Durerea în timpul sexului: cauze și tratamente pentru dispareunie
 

Durerea în timpul sexului: cauze și tratamente pentru dispareunie

Dispareunia sau coitalgia se referă la durerea care apare în timpul actului sexual. Această patologie poate avea la bază un dezechilibru fizic sau psihic.
Durerea în timpul sexului: cauze și tratamente pentru dispareunie
Samuel Antonio Sánchez Amador

Scris și verificat de biologul Samuel Antonio Sánchez Amador.

Ultima actualizare: 09 martie, 2023

Dispareunia sau coitalgia este durerea în timpul sexului atât la bărbați, cât și la femei. Această tulburare cuprinde de la iritații genitale ușoare până la dureri profunde. Diverse studii medicale indică faptul că acest tablou clinic este mult mai frecvent la femei, dar poate apărea și la bărbați, în general din cauza infecțiilor uretrale sau fimozei.

Incidența globală

Actul sexual este tabu în multe culturi și pături sociale. Coitalgia este mult mai frecventă decât vă puteți imagina. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și diverse studii epidemiologice oferă următoarele date cu privire la actul sexual dureros:

 • La femeile de vârstă reproductivă, dispareunia are o prevalență cuprinsă între 10 și 15%.
 • În stadiul de premenopauză, acest tablou clinic devine mai frecvent și poate afecta până la 30% dintre femei.
 • Vârsta medie a persoanelor care suferă de această patologie este de 36,5 ani.
 • La bărbați, tabloul este mult mai puțin studiat, dar prevalența fluctuează între 0,1 și 5%.

Durerea în timpul sexului este frecventă, în special la femei. A nu simți plăcere în timpul actului sexual nu este ceva normal și, din acest motiv, a merge la medic este esențial.

Citiți mai mult: Ce este represiunea sexuală și ce o cauzează?

Durerea în timpul sexului este enervantă
Actul sexual poate avea de suferit din cauza dispareuniei.

Durerea în timpul sexului: cauze

După cum am menționat deja, dispareunia sau coitalgia este durerea resimțită în organele genitale sau în structura pelviană, asociată cu practicile sexuale, până la 24 de ore după acestea. Unele dintre cele mai comune simptome colectate de organizațiile medicale sunt următoarele:

 • Durere în timpul penetrării inițiale
 • Durere la fiecare penetrare sau după intrarea unui element extern în vagin, cum ar fi un tampon
 • Arsură și disconfort în timpul actului sexual
 • Disconfort acut care poate dura câteva ore după sex

Majoritatea simptomelor sunt asociate cu femeile. La bărbați, așa cum am spus deja, patologia este mult mai puțin frecventă. Chiar și așa, atunci când apare, se manifestă adesea izolat în momentul ejaculării.

Pentru a aborda cauzele patologiei, este necesar să le împărțim în două categorii: fizice și psihice. Le explicăm mai jos.

Cauze fizice

Cauzele fizice ale dispareuniei sunt variate. De exemplu, studiile clinice ne arată că durerea în timpul sexului este foarte frecventă  după naștere, deoarece ruperea musculaturii pelvine și forțele multiple la care a fost expus vaginul generează sensibilitate.

Deși poate părea surprinzător, coitalgia este corelată cu scăderea nivelului de estrogen la mamele care alăptează. Acest lucru se întâmplă deoarece dezechilibrele hormonale provoacă uscăciune vaginală. Alte cauze fizice ale dispareuniei la femei sunt următoarele:

 • Vaginita infecțioasă: Este o infecție produsă de ciuperca Candida albicans, care provoacă iritații și inflamații ale pereților vaginali, ceea ce face ca relațiile sexuale să fie dificile și dureroase.
 • Lubrifierea insuficientă: Este provocată de lipsa secreției vaginale din cauza modificărilor hormonale, libidoului scăzut sau altor patologii asociate.
 • Anomaliile congenitale: Vaginul cu formă necorespunzătoare și imperfecțiunile himenului pot fi factori care îngreunează actul sexual.

Majoritatea cauzelor au fost studiate la femei. Alte investigații afirmă că dispareunia sau coitalgia este asociată cu o obstrucție a canalului ejaculator. Patologii precum prostatita cronică pot provoca disconfort pelvin la bărbați.

Cauze psihologice

Nu totul se reduce la corp. Studiile citate anterior estimează că peste 70% din cazurile de dispareunie nu prezintă niciun tip de patologie fizică. Acest lucru evidențiază componenta psihosexuală a tulburării. Unii dintre parametrii psihologici care pot juca un rol esențial sunt următorii:

 • Anxietatea și depresia: Problemele legate de stima de sine sau lipsa de încredere în partener pot declanșa apariția durerii în timpul sexului.
 • Stresul: Stresul continuu provoacă tensiune în mușchii pelvieni.
 • Abuzul sexual: Studiile evidențiază faptul că dispareunia este adesea legată de un istoric de violență și abuz sexual.
Durerea în timpul sexului la femei
Abordarea psihologică a dispareuniei este o completare necesară a tratamentelor medicale.

Cum se tratează durerea în timpul sexului?

Există tratamente pentru durerea produsă de sex. Dacă durerea apare din cauza unei infecții fungice sau bacteriene, se vor folosi medicamente antifungice sau antibiotice. Medicii pot prescrie estrogen local femeilor aflate la postmenopauză sau celor care alăptează pentru a stimula lubrifierea vaginală.

Cauzele sunt atât de variate, încât tratamentul trebuie adaptat în funcție de pacient. Un lucru benefic pentru toți pacienții este terapia de cuplu și educația sexuală.

Durerea în timpul sexului este legată de componenta psihologică a pacientului și, prin urmare, confortul, siguranța și excitarea prealabilă sunt esențiale pentru a evita problemele.

Dorința de a simți plăcere nu este un motiv de rușine sau vulnerabilitate. Prin urmare, discuția în cuplu este întotdeauna primul pas către ameliorare.

Durerea în timpul sexului: concluzie

Durerea sexuală este foarte frecventă, mai ales la femei, unde poate apărea la 30% din populație la anumite vârste. Din acest motiv, comunicarea cu partenerul este vitală: schimbarea pozițiilor, folosirea lubrifianților și evitarea stresului sunt întotdeauna opțiuni benefice pentru a evita dispareunia.

Chiar și așa, nu toate cazurile sunt la fel. Coitalgia poate fi un semn al unei obstrucții a canalului ejaculator la bărbați sau al infecțiilor fungice la femei. Prin urmare, această patologie necesită atât o abordare medicală, cât și una psihologică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • López-Olmos, J. (2008). Dispareunia: investigación de causa física y de causa infecciosa crónica (estudio prospectivo de 4 años). Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia35(5), 152-159.
 • García-Pérez, H., & Harlow, S. D. (2010). Cuando el coito produce dolor: una exploración de la sexualidad femenina en el noroeste de México. Salud pública de México52(2), 148-155.
 • Relaciones sexuales dolorosas (dispareunia), Mayoclinic.org . Recogido a 22 de agosto en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/painful-intercourse/symptoms-causes/syc-20375967
 • Solana-Arellano, E., Villegas-Arrizón, A., Legorreta-Soberanis, J., Cárdenas-Turanzas, M., de la Cruz, J. E., & Andersson, N. (2008). Dispareunia en mujeres después del parto: estudio de casos y controles en un hospital de Acapulco, México. Revista Panamericana de Salud Pública23, 44-51.
 • Valerio, V., & Anibal, J. (2019, January). Dispareunia masculina. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 80, No. 1, pp. 79-85). UNMSM. Facultad de Medicina.
 • Sánchez Bravo, C., Carreño Meléndez, J., Corres Ayala, N. P., & Taracena Ruiz, B. E. (2010). Perfiles e indicadores psicológicos relacionados con la dispareunia y el vaginismo: Estudio cualitativo. Segunda parte. Salud mental33(5), 437-449.
 • Orozco-Gallego, H. “Estriol vs estrógenos conjugados de origen equino en el tratamiento del síndrome genitourinario de la menopausia.” Ginecología y obstetricia de México 86.2 (2018): 117-126.
 • Franco, Erick Hugo Zambrano, et al. “Etiología y tratamiento de la dispareumia.” RECIMUNDO 3.3 ESP (2019): 643-658.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.