Fibrilația ventriculară idiopatică în sarcină
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
La o săptămână după ce a născut prin cezariană, Antiganee Cain-Francis a experimentat o serie de simptome care i-au paralizat corpul. După ce și-a pierdut temporar vederea și auzul, femeie a trecut printr-o serie de teste cardiace. După 3 săptămâni, medicii au descoperit o afecțiune rară a inimii: fibrilația ventriculară idiopatică în sarcină.
După o naștere normală, au apărut problemele
La 32 de ani, Cain-Francis a născut o fetiță. După ce a stat acasă timp de o săptămână și când a început procesul de alăptare, a simțit că amorțește brusc. În plus, a încetat să mai vadă și să audă.
A fost dusă la cameră de primiri urgențe a Spitalului Lenox Hill din New York. După o noapte de aparentă stabilitate, a suferit două episoade de stop cardiac. Din acest motiv, medicii au recurs la oxigenarea membranară extracorporală sau ECMO.
Tratamentul constă în pomparea sângelui într-un dispozitiv care îl întoarce în corp fără dioxid de carbon și încărcat cu oxigen. Deși femeia părea stabilă, 24 de ore mai târziu a suferit o nouă aritmie, care a creat complicații în formularea diagnosticului.
În căutarea cauzei
Una dintre posibilele afecțiuni cardiace în timpul sarcinii sau în perioada postpartum este cardiomiopatia peripartum. Simptomele comune sunt următoarele:
- Oboseală
- Enurezis nocturn
- Dificultăți de respirație
- Umflarea gleznelor
- Palpitații
Totuși, în cazul lui Antiganee Cain-Francis, această afecțiune a fost exclusă. După 3 săptămâni de teste, medicii au descoperit un model neregulat al bătăilor inimii care apărea înainte de fiecare episod. Prin urmare, s-a ajuns la diagnosticul de fibrilație ventriculară idiopatică.
Descoperiți: Metode de diagnostic pentru fibrilația atrială
Ce este fibrilația ventriculară idiopatică în sarcină?
Potrivit diferitelor studii științifice, acest diagnostic este atribuit pacienților care au supraviețuit unui eveniment cardiac fără daune structurale anterioare sau boli asociate. Termenul „idiopatic” este un mod de a defini patologiile a căror origine este necunoscută.
În cazul fibrilației ventriculare idiopatice, aceasta apare la 5 până la 10% dintre pacienții care supraviețuiesc morții cardiace subite. Acest lucru este dovedit de un studiu publicat în revista științifică Anales del sistema sanitary de Navarra. Afecțiunea este mai frecventă la bărbații tineri și apare, de obicei, la miezul nopții sau dimineața.
Un studiu publicat în Jurnalul de inovații în managementul ritmului cardiac sugerează faptul că folosirea unui defibrilator cardioverter implantabil este tratamentul de primă linie pentru această problemă. Fibrilația ventriculară idiopatică este un eveniment cu recurență scăzută și previzibilitate redusă.
Tratament
Dincolo de cauzele incerte, mulți profesioniști consideră că originea acestei boli se găsește în fibrele Purkinje, un țesut situat în pereții ventriculari. Funcția sa este de a transmite semnalele electrice care controlează mușchii de pompare ai inimii. Prin urmare, femeia a avut nevoie de un tratament complex, numit ablație cu cateter.
În principiu, maparea ritmului cardiac este utilizată pentru a localiza zona bătăilor neregulate ale inimii. La Antiganee, această etapă a fost deosebit de complexă, deoarece bătăile nu puteau fi mapate pentru a fi identificate, lucru care se poate face doar la pacienții stabili.
Când țesutul anormal este identificat, zona afectată este cauterizată. Maparea ritmului funcționează prin replicarea bătăilor neregulate ale inimii. Astfel, medicii de la Spitalul Lennox Hill au reușit să efectueze procedura de ablație și să stabilizeze pacienta.
Descoperiți: Sindromul QT lung: ce este și ce tratamente există?
Recuperarea lui Antiganee Cain-Francis
Din fericire, femeia a răspuns pozitiv și procedura a avut succes.
Profesioniștii i-au făcut un RMN pentru a-i evalua starea și au confirmat că nu are probleme structurale. Acest lucru a exclus unele dintre cele mai frecvente cauze ale fibrilației ventriculare idiopatice.
După câteva luni de recuperare care a abordat diverse aspecte ale respirației, Antiganee a putut să se întoarcă la familie și să se bucure de copilul ei. Pentru a-i monitoriza starea în perioada următoare, i s-a pus un defibrilator.
Imaginea principală îi aparține lui Antiganee Cain-Francis.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Almahameed, S. T., & Kaufman, E. S. (2020). Idiopathic Ventricular Fibrillation: Diagnosis, Ablation of Triggers, Gaps in Knowledge, and Future Directions. The Journal of innovations in cardiac rhythm management, 11(6), 4135–4146. Recuperado el 23 de mayo de 2023. https://doi.org/10.19102/icrm.2020.110604
- Centro de Información Genética y de Enfermedades Raras. (2023). Recuperado el 23 de mayo de 2023. https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/4227/paroxysmal-ventricular-fibrillation%5D
- Cheniti, G., Vlachos, K., Meo, M., Puyo, S., Thompson, N., Denis, A., Duchateau, J., Takigawa, M., Martin, C., Frontera, A., Kitamura, T., Lam, A., Bourier, F., Klotz, N., Derval, N., Sacher, F., Jais, P., Dubois, R., Hocini, M., & Haissaguerre, M. (2018). Mapping and Ablation of Idiopathic Ventricular Fibrillation. Frontiers in cardiovascular medicine, 5, 123. Recuperado el 23 de mayo de 2023. https://doi.org/10.3389/fcvm.2018.00123
- García Fernández, J., Basterra, N., Martínez Basterra, J., Álvarez, V., Ruiz, V., Carmona, J.R., & Arcos, E. De Los. (2003). Muerte súbita en un corazón normal. Fibrilación ventricular idiopática: Revisión de la literatura a propósito de un caso. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 26(1), 123-127. Recuperado el 23 de mayo de 2023, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000100011&lng=es&tlng=es
- Haïssaguerre, M., Duchateau, J., Dubois, R., Hocini, M., Cheniti, G., Sacher, F., Lavergne, T., Probst, V., Surget, E., Vigmond, E., Welte, N., Chauvel, R., Derval, N., Pambrun, T., Jais, P., Nademanee, W., & Bernus, O. (2020). Idiopathic Ventricular Fibrillation: Role of Purkinje System and Microstructural Myocardial Abnormalities. JACC. Clinical electrophysiology, 6(6), 591–608. Recuperado el 23 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1016/j.jacep.2020.03.010
- Mayo Clinic (2022). Oxigenación por membrana extracorpórea. Recuperado el 23 de mayo de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/ecmo/about/pac-20484615
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.