Siropul Prospantus pentru tuse - Doza de Sănătate
 

Siropul Prospantus pentru tuse

Siropul Prospantus conține un extract special de Hedera helix și tratează cu succes diferite tipuri de tuse.
Siropul Prospantus pentru tuse

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Siropul Prospantus pentru tuse este un sirop cu acțiune mucolitică și expectorantă fabricat din extractul de Hedera helix (iederă). Acesta ajută la eliminarea rapidă a mucusului.

Hedera helix este o plantă medicinală numită și iederă comună. Oamenii au folosit extracte din aceasta încă din cele mai vechi timpuri pentru a trata bolile în care este nevoie de eliminarea flegmei din căile respiratorii.

Ce este iedera comună?

Iederă din care se face siropul Prospantus pentru tuse

Iedera este o plantă medicinală cățărătoare care aparține familiei Arialaceae. Crește pe mai multe continente și poate ajunge la o înălțime de câțiva metri. Această plantă are frunze verde închis; florile sale sunt de culoare galben-verzuie și miros frumos. De asemenea, crește rapid și se adaptează cu ușurință la o mulțime de climate și tipuri de teren.

Printre numeroasele beneficii pe care le are această plantă, se remarcă capacitatea sa de a elimina mucusul și flegma. În plus, poate transforma o tuse uscată într-o tuse productivă pentru a scăpa de flegmă. Din acest motiv, a fost un tratament obișnuit pentru răceală încă din cele mai vechi timpuri. Oamenii au folosit iedera pentru a vindeca căile respiratorii și pentru a calma tusea.

Principiile active ale plantei Hedera helix

Această plantă are diferite componente active. Fiecare dintre aceste ingrediente active ajută la vindecarea căilor respiratorii. Unele dintre componente sunt:

 • Taninuri
 • Foliculină
 • Inozitol
 • Glucozide
 • Hederină
 • Acizi organici
 • Yodo
 • Saponine: datorită acțiunii lor spasmolitice și expectorante, sunt una dintre cele mai importante substanțe din iederă.

Datorită compoziției sale, extractul de iederă are proprietăți și efecte bronhodilatatoare și expectorante. Prin urmare, oamenii folosesc frunzele de iederă pentru a trata afecțiunile respiratorii și tusea.

Deși iedera are o mulțime de proprietăți utile pentru a atenua problemele respiratorii, fructele sale sunt foarte toxice pentru oameni.

Procesul de extracție pentru obținerea siropului Prospantus

Persoană care plantează semințe în grădină

Extractul de iederă din Prospantus este obținut printr-un proces unic de extracție. De asemenea, este important să știm că eficacitatea iederii din siropuri depinde de modul în care planta este procesată.

Datorită faptului că iedera din Prospantus este supusă unui proces brevetat de recoltare și extracție, extractul obținut are proprietăți unice. În plus, ambalajul conține un sigiliu care identifică metoda de extracție brevetată.

Datorită proprietăților sale, extractul special de Hedera helix EA 575® ajută la tratarea tusei. Componentele extractului de iederă ajută la dizolvarea mucusului și reduc spasmele bronșice, ceea ce ameliorează tusea.

În prezent, cercetătorii știu faptul că o parte din efectele siropului Prospantus pentru tuse se datorează în principal a-hederinei, unul dintre principiile active ale extractului de iederă.

Cum funcționează siropul Prospantus pentru tuse?

Siropul Prospantus combate cele mai comune trei simptome ale tusei. Prin urmare, are trei acțiuni principale:

 • Acțiune mucolitică: Iedera reduce vâscozitatea mucusului pentru a-l face mai fluid și mai ușor de eliminat.
 • Acțiune expectorantă: Prospantus acționează prin dilatarea bronhiilor pentru a te ajuta să respiri mai bine.
 • Acțiune antitusivă: Prin dilatarea bronhiilor și ajutând la expectorare, poate atenua tusea.

Citește mai mult:

Tusea asociată cu răceala

Indicații de utilizare și dozarea siropului Prospantus

După cum am menționat, acest sirop tratează tusea și oricine cu vârsta peste 2 ani îl poate folosi. Iată instrucțiunile în funcție de vârstă:

 • Pentru cei peste 12 ani: 5 ml, de trei ori pe zi.
 • Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani: 5 ml, de două ori pe zi.
 • Copiii mai mici, de la 2 la 5 ani: 2,5 ml, de două ori pe zi.

Concluzie

Siropul Prospantus este o opțiune sigură și naturală pentru tratarea tusei, deoarece ajută la eliminarea secreției bronșice și a inflamației căilor respiratorii.

Dacă ai întrebări, discută cu medicul sau cu farmacistul. Dacă tusea nu dispare în câteva zile, aceasta ar putea fi un semn al unei afecțiuni sau probleme diferite. Este posibil să ai nevoie de o rețetă pentru un alt tip de medicament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Metcalfe, D. J. (2005). Hedera helix L. Journal of Ecology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2745.2005.01021.x
 • Lutsenko, Y., Bylka, W., Matlawska, I., & Darmohray, R. (2010). Hedera helix as a medicinal plant. Herba Polonica.

 • Mendel, M., Chłopecka, M., Dziekan, N., & Wiechetek, M. (2011). The effect of the whole extract of common ivy (Hedera helix) leaves and selected active substances on the motoric activity of rat isolated stomach strips. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.01.036


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.