Fructe astringente pentru diaree: listă, beneficii și utilizare
Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias
Fructele astringente sunt cele care ajuta la combaterea diareii, îmbunătățind astfel funcționarea sistemului digestiv. Acestea conțin taninuri, precum și fibre solubile care pot reține apa și pot crește densitatea fecalelor. Cel mai bine este să le consumați crude pentru a profita de toate proprietățile lor. Descoperiți cele mai bune fructe astringente pentru diaree și beneficiile lor!
Înainte de a începe, trebuie să menționăm faptul că diareea poate fi cauzată de diverși factori. Infecțiile sunt una dintre cauze. Există anumite tipuri de bacterii care provoacă modificări ale echilibrului hidric al mediului intern, punând în pericol reabsorbția lichidelor în zona intestinului gros. În plus, și intoleranța alimentară poate genera diaree.
Fructe astringente pentru diaree
În continuare, vom prezenta o listă de fructe astringente care pot fi incluse în regimul de ameliorare a diareii. Acestea conțin o serie de nutrienți și fitochimicale care le vor face să fie benefice în aproape orice context.
Rodie
Rodia este unul dintre cele mai astringente fructe pentru tratarea diareii. Conține o doză semnificativă de vitamina C. Acest element este esențial pentru stimularea funcției imunitare, potrivit unui studiu publicat în Nutrients. Prin urmare, atunci când diareea este de origine infecțioasă, nivelul de vitamina C din organism trebuie să fie crescut.
În plus, rodia oferă o cantitate mare de antioxidanți, compuși care neutralizează formarea radicalilor liberi și împiedică acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Acest mecanism reduce riscul de a dezvolta patologii cronice și complexe, după cum arată cercetările publicate în Jurnalul European de Chimie Medicinală.
Măr
Mărul conține fibre solubile foarte benefice pentru organism: pectinele. Acestea îi conferă anumite proprietăți astringente. Fibrele solubile sunt esențiale pentru ca microbiota să fie funcțională. Ele servesc ca substrat energetic pentru bacteriile care locuiesc în tubul digestiv, stimulând astfel înmulțirea acestora. O recenzie publicată în revista Current Allergy and Asthma Reports dovedește acest lucru.
Recomandăm și: 6 infuzii astringente pentru tratarea diareii
În plus, mărul este și o sursă de vitamine și antioxidanți. Prin urmare, nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Mărul induce sațietatea și este excelent în dietele hipocalorice cu scopul de a pierde în greutate. Cel mai bine este să-l consumați crud, deși poate fi folosit și pentru a face compoturi sau piureuri.
Kaki
Kaki este un fruct astringent care conține mucilagiu, un compus ce lubrifiază pereții tubului digestiv și ajută la reglarea tranzitului. Acest fruct se remarcă și prin aportul de vitamina C, așa că este deosebit de benefic pentru stimularea funcției imunitare.
Gutuie
Nu putem uita gutuia când vorbim despre fructele care ajută la controlul diareii. În mod normal, se consumă sub formă de dulceață sau compot, dar există și alternativa de a o include în forma proaspătă în alimentație.
Gutuia are o aromă delicioasă și este o sursă excelentă de fibre. Poate furniza chiar și o cantitate semnificativă de compuși antioxidanți, care vor ajuta la îmbunătățirea sănătății.
Pară
Vom încheia lista fructelor pentru tratarea diareii cu para. Aceasta se remarcă prin conținutul de fibre solubile și pectină. Este un aliment care poate fi consumat pentru a trata diareea, pentru a îmbunătăți funcția microbiotei sau pentru a proteja mediul intern în aproape orice împrejurare.
Încercați și: Cele mai bune remedii naturiste pentru diaree
Includeți fructe astringente în dietă pentru a trata diareea
După cum ați văzut, fructele astringente sunt esențiale pentru a controla diareea și tulburările gastrointestinale. Acestea pot să reducă motilitatea și să îmbunătățească starea mucoasei intestinale, prevenind și contribuind la vindecarea eventualelor leziuni care apărute la acest nivel.
În plus, conțin o cantitate semnificativă de compuși antioxidanți și vitamine, elemente cheie în menținerea unei bune stări de sănătate pe termen lung.
Nu uitați că diareea poate fi prevenită prin optimizarea proceselor de conservare și manipulare a alimentelor. O mare parte dintre îmbolnăviri are la bază procese infecțioase, în general bacteriene.
Amintiți-vă că pentru a evita aceste probleme, produsele de origine animală trebuie să fie bine gătite. Nu există nimic mai bun decât tratamentul termic pentru a ucide agenții patogeni care pot locui în alimente!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
- Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
- Blanco-Pérez F, Steigerwald H, Schülke S, Vieths S, Toda M, Scheurer S. The Dietary Fiber Pectin: Health Benefits and Potential for the Treatment of Allergies by Modulation of Gut Microbiota. Curr Allergy Asthma Rep. 2021;21(10):43. Published 2021 Sep 10. doi:10.1007/s11882-021-01020-z
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.