Logo image
Logo image

Frica de animale la copii: ce este de făcut?

4 minute
Pentru mulți copii, experiența de a avea un animal de companie este unică, în timp ce alții încremenesc de frică. În acest articol, descoperă ce poți face dacă cel mic se sperie de animale, astfel încât copilul să se poată bucura de diversitatea naturii.
Frica de animale la copii: ce este de făcut?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Nu toți copiii reacționează la fel când văd un câine sau un alt animal de companie. Unii vor să-i mângâie și se simt foarte atrași de ei. Alții preferă să stea departe, arătând astfel că le este frică de animale. Nu există niciun motiv specific pentru care se întâmplă acest lucru. Uneori, totul poate apărea din cauza unei experiențe anterioare nefericite sau din cauza faptului că cei mici au fost învățați faptul că un animal necunoscut poate fi periculos. De asemenea, există copii care pur și simplu se simt intimidați de silueta ciudată a animalului. Așadar, ce poți face în legătură cu frica de animale la copii?

„Există copii mai activi și mai aventuroși, în timp ce alții sunt mai calmi și mai puțin deschiși la experiențe noi. Aceștia din urmă simt mai mult stres când se confruntă cu noul și necunoscutul”, spune dr. Tracy Dennis, de la Departamentul de Psihologie de la Hunter College.

Deși frica este un mecanism de apărare care păstrează copiii în siguranță, cel mai bine este să îi înveți să dea dovadă de respect și să fie precauți, nu fricoși. Frica față de animale îi împiedică să experimenteze lucruri noi.

Frica de animale la copii: ce este de făcut?

Iată câteva sfaturi care îi pot ajuta pe părinți să-și încurajeze copiii să facă acel pas dintre frică și respect în ceea ce privește contactul cu animalele:

Încearcă să înțelegi frica

Some figure
Vorbește cu copiii tăi despre frica pe care o au pentru a crea o strategie care să îi încurajeze.

Frica este irațională. Prin urmare, forțarea copiilor pentru a nu se speria de animale nu va ajuta.

Cel mai bine este să încerci să înțelegeți ce cauzează frica și să cauți o strategie care să îi ajute să facă față acestei probleme. De exemplu, dacă cel mic este speriat de un câine din cauza dimensiunii sale, nu îi sugera să se apropie de un exemplar de talie mare. Dacă întâlnești un câine mic, abordează-l și apoi încurajează-ți copilul să te urmeze.

Citește și:

Udarea patului la copii: ce este de făcut?

Învață-i să se apropie de animal

Copiii se pot apropia de un animal cu emoții excesive și îl pot speria, ceea ce cauzează, de obicei, o reacție violentă care îi va speria și mai mult pe cei mici.

Cel mai bun lucru este să îi ghidezi la fiecare pas și să alegi cu atenție cuvintele pe care le folosești. Cel mai bine este să eviți cuvintele care îi alertează, cum ar fi „Ai grijă să nu te muște” sau „Nu te apropia prea mult, deoarece poate fi periculos”. Folosește afirmații încurajatoare, cum ar fi „Tratează animalul cu dragoste” sau „Fii bun cu animalul”.

Începe prin a-i învăța pe copii faptul că trebuie întotdeauna să ceară permisiunea proprietarului acestuia pentru a se apropia de animal. Cel mai bine este să-i permiți animalului să miroasă mâna copilului înainte de a încerca să-l mângâie. Atât câinii, cât și pisicile se simt mai confortabil după inspectarea mirosului unei persoane noi.

Încearcă să-i distrageți atenția animalului, mângâindu-i fața. Apoi, invită copiii să-l atingă dintr-o parte, de preferință nu pe coadă, pentru a evita sperierea animalului. Fața animalului poate fi intimidantă pentru copil.

Evită puii

Some figure
Puii sunt mai temperamentali și mai puțin previzibili decât omologii lor adulți.

Animalele tinere sunt mai imprevizibile decât cele adulte. Pentru ele, jocul poate reprezenta mușcături, zgârieturi sau săritul pes oameni. Ceea ce pentru un animal poate fi un gest de încredere, bucurie și dragoste, poate părea un gest ostil pentru copii.

Învață-i pe copii limbajului animalelor

Animalele de companie au un mod unic de a comunica cu oamenii. Învățarea acestui limbaj și predarea lui copiilor pot fi foarte utile pentru a facilita o întâlnire.

De exemplu, Linda Case, autorul cărții Canine and Feline Behavior and Training: A Complete Guide to Understanding Our Two Best Friends, afirmă că „O gură deschisă cu buzele trase, limba afară și o față relaxată este o invitație la interacțiune” .

Descoperă și:

Cele mai comune 9 alergii la copii

Învață-i cum să interacționeze cu animalele

Some figure
Copilul se poate speria de animale, deoarece nu știe cum să interacționeze cu ele. Învață-l cum să o facă și îl vei ajuta să-și depășească frica.

La fel ca puii, copiii sunt imprevizibili. Această frică se poate transforma în entuziasm odată ce prima întâlnire cu animalul este un succes. Fiind prea emoționați, acțiunile lor pot înspăimânta sau deranja animalul. Explică-le copiilor că nu trebuie să împingă animalul, să-i prindă blana sau să-l tragă de coadă.

Nu aduce animalul acasă

Mulți părinți cred că este o idee bună să aduci un animal de companie acasă. Poate că, în timp, copilul și animalul de companie se vor obișnui unul cu celălalt, dar vor trece multe zile de stres inutil.

Așteaptă până când copiii sunt pregătiți. Unii oameni țin animalul de companie într-o altă cameră până când copilul începe să aibă încredere în el, dar nici acest lucru nu este o idee bună. Animalul de companie poate deveni agresiv dacă faci acest lucru, deoarece va înțelege că rolul său nu este de a socializa.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.