Există invidia sănătoasă? Ce spun psihologii?
Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales
„Te felicit și te invidiez!” este unul dintre cele mai frecvente lucruri pe care le auzim atunci când ni se întâmplă ceva pozitiv. Invidia bună sau sănătoasă există?
Când ne referim la invidie, vorbim despre o emoție în care se regăsesc frustrarea și comparația. Ne simțim frustrați și supărați în relația cu cineva. De exemplu, colegului i s-a repartizat un proiect foarte important sau alții au luat note mai bune decât noi la un examen.
Ce este invidia?
Invidia are de-a face și cu modul în care ne simțim raportat la noi înșine. Ea influențează stima de sine și sentimentele de apreciere. Când nu ne calibram corect stima de sine, este posibil ca invidia să devină negativă. Confruntați cu o imagine de sine distorsionată, ne simțim amenințați și nu vrem ca alții să se descurce mai bine decât noi.
Invidia negativă ne face să fim obsedați de performanța celorlalți, de rezultatele lor, de ceea ce fac și de ceea ce nu reușesc să facă. Așa încep să se erodeze și legăturile și relațiile interumane. Această emoție împiedică autocritica.
O persoană invidioasă este egocentrică. Nu accepta ca alții să strălucească mai mult decât ea.
Aceasta este invidia toxică, cea pe care o asociem automat cu partea noastră cea mai întunecată. Cu toate acestea, de mai multe ori auzim despre invidia bună, pozitivă și sănătoasă. Este o contradicție?
Invidia sănătoasă există?
Nu putem spune că în psihologie există un consens cu privire la invidia sănătoasă. Mulți preferă să-i dea un alt nume, mai ales din cauza imaginii proaste pe care o are acest sentiment.
Termenii alternativi sunt admirația și depășirea condiției individuale.
Dacă acceptăm că există, invidia pozitivă corespunde cu aprecierea pentru reușita celor din jur. În același timp, invidia sănătoasă ne stimulează pentru a ne atinge obiectivele.
Invidia negativă acționează în direcția opusă. În loc să ne conectăm cu cei din jur cu empatie și entuziasm, luăm acele evenimente și le personalizăm. „De ce această persoană și nu eu? Ce are ea și nu am eu?”. În acest fel, acumulăm ură, frustrare și furie.
De multe ori, vrem ca persoana respectivă să nu se descurce bine sau să ne imaginăm că nu merită ceea ce a obținut. În cazuri extreme, persoanele invidioase defăimează și inventează povești pentru a nu recunoaște succesul celuilalt.
Descoperă: Ce sunt emoțiile aflictive și cum ne afectează ele?
O emoție cu toate luminile și umbrele ei
Emoțiile funcționează ca niște faruri care ne ghidează în ceea ce privește modul în care ne simțim în anumite situații. Prin urmare, au nuanțe. Invidia, în ambele sale versiuni, ne poate învăța să gestionăm ceea ce ni se întâmplă.
Invidia pozitivă sau sănătoasă ne poate ajuta să acționăm cu ambiție și să urmăm exemplul altora. De exemplu, putem cere sfaturi acelui prieten care a primit un loc de muncă.
De asemenea, invidia sănătoasă ne poate ajuta să facem o analiză a punctelor noastre forte și slabe. Ne poate ajuta să devenim proactivi.
Din invidia negativă trebuie să învățăm să fim mai atenți la prejudecăți. Trebuie să-i apreciem pe ceilalți, să le validăm efortul și să evităm să le minimizăm realizările. De asemenea, este important să înțelegem că cei din jur nu vor să ne umilească cu fericirea lor.
Fiecare are propriile bătălii și dorințe. Cu cât ne uităm mai mult la triumful celorlalți, cu atât rămânem mai inactivi și deconectați de propriile noastre dorințe.
Invidia trebuie să ne motiveze să fim mai buni. Gestionarea emoțiilor este punctul de plecare pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții și a oferi tot ce avem mai bun.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Marín-Cortés, A., Palacio, D., Medina, J., & Carmona, A. (2021). Compasión, celos y envidia: emociones sociales y Cyberbullying entre adolescentes. Revista Colombiana de Ciencias Sociales,12(2), 494-515. https://doi.org/10.21501/22161201.3459
- Zea Jiménez, Marcela , & Cano Murcia, Sandra Rocío (2012). Manejar las emociones, factor importante en el mejoramiento de la calidad de vida. Revista Logos, Ciencia & Tecnología, 4(1),58-67.[fecha de Consulta 6 de Julio de 2022]. ISSN: 2145-549X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=517751763003
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.