Gerascofobia sau frica de îmbătrânire: cauze și simptome
4 minute
Este normal să dorim să nu îmbătrânim și să ne simțim inconfortabil în timpul procesului. Cu toate acestea, atunci când disconfortul este intens și persistent, ne confruntăm cu o tulburare de anxietate.
Gerascofobia este un tip de fobie caracterizat prin frica irațională de îmbătrânire. Anxietatea este atât de intensă, încât funcționarea normală este afectată. Această problemă nu trebuie confundată cu dorința de a nu îmbătrâni și îngrijorarea pe care acest lucru o poate genera.
Gerascofobia este o patologie care este inclusă în tulburările de anxietate. Persoanele care suferă de aceasta experimentează o frică excesivă și persistentă de schimbare.
Printre schimbările care provoacă frica de îmbătrânire se numără pierderea abilităților fizice și mintale, dependența de ceilalți, schimbările de aspect, înrăutățirea sănătății și singurătatea. Cu toate acestea, majoritatea sunt prejudecăți și stereotipuri sociale.
Gerascofobia sau frica de îmbătrânire: cauze
Gerascofobia apare atunci când semnele îmbătrânirii încep să devină evidente, de obicei după 35 de ani. Aceste semne tind să fie primele riduri, părul cărunt, lipsa de agilitate fizică sau pielea lăsată. În aceste circumstanțe, persoana afectată simte o frică intensă.
Cauzele acestei afecțiuni sunt diverse. În linii mari, depinde de factori externi (cum ar fi credințele și experiențele) și interni (personalitate). Cele mai comune cauze sunt următoarele:
Influența mass-media și a industriei estetice. Campaniile de publicitate stabilesc un ideal de frumusețe și fericire bazat pe tinerețe. Acestea creează stereotipuri negative legate de bătrânețe, asociindu-o cu deteriorarea, singurătatea, boala și tristețea.
Frica de bătrânețe are de-a face, de multe ori, cu asocierea acestei etape cu singurătatea, ceea ce nu este întotdeauna adevărat.
Ce fel de oameni sunt mai susceptibili la gerascofobie?
Există oameni care sunt mai predispuși să sufere de gerascofobie. Cei mai vulnerabili sunt cei care îndeplinesc următoarele caracteristici:
Persoane care, din cauza profesiei sau altor circumstanțe, s-au implicat puternic în perpetuarea tinerețiisau au grijă de aspectul lor fizic: de exemplu, modele și actori
Cei care sunt expuși criticilor sociale și judecății altora, cum ar fi influencerii sau celebritățile
Oameni care au fost în contact cu adulți în vârstă și au fost martorii celor mai neplăcute sau vulnerabile aspecte ale bătrâneții
Cei cu anumite trăsături de personalitate, cum ar fi nesiguranța, stima de sine scăzută sau narcisismul
Cum se manifestă frica de îmbătrânire?
Fiind o fobie specifică, manifestarea clinică este senzația de anxietate intensă. Apar următoarele simptome:
Transpirație excesivă
Tahicardie
Greaţă
Ameţeală
Tremurături
Dureri în piept
Furnicături sau amorțeală
Respirație dificilă
Gură uscată
În plus, persoanele cu frică de îmbătrânire manifestă unele dintre următoarele semne psihologice:
Gânduri negative și recurente despre viitor sau îmbătrânire
Teama de a nu putea preveni îmbătrânirea
Nesiguranță și tristețedin cauza modificărilor fizice
Frică intensă de boli sau vulnerabilitate
Probleme interpersonale. Pacienții se compară cu tinerii și simt invidie.
Dinamici obsesive pentru a ascunde semnele îmbătrânirii. Pacienții investesc sume mari de bani și timp pentru a arăta din ce în ce mai tineri.
Sfaturi pentru a face față fricii de îmbătrânire
Acceptați că acel moment va veni
Cu cât aveți mai multă rezistență față de această etapă a vieții, cu atât va provoca mai mult disconfort. Acceptați că ciclul vieții constă în copilărie, tinerețe, vârstă adultă și bătrânețe. Viața este una și ne putem bucura de fiecare moment.
Identificați gândurile negative și schimbați-le
De fiecare dată când aveți un gând negativ despre bătrânețe, schimbați-l. Schimbați „când voi fi bătrân, voi fi bolnav” cu„sănătatea și bunăstarea depind nu numai de vârstă, ci și de obiceiuri și stilul de viață”.
Din păcate, există multe stereotipuri negative, pe care le considerăm adevăruri absolute. A îmbătrâni nu înseamnă a fi singur. Identificați și reformulați toate acele convingeri pe care le aveți despre îmbătrânire.
Rețineți că schimbarea este graduală
Nimeni nu se trezește peste noapte bătrân. Schimbările sunt treptate. Acest lucru facilitează procesul de adaptare.
Bătrânețea este marcată de stereotipuri, dar obiceiurile sănătoase trebuie să însoțească procesul de maturizare.
Concentrați-vă pe prezent
Grija constantă pentru viitor face ca viața să treacă pe lângă noi fără să ne dăm seama. Trăiți în prezent, prețuiți și bucurați-vă de ceea ce aveți. Știm că nu este întotdeauna o sarcină ușoară. Pentru a face acest lucru, vă recomandăm să aplicați tehnici bazate pe mindfulness.
Aveți grijă de fizic și psihic
Pentru o bătrânețe sănătoasă și fericită, este nevoie de obiceiuri benefice și un stil de viață sănătos. Acestea fiind spuse, începeți să mâncați corect, să faceți exerciții fizice și să dormiți adecvat.
Mergeți la un terapeut
Majoritatea persoanelor care suferă de o fobie specifică au nevoie de ajutor profesional pentru a depăși această patologie. Dacă ați încercat să vă tratați și nu ați observat niciun rezultat, contactați un specialist. În prezent, există o serie de tratamente psihologice eficiente care ajută la abordarea tulburărilor de anxietate.
Acceptarea bătrâneții ca etapă inevitabilă a vieții și schimbarea convingerilor negative sunt piloni fundamentali pentru combaterea fricii de îmbătrânire.
Cu toate acestea, uneori există factori predispozanți mult mai complecși care necesită ajutorul unui profesionist pentru ca afecțiunea să fie depășită. Consultați un psiholog dacă credeți că gerascofobia vă modifică tiparele de comportament.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
American Psychological Association. APA Dictionary of Psycholohy: Anxiety Disorder [Internet]. Washington, DC: American Psychological Association. [Consultado 29 Marz 2021]. Disponible en: https://dictionary.apa.org/anxiety-disorder
American Psychological Association. APA Dictionary of Psycholohy: Specific Phobia [Internet]. Washington, DC: American Psychological Association. [Consultado 29 Marz 2021]. Disponible en: https://dictionary.apa.org/specific-phobia
Klemmack D, Roff L. Fear of Personal Aging and Subjective Weil-Being in Later Life, Journal of Gerontology [Internet]. 1984; 39(6): 756–758. Disponible en: https://doi.org/10.1093/geronj/39.6.756
Lasher K, Faulkender P. Measurement of Aging Anxiety: Development of the Anxiety about Aging Scale. The International Journal of Aging and Human Development [Internet]. 1993;37(4):247-259. Disponible en: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2190/1U69-9AU2-V6LH-9Y1L
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.