Evitarea emoțională: ce este și cum să o depășești?
 

Evitarea emoțională: ce este și cum să o depășești?

Emoțiile ne oferă anumite informații referitoare la lumea noastră internă. Când evităm să le simțim, nu ne dăm seama ce este în neregulă cu noi.
Evitarea emoțională: ce este și cum să o depășești?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 28 martie, 2023

De multe ori ne-am dori să fim ca țestoasele, să ne adăpostim sub carapacea noastră și așteptăm să treacă furtuna. Evitarea emoțională ne face să credem că „a pretinde că nimic nu este greșit” este o soluție. Știm că ceva s-a întâmplat, dar nu vrem să recunoaștem asta, cu atât mai puțin să facem față problemei. Desigur, a acționa în acest fel nu funcționează.

Ce este evitarea emoțională?

Evitarea emoțională este un mecanism de apărare care ne determină să negăm emoțiile pe care le trăim într-o situație dată. Totuși, ceea ce poate începe ca o modalitate de a ne conserva ajunge să se întoarcă împotriva noastră, deoarece ne lasă fără resurse și fără posibilitatea de a acționa.

Întrucât emoțiile sunt un răspuns natural, necesar și adaptativ al organismului, încercarea de a le evita este un atac împotriva noastră. Înseamnă să ignorăm ceea ce corpul deja ne comunică.

Este un mod dezadaptativ de a răspunde la o problemă. Pe termen scurt, evităm un moment neplăcut, tensiunea sau jena. Pe termen lung, interiorizăm frustrarea sau rușinea și ajungem să credem nu suntem capabili. În cele din urmă, nu facem decât să întărim acea teamă inițială.

Femeie afectată de evitarea emoțională
Evitarea emoțională împiedică recunoașterea emoțiilor și generează conflicte pe termen mediu și lung.

Consecințele evitării emoționale

Un studiu distribuit de International Journal of Psychotherapy Practice and Research dezvăluie faptul că evitarea emoțională are consecințe asupra sănătății fizice și mintale. Aceasta devine o barieră pentru atingerea unei stări de bine. Unele dintre efectele sale sunt următoarele:

  • Pot apărea pete ale pielii, boli psihosomatice și dificultatea de a adormi.
  • Întreprindem acțiuni de tip „compensator”, dar în exces. De exemplu, petrecem mult timp pe rețelele de socializare sau în fața televizorului pentru a scăpa și a nu ne gândi la problema care ne afectează.
  • Ne sărăcim lumea emoțională. Răspunsurile devin stereotipe, automate, cu un ton emoțional nepotrivit și fără legătură cu ceea ce simțim cu adevărat. Acest lucru interferează cu relațiile personale.
  • Construim „fațade”, nedorind să intrăm în contact cu ceea ce simțim.
  • Ratăm oportunități de a ne distra, de a ne cunoaște sau de a ne „dărui” altora. În anumite situații, încetăm să mergem în anumite locuri pentru a nu declanșa emoțiile.
  • Nu stabilim limite. Căutând să evităm conflictul, nu suntem clari cu ceilalți, așa că este posibil ca situația care ne deranjează să se repete iar și iar.

Cum să depășești evitarea emoțională

După cum detaliază un articol publicat de Academia de Psihoterapie , evitarea emoțională trebuie eliminată cu orice preț. În primul rând, trebuie să-ți identifici și să-ți validezi emoțiile pentru a le gestiona. Să aruncăm o privire mai atentă la câteva strategii utile în acest sens:

Recunoaște sentimentele

Începe prin a recunoaște ceea ce simți. Fă un „brainstorming”. Dă un nume emoțiilor: furie, angoasă, impotență, sentiment de nedreptate, frustrare, etc.

Fă exerciții de respirație

Este o modalitate de a te calma și de a evita să fii copleșit de emoții. Așa cum detaliază o investigație din Frontiers in Psychology, această strategie ajută la atenuarea stresului și anxietății prin reducerea nivelului de cortizol.

Acceptă emoțiile

După ce ai acordat câteva minute respirației, trebuie să-ți permiți să simți acea emoție și să o accepți. Nu te judeca ca fiind „sentimental”, „incompetent”, „prost”, etc.

Gândește-te ce să faci cu acea emoție

Ceea ce urmează este să te gândești la ce poți face cu acea emoție. Este vorba despre a căuta opțiuni pentru ceea ce simți. De exemplu, dacă ești supărat pe un prieten din cauza unui comentariu jignitor, ce ai putea face? Analizează argumentele pro și contra și apoi creează diferite planuri pentru a-l alege pe cel care te face să te simți confortabil.

Recunoaște puterea emoțiilor

Trăirea emoțiilor crește puterea și conștientizarea de sine. Poți învăța din emoții, poți interpreta mesajul pe care vor să ți-l transmită și poți să preiei controlul asupra lor pentru a găsi o soluție sau o alternativă.

Nu eticheta emoțiile drept negative

De asemenea, este important să încetezi să etichetezi emoțiile drept negative. Cataloghează-le drept incomode sau disfuncționale. Este firesc ca ele să apară, deoarece indică faptul că nu-ți place ceva.

Validează și recunoaște emoțiile

Alege o modalitate de a recunoaște emoțiile. Poți ține un jurnal de emoții, în care să scrii tot ce simți. De asemenea, poți găsi o modalitate creativă de a le accepta și transforma prin povești, artă, etc.

Femeie fericită și relaxată
Pentru a depăși evitarea emoțională este necesar să faci o pauză pentru a accepta, valida și înfrunta ceea ce experimentezi.

Evitarea emoțională este elefantul din cameră

Cu cât încercăm să evităm mai mult o emoție, cu atât mai mult ne înlănțuim de ea. Evitarea emoțională este asemenea gunoiului ascuns sub preș.

Ceea ce trebuie să facem este să fim curajoși și să acceptăm ceea ce ni se întâmplă. Trăiește temporar cu acel disconfort pe care emoția îl generează, apoi ia atitudine și schimbă lucrurile!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jainish Patel, Prittesh Patel (2019) Consequences of Repression of Emotion: Physical Health, Mental Health and General Well Being. International Journal of Psychotherapy Practice and Research – 1(3):16-21.
  • Gantiva Díaz, Carlos Andrés; Luna Viveros, Andrea; Dávila, Ana María; Salgado, María José. Estrategias de afrontamiento en personas con ansiedad Psychologia. Avances de la disciplina, vol. 4, núm. 1, enero-junio, 2010, pp. 63-72. Universidad de San Buenaventura. Bogotá, Colombia
  • Rothbaum, B. (Oct 14, 2020). Addressing PTSD Emotional Avoidance and Anxiety Sensitivity: Tips for Therapists. Psychotherapy Academy. Available in https://psychotherapyacademy.org/pe-trauma-training-ptsd/addressing-ptsd-emotional-avoidance-and-anxiety-sensitivity-tips-for-therapists/
  • Oblitas Guadalupe, Luis Armando , & Piqueras Rodríguez, José Antonio , & Martínez González, Agustín Ernesto , & Ramos Linares, Victoriano (2009). EMOCIONES NEGATIVAS Y SU IMPACTO EN LA SALUD MENTAL Y FÍSICA. Suma Psicológica, 16(2),85-112.[fecha de Consulta 5 de Octubre de 2022]. ISSN: 0121-4381. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=134213131007
  • Ma X, Yue ZQ, Gong ZQ, Zhang H, Duan NY, Shi YT, Wei GX, Li YF. The Effect of Diaphragmatic Breathing on Attention, Negative Affect and Stress in Healthy Adults. Front Psychol. 2017 Jun 6;8:874. doi: 10.3389/fpsyg.2017.00874. PMID: 28626434; PMCID: PMC5455070.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.