11 lucruri interesante ploșnițele de pat
 

11 lucruri interesante ploșnițele de pat

Deși mici, ploșnițele de pat sunt foarte enervante. Ele vă pot face viața un coșmar dacă nu reușiți să le eliminați!
11 lucruri interesante ploșnițele de pat
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ploșnițele de pat! Animale mici care sunt enervante și cu care mulți ne-am confruntat. Acest dăunător mic atacă oamenii atunci când dorm și se hrănește cu ei. Dincolo de ceea ce vă puteți imagina, există câteva lucruri pe care cu siguranță nu le știați despre ploșnițele de pat!

Majoritatea asociază aceste mici coșmaruri cu pensiuni sau mahalale. Dar pot apărea aproape oriunde: cămine, cinematografe, taxiuri, trenuri și autobuze, de exemplu. Iată și alte fapte curioase despre aceste animale!

11 lucruri interesante ploșnițele de pat

1. Denumirea este sugestivă

Da, ploșnița are un nume latin: Cimex lectularius. Se traduce prin „ploșniță de pat”, un nume foarte potrivit pentru aceste creaturi, ce se hrănesc cu oameni! Patul reprezintă locul invaziei în 70% din cazuri. În 30% din cazuri, ploșnițele apar în alte locuri din cameră: crăpăturile din plinte, tocurile ușilor, etc.

2. Ploșnițele de pat tratează pe toată lumea la fel

Ploșnițele de pat nu au preferințe. Este o greșeală să le asociați cu sărăcia sau curățenia. Dacă știți pe cineva care are o asemenea problemă, nu este din cauza obiceiurilor proaste.

3. Nu s-a dovedit că ar transmite boli grave

Până acum, nu s-a demonstrat legătura dintre aceste insecte și originea bolilor grave. Cea mai mare problemă pe care o pot cauza sunt mușcăturile enervante sau exacerbarea simptomelor asociate cu astmul sau alergiile.

Cu toate acestea, unii oameni pot deveni obsedați de acești dăunători. Unii nu dorm, lipsesc de la serviciu și chiar strâng ore întregi de informații despre subiect. Aceste lucruri pot afecta sănătatea mintală.

Femeie speriată de ploșnițele de pat

4. Mușcăturile nu vor arăta la fel

După câteva căutări pe internet, este posibil să vă fi familiarizat cu mușcăturile de ploșnițe. Dar acest lucru servește doar ca referință, deoarece mușcăturile nu arată la fel la toți oamenii. Rețineți că 30% dintre oameni nu reacționează la aceste mușcături în mod clasic.

5. Nu sunt nocturne

Deși acești dăunători sunt mai activi înainte de zori, este absurd să credeți că pot mușca doar la acele ore. Prin urmare, dacă lucrați noaptea, vor ataca ziua, atunci când vă odihniți în pat. Ploșnițele se activează când simt căldura corpului și dioxidul de carbon degajat.

6. Nu trebuie să le vedeți

Există cazuri de infestare scăzută, iar oamenii trec cu vederea simptomele. Este nevoie de un număr mare de ploșnițe pentru a le descoperi. Unele indicii sunt petele negre (materie fecale) din cusăturile saltelei.

Cojile pe care ploșnițele de pat le lasă în urmă sunt un alt semn. Aceste insecte își schimbă învelișul de aproximativ 5 ori înainte de a deveni adulte. Dacă aveți o lupă, veți vedea prin ea ploșnițele de culoare ruginie.

7. Nu trebuie să aruncați lucrurile

Stop! Nu este nevoie să aruncați bunurile dacă sunt infestate cu ploșnițe. Folosiți aburul. Căldura este exterminatorul ploșnițelor prin excelență; uneori este suficientă o curățare profundă cu abur uscat.

Hainele pot fi puse în mașina de spălat. Trebuie spălate cu apă fierbinte și uscate bine. Repetați procedura din când în când până eradicați dăunătorul.

8. Sunt experte în anestezie

Ploșnițele de pat nu ne trezesc în timp ce se hrănesc. Saliva lor este alcătuită din elemente care acționează ca anestezic și stimulează fluxul sanguin, ceea ce ajută la o hrănire rapidă și nedureroasă.

După ce mănâncă, se duc în ascunzători timp de 5 până la 10 zile.

9. Sunt rezistente

Aceste insecte pot supraviețui câteva luni fără a se hrăni, ceea ce înseamnă că pot sta oriunde pentru o perioadă lungă de timp. Rezistă la temperaturi de la 2 la 50 de grade Celsius. Pot locui în dispozitive electrocasnice fără probleme.

10. Sunt inteligente

Aceste insecte sunt foarte inteligente. Au tendința să se strecoare și să se ascundă în interiorul cusăturilor saltelei, în spatele dispozitivelor electrice, în genți și în alte locuri ciudate.

În timpul zilei, ploșnițele se ascund. Noaptea, dioxidul de carbon pe care organismul îl expiră le activează.

Femeie care doarme bine
La culcare, ploșnițele detectează dioxidul de carbon din organism și se activează pentru a se hrăni.

11. Au obiceiuri

S-a demonstrat că aceste insecte enervante au un model de comportament previzibil. Când găsesc o nouă gazdă, au tendința de a se hrăni timp de 5 până la 10 minute. Apoi, se împerechează și se înmulțesc.

Ploșnițele de pat

Cei care au avut experiența neplăcută de a avea ploșnițe în pat au făcut orice pentru a scăpa de aceste insecte enervante. Cel mai bine este să contactați un expert pentru a eradica insectele care v-au infestat casa. Fiți foarte atenți la substanțele chimice dacă încercați să le eliminați pe cont propriu!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Masciocchi, Maite. Chinche de la cama. Cimex lectularis. EEA Bariloche, 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.