricionales en pacientes adultos en unidad de cuidado intensivo. Corporación Universitaria Iberoamericana: Colombia; 20212.
  • Reina R, Sanz D. Actividades físicas y deportes adaptados a personas con discapacidad. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2021.
  • Vegas, Omar Garcés, Luis Iván Reyes Villagómez, and Felipe Navas Peña. “Conjunto de ejercicios físicos para fortalecer el aparato osteomioarticular de los miembros inferiores en el adulto mayor.” Lecturas: Educación física y deportes 162 (2011): 2-6.
  • Luz Mirian, Esparza Leyva, Mora Vera Isabel, and Mejías Pupo Marbelis. “Conocimiento sobre el manejo preventivo y clínico de las úlceras por presión en cuidadores y familiares.” 1er Simposio para el desarrollo de las Especialidades de Enfermería. 2022.
  • Allen L, Kisner C. Ejercicio terapéutico. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2005.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.