Gefapixant contra tusei: un nou medicament
Gefapixant este un nou medicament care promite ameliorarea simptomelor tusei cronice – un simptom destul de enervant care perturbă calitatea vieții multor oameni din întreaga lume. Tusea apare la persoanele de orice vârstă și sex. Atât femeile, cât și bărbații sunt la fel de sensibili la aceasta. Astăzi, vom discuta despre Gefapixant, un nou medicament eficient contra tusei.
Tusea cronică nu este întotdeauna cauzată de o infecție respiratorie. Există, de fapt, și alte cauze care o pot declanșa, inclusiv gastro-intestinale.
Acest nou medicament, Gefapixant, ar putea îmbunătăți semnificativ viața celor care se confruntă cu tusea cronică. Trebuie să continuăm să avansăm prin investigații mai ample cu diferite evoluții. Cu toate acestea, există speranță pentru cei cu tuse cronică, chiar și pentru cei care au încercat deja mai multe medicamente fără succes.
Studii privind efectele Gefapixantului asupra tusei cronice
Cele mai relevante studii publicate recent raportează eficacitatea medicamentului. Unul a fost mai amplu și a fost realizat pe un număr mai mare de subiecți, așadar metodologia sa științifică este mai solidă. Altul a fost mai mic, dar constatările sale sunt în conformitate cu cele ale primului studiu.
Cel mai mare studiu a fost publicat recent în Lancet Respiratory Medicine. Acesta a evaluat administrarea a 50 mg de Gefapixant la 253 de pacienți. Tratamentul a durat 12 săptămâni și a ameliorat tusea cronică în 80% din cazuri.
Articolul raportează că a existat și un efect pozitiv la o doză mai mică la un anumit grup de subiecți. Cu doar 7,5 mg de Gefapixant, mai mult de 50% dintre pacienți au raportat tuse redusă.
Studiul mai mic a inclus doar 57 de persoane, iar rezultatele au fost publicate în Jurnalul European de Respirație. Acesta raportează că doza de 30 mg a fost suficientă pentru gestionarea tusei.
Îți recomandăm:
Ce este tusea cronică?
Dincolo de medicamentul în cauză, este important să înțelegem la ce ne referim când spunem „tuse cronică”. Pentru cei care nu au tuse cronică este dificil să își imagineze problemele produse de aceasta.
Din punct de vedere medical, o tuse cronică este tusea care durează mai mult de șase săptămâni. Apoi, episoadele sunt fie constante, fie apar în mod repetat în aceași perioadă în fiecare an. Uneori, există un interval de pauză care se repetă mai mult sau mai puțin la fel.
Aproximativ 5% din populația generală suferă de tuse cronică la un moment dat în viață. Se poate remite spontan după un timp sau poate persista în ciuda tratamentelor. Cert este că nu există medicamente noi care să atenueze tulburarea.
Cele mai frecvente cauze ale tusei cronice sunt:
- Infecție respiratorie
- Reflux gastroesofagian (când este sever)
- Fumat
- Insuficiență cardiacă
- Efecte adverse ale medicamentelor (precum enalapril)
- Boală pulmonară obstructivă cronică (inclusiv bronșită cronică și emfizem)
- Contaminarea mediului
Unele tipuri de tuse nu sunt neapărat simptome izolate. Situația medicală poate include și alte simptome, cum ar fi epigastralgia, o durere în capul pieptului, arsuri la stomac (senzație de arsură în esofag), respirație șuierătoare și dispnee, lipsa de aer, etc.
Îți recomandăm:
Avantajele medicamentului Gefapixant contra tusei
Interesant este că acest medicament nu a fost dezvoltat pentru tusea cronică. De fapt, ingredientul activ a fost inițial formulat ca analgezic. Ceea ce se întâmplă este că mecanismul său de acțiune interferează cu receptorii P2X3 ai nervilor care reglează tusea. Mai mult, sunt necesare doze minime pentru a obține efectul dorit. Astfel, există puține efecte secundare.
Un alt avantaj este domeniul farmacologic în care industria intenționează să îl poziționeze. A trecut mult timp de când nu au apărut inovații în tratamentul tusei. Acest lucru a generat apariția a tot felul de medicamente a căror eficiență este necunoscută.
Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a merge pe calea aprobării și validării medicamentului Gefapixant. Compania farmaceutică din spatele descoperirii finanțează studiile și se află în prezent în faza a treia pentru a obține certificarea substanței.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Muccino, David, and Stuart Green. “Update on the clinical development of gefapixant, a P2X3 receptor antagonist for the treatment of refractory chronic cough.” Pulmonary pharmacology & therapeutics (2019).
- Richards, David, et al. “Action of MK‐7264 (gefapixant) at human P2X3 and P2X2/3 receptors and in vivo efficacy in models of sensitisation.” British journal of pharmacology 176.13 (2019): 2279-2291.
- Muccino, D., et al. “Rationale and Design of Two, Phase 3, Randomized Controlled Trials (COUGH-1 and COUGH-2) of Gefapixant, A P2x3 Receptor Antagonist, in Refractory and Unexplained Chronic Cough.” C37. SYMPTOMS, PLEURAL DISEASE, BEHAVIORAL SCIENCE, AND OTHER TOPICS. American Thoracic Society, 2019. A4700-A4700.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.