Logo image
Logo image

Fobia sexuală: cum să depășești erotofobia sau frica de sex?

3 minute
Găsești mereu scuze pentru a nu face sex? Te sperie să te gândești la sex? Este posibil să suferi de ceea ce se numește „erotofobie”.
Fobia sexuală: cum să depășești erotofobia sau frica de sex?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 13 august, 2023

A simți frică de păianjeni sau de spații închise este considerat ceva normal. În schimb, fobia sexuală uimește pe toată lumea. Este posibil să-ți fie frică de relațiile sexuale cu partenerul? Deși pare puțin probabil, fobia sexuală sau erotofobia este o realitate.

Erotofobia apare progresiv. Nesiguranța și așteptările nerealiste sunt cele care modelează treptat această fobie. Frica de sex se manifestă atunci când te aștepți mai puțin.

Cum se manifestă fobia sexuală sau frica de sex?

Fobia sexuală are mai mult de-a face cu intimitatea decât cu actul sexual în sine. De fapt, persoanele diagnosticate cu erotofobie se pot masturba și pot avea dorințe sexuale. Problema apare atunci când încearcă să experimenteze sexul alături de partener.

Cele mai frecvente simptome care trebuie interpretate ca un semnal de alarma sunt dezinteresul față de posibilitatea de a face sex, sentimentele de repulsie și disconfort și inventarea de scuze pentru a nu avea contact fizic. În unele cazuri, persoanele cu fobie sexuală evită să aibă un partener stabil.

Sfaturi pentru a depăși fobia sexuală

Statista raportează faptul că între 2011 și 2017 numărul de fobii înregistrate a fost de aproape 200.000 doar în Spania. Deși poate părea imposibil, există modalități de a depăși orice frică, dar trebuie să fie clar că acest lucru nu se va întâmpla peste noapte. Va trebui să depui mult efort și să ai multă răbdare.

Descoperă: Durerea în timpul sexului: cauze și tratamente pentru dispareunie

Some figure
Erotofobia este mai degrabă o frică de intimitate decât de actul în sine, motiv pentru care se încearcă să evite momentul de apropiere.

Pune sub semnul întrebării convingerile despre sex

Așteptările nerealiste legate de sex pot provoca frici. O persoană care nu a făcut încă sex se poate teme de eventuale traumatisme. Pentru a evita ca acest lucru să se întâmple, este esențial să analizezi cu atenție informațiile pe care le ai.

Există sexologi care îți pot răspunde la toate întrebările. Experiențele prietenilor, de exemplu, nu sunt adevăruri absolute.

Depășește traumele

Mulți oameni au suferit o anumită formă de traumă. Fobia sexuală poate fi legată de o experiență dureroasă, cum ar fi vaginismul sau un prim act sexual extrem de dureros. Pentru a rezolva traumele, trebuie să mergi la un specialist cu experiență în acest domeniu.

Există psihologi specializați în traume sexuale, care pot ajuta la îmbunătățirea semnificativă a relațiilor. Terapia cognitiv-comportamentală este adesea recomandată, deși există și alte posibilități. Important este să alegi tipul de terapie care se potrivește nevoilor tale.

Învață să te relaxezi când vine vorba de sex

Un sfat înțelept este să înveți să te relaxezi. Pentru a reuși acest lucru, sexul tantric poate fi de mare ajutor. Este o modalitate lentă în care se acordă atenție mirosurilor, atingerilor și senzațiilor resimțite de corp.

Graba de zi cu zi, stresul sau anxietatea pot face ca sexul să fie ceva mecanic, plin de temeri și frustrare. Prin urmare, sexul calm este o opțiune excelentă. Weekendul este un moment bun pentru a face acest lucru.

Descoperă: 5 fetișuri sexuale pe care le putem experimenta fără prejudecăți

Some figure
Dacă nu există relaxare, este dificil să obții plăcere. Relaxarea trebuie stimulată conștient, încetul cu încetul.

Când să ceri ajutor dacă îți este frică de sex?

Psihologii și sexologii întâlnesc adesea situații legate de frustrările și nesiguranța care apar în timpul sexului. A crede că actul sexual este ceva murdar, a avea o experiență dureroasă sau a lua în considerare anumite mituri poate face mult rău.

Relațiile sexuale pot fi satisfăcătoare și plăcute și pot apropia două persoane implicate într-o relație. Pentru asta trebuie să înveți să învingi fobia sexuală, care nu este întotdeauna ușor de recunoscut.

A te uita direct la propriile temeri este terifiant. Totuși, asta nu înseamnă că nu trebuie să faci acest mic efort pentru a începe să te bucuri de sex și de partenerul tău romantic!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Favero, M., & Costa, S. (2019). Erotofilia e erotofobia.
  • Ramírez Barajas, M. F. (2019). Sexo, tipología de género, erotofilia-erotofobia y asertividad sexual en estudiantes universitarios (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.