Gândacii reprezintă un pericol pentru sănătate?
 

Gândacii reprezintă un pericol pentru sănătate?

Gândacii sunt vizitatori nedoriți în casă. Aflați despre riscurile pe care le generează pentru sănătate și cum să-i țineți departe de casă!
Gândacii reprezintă un pericol pentru sănătate?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 30 mai, 2023

Gândacii sunt o apariție neplăcută în locuință. Se ascund în colțuri, se reproduc rapid și se adaptează la diferite medii. Aceste artropode, aparținând familiei Blattidae, sunt asociate cu murdăria și bolile. În acest articol, vom explica de ce gândacii reprezintă un pericol pentru sănătate.

Ca și alte animale, cum ar fi rozătoarele sau țânțarii, gândacii sunt vectori pentru diverse boli. Ei transportă din medii contaminate germeni care provoacă boli.

Se adaptează bine la mediile umede și calde, motiv pentru care se găsesc adesea în climatele neotropicale. Pot avea o dimensiune de la 5 milimetri, în stadiile incipiente de dezvoltare, până la 10 centimetri. Au obiceiuri nocturne, așa că se ascund în crăpături sau în spații mici în timpul zilei, pentru a ieși să caute mâncare noaptea.

Gândacii reprezintă un pericol pentru sănătate?

Gândacii reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece poartă cu ei peste 40 de specii de bacterii patogene. În plus, pot transmite și helminți, protozoare, viruși și ciuperci. Potrivit cercetărilor publicate de Journal of Medical Entomology, bacteriile Salmonella din alimente sunt asociate cu circulația gândacilor.

Gândacii poartă adesea excremente și resturi pe picioare. Acestea pot ajunge în alimente și apoi în corpul uman.

Unele dintre cele mai frecvente boli pe care le provoacă la om sunt infecțiile intestinale, care generează diaree și gastroenterită. Unele rapoarte științifice au descoperit faptul că gândacii poartă paraziți intestinali precum:

  • Entamoeba histolytica
  • Enterobius vermicularis
  • Ascaris lumbricoides

De asemenea, Asociația Americană a Plămânilor a remarcat faptul că gândacii poartă alergeni care agravează astmul și provoacă reacții alergice. Acești alergeni se răspândesc în aer și se pot lipi de îmbrăcăminte și mobilier.

În orice caz, recenziile pe acest subiect clarifică faptul că nu toți oamenii sunt sensibili la alergenii de la aceste animale. Chiar și așa, organizațiile internaționale de sănătate recomandă minimizarea prezenței acestora și dezinfectarea frecventă a caselor în care locuiesc astmatici.

Femeie care are o infecție din cauza gândacilor
Gastroenterita apărută în urma contactului cu gândacii generează dureri abdominale și diaree.

Pot să ne muște?

Din cauza caracteristicilor lor fizice, mișcărilor rapide de cățărare și relației lor cu bolile, gândacii generează fobii. Când îi vedem acasă, simțim frică și credem că ne pot mușca.

O publicație a Universității din Granada, care analizează morfologia gândacilor, indică faptul că aceștia au fălci robuste. Anatomia lor le-ar permite să muște.

Însă, în ciuda acestei caracteristici, nu au obiceiul să muște oamenii. Dacă se simt amenințați, fug. Chiar și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) subliniază faptul că gândacii nu mușcă. Picioarele lor pot produce zgârieturi.

Gândacii au trei perechi de picioare lungi și agile. Multe specii au țepi. Acești țepi le permit să se miște și să se protejeze împotriva anumitor prădători, pe lângă faptul că le oferă aderență.

Dacă atingeți accidental un gândac, acesta vă poate răni cu picioarele, fără a vă mușca.

Cum să țineți gândacii departe de casă?

Bărbat care știe că gândacii sunt un pericol
Dacă locuiți într-o zonă cu gândaci, luați măsuri pentru a preveni reproducerea acestora și a-i elimina.

Prevenția este primul aspect important pentru a ține gândacii departe de casă. Pentru aceasta, este necesară sigilarea fisurilor care există în uși și ferestre. De asemenea, este important să acoperiți crăpăturile din băi și bucătării pentru a preveni accesul la sursele de apă și hrană.

Implementați măsuri riguroase de igienă

Gândacii reprezintă un pericol pentru sănătate deoarece transportă microorganisme și substanțe din locurile murdare. Din acest motiv, este necesar un control corect al deșeurilor. Gunoiul trebuie să fie bine acoperit și scos zilnic din casă.

De asemenea, este esențial să evitați să puneți coșurile de gunoi în apropierea casei. În plus, evitați acumulările de grăsime și reziduuri alimentare în bucătărie.

Faceți curățenie periodic în locurile greu accesibile: de exemplu, sub frigider, în spatele cuptorului și lângă coșul de gunoi.

Sigilați și depozitați corect alimentele

Pentru a preveni contaminarea, depozitați alimentele în locuri curate și în recipiente ermetice. Acestea nu trebuie lăsate expuse în bucătărie, în special noaptea.

Aveți grijă la animalul de companie

Păstrați mâncarea pentru câini sau pisici în recipiente etanșe sau sigilați pungile. Este necesar să spălați în mod regulat recipientele din care mănâncă animalul de companie și să curățați deșeurile rămase pe podea. De asemenea, curățați imediat excrementele.

Verificați umiditatea din casă

Mediile umede sunt propice răspândirii dăunătorilor. Păstrați casa uscată și reparați țevile deteriorate sau scurgerile din pereți.

Utilizați bicarbonat de sodiu, apă și zahăr

Unul dintre cele mai cunoscute și mai eficiente remedii contra gândacilor este amestecul de bicarbonat de sodiu, apă și zahăr. Puneți-l în capace mici în colțurile casei. Dacă aveți crăpături în pereți și podea, puteți pune bicarbonat de sodiu în ele pentru împiedica apariția cuiburilor.

Folosiți repelent pentru gândaci pe uși și ferestre

Dacă locuiți într-o zonă în care gândacii sunt comuni, puteți recurge la spray-uri repelente pulverizate pe uși și ferestre. Aceste produse sunt eficiente.

Apelați la experți pentru a reduce pericolele gândacilor pentru sănătatea umană

Dacă aveți mulți gândaci în casă, apelați la experți în combaterea dăunătorilor, care oferă soluții complete. Aceste animale sunt foarte rezistente și își răspândesc ouăle cu ușurință.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.