Logo image
Logo image

Cele mai bune fructe pentru digestie

4 minute
Dacă vrei să te simți bine, consumă fructe pentru digestie precum ananas, papaya sau kiwi. Acestea conțin enzime ce facilitează absorbția proteinelor.
Cele mai bune fructe pentru digestie
Ultima actualizare: 23 noiembrie, 2018

Tuturor ne plac fructele, dar uneori nu știm care este cel mai bun moment în care să le consumăm pentru a stimula digestia sau care anume ne ajută să absorbim mai bine nutrienții din alimente și să ne menținem sănătatea stomacului și a intestinelor. Așadar, care sunt cele mai bune fructe pentru digestie? Îți spunem noi!

Cele mai bune fructe pentru digestie

1. Ananas

Some figure

Probabil știai deja. Acest fruct minunat conține o enzimă esențială numită bromelaină, care ajută digestia. Bromelaina este o enzimă care accelerează reacțiile biochimice, facilitând digerarea proteinelor.

Ananasul trebuie să fie întotdeauana proaspăt și poate fi combinat cu o salată la masa de prânz, întrucât este un fruct care merge bine cu multe alte alimente. Bromelaina poate fi achiziționată și sub formă de capsule de la magazinele naturiste, însă recomandarea noastră este să consumi mai degrabă fructul în starea sa naturală. Este delicios, are proprietăți antiinflamatoare și este foarte benefic pentru bolnavii de artrită.

Ananasul trebuie să fie un component esențial în „sistemul” de întreținere a aparatului digestiv, motiv pentru care l-am trecut primul pe această listă. Consumă-l oricând ai ocazia.

2. Papaya

Some figure

Papaya este un fruct delicios, răcoritor și ideal pentru persoanele care sunt la dietă. Mai mult, papaya este la rândul său o sursă naturală de enzime digestive. În ceea ce privește papaya, ajutorul în digestie este oferit de papaină, o enzimă ce se găsește atât în fructe, cât și în arbore.

Pentru a te bucura de beneficiile sale pentru digestie, nu ai nevoie decât de câteva bucățele de papaya, acestea fiind de ajuns pentru a facilita absorbția proteinelor în organism. În plus, papaya ameliorează diareea și greața și ajută la îngrijirea intestinelor și a stomacului… Nu sta pe gânduri – cumpără o papaya proaspătă și bucură-te de benficiile sale extraordinare.

3. Kiwi

Some figure

Ești deja un fan al fructului de kiwi? Atunci nu ezita să-l adaugi în diferite feluri de mâncare, deserturi și salate. Fructul de kiwi este cunoscut și sub numele de agrișă chinezească și se remarcă prin prezența enzimei numită actinidină. Aceasta funcționează la fel ca bromelaina și papaina, funcționând ca un catalizator pentru digerarea proteinelor.

Kiwi este folosit în medicina orientală pentru tratarea a numeroase afecțiuni, motiv pentru care este bine să aflăm și noi despre multiplele sale beneficii pentru sănătate.

Ca o observație, menționăm că nimic nu este mai sănătos și mai bun pentru digestie decât o salată cu kiwi, papaya și ananas. Specialiștii susțin că fiecare enzimă îndeplinește o sarcină diferită atunci când pătrunde în acidul din stomac. Împreună, toate cele trei enzime oferă un maximum de beneficii sistemului digestiv.

Îți recomandăm:

Reglează-ți digestia cu 5 smoothie-uri naturale

Când este cel mai bine să mâncăm fructe pentru digestie?

Some figure

Aceasta este întrebarea cea mai importantă. Când este indicat să mâncăm fructe? După masă, ca desert? Înainte de masă? Între mese? Se pare că cel mai bine este să mâncăm fructe pentru digestie între mese.

Specialiștii susțin că este recomandat să consumăm fructe pe stomacul gol, pentru ca acestea să treacă mai repede prin stomac pentru a ajunge în intestinul subțire, acolo unde acționează de fapt.

Îți recomandăm să adaugi o salată cu papaya, ananas și kiwi la masa de prânz, împreună cu fructe uscate, carne slabă și legume cu frunze verzi. În acest fel, facilitezi absorbția proteinelor din alimente în organism, bucurându-te de o digestie mai bună. Iată câteva exemple despre cum să încorporezi fructele potrivite în meniul zilnic.

Dimineața:

  • Suc de portocale.
  • Un măr tăiat în felii mici și o mână de nuci.

Rețete de salată pentru masa de prânz:

1. Salată cu ananas și creveți

  • Creveți congelați
  • 2 felii de ananas
  • Brânză de capră
  • Salată verde
  • Roșii cherry

2. Salată cu ananas și anșoa

  • 1 roșie
  • Salată verde și spanac
  • 2 felii de ananas
  • Două anșoa, tăiate în bucăți mici
  • Puțin ulei de măsline amestecat cu oțet de mere

3. Salată de pui și papaya

  • O jumătate de papaya
  • O jumătate de castravete
  • O jumătate de morcov
  • 100 g piept de pui
  • 1 roșie coaptă
  • Iaurt simplu
  • O mână de nuci
  • Câteva picături de zeamă de lămâie

4. Salată cu kiwi și brânză de capră

  • Salată verde
  • 1 roșie
  • 1 kiwi
  • Brânză de capră fărâmițată
  • 5 măsline negre
  • 100 g piept de pui
  • 1 lingură miere
  • Puțin oțet de mere

După-amiaza:

Un pahar de suc de mere și o mână de stafide.

Cina:

Băutura ideală pentru masa de seară este un pahar cu suc de grepfrut. Felul principal de mâncare trebuie să fie însoțit de salate ușoare. Iată câteva exemple:

1. Salată cu avocado

  • 1 sfeclă mică
  • O jumătate de măr
  • O jumătate de avocado
  • O mână de nuci
  • Frunze de spanac
  • Puțin ulei de măsline amestecat cu oțet de mere

Citește și:

Motive pentru care să mânânci mai mult avocado

2. Salată cu morcovi și ananas

  • 1 morcov ras
  • 2 felii de ananas
  • somon tăiat în bucăți
  • O mână de stafide
  • 3 roșii cherry
  • Puțină zeamă de lămâie

După cum vezi, poți combina fructe pentru digestie și legume cu proteine din carne și pește într-un mod simplu și delicios. Cu puțină imaginație, poți să ai grijă de sănătatea aparatului digestiv și a întregului organism.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bakovic, Marica. (2015). Biologically Active Triterpenoids and Their Cardioprotective and Anti- Inflammatory Effects. Journal of Bioanalysis & Biomedicine. 01. 10.4172/1948-593X.S12-005.
  • Park, S., Church, DD, Starck, C. et alEl impacto del kiwi verde de Hayward en la digestión de proteínas y el metabolismo de las proteínas. Eur J. Nutr (2020). https://doi.org/10.1007/s00394-020-02363-5
  • Pérez, Aurora T., Carvajal, Carol, Torres, María J., Martín, María I., Pina, Danilo, Trujillo, Reinaldo, Lorenzo, José Carlos, Natalucci, Claudia L., & Hernández, Martha. (2006). Actividad proteolítica de extractos enzimáticos obtenidos de plantas de la familia Bromeliaceae. Revista Cubana de Plantas Medicinales11(2) Recuperado en 03 de enero de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962006000200003&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez Cabello, Jesús, Díaz Hernández, Yusnier, Pérez González, Aymara, Natali Cruz, Zulma, & Rodríguez Hernández, Pedro. (2014). Evaluación de la calidad y el rendimiento en papaya silvestre (Carica papaya L.) de Cuba. Cultivos Tropicales35(3), 36-44. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362014000300004&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.