Logo image
Logo image

Gingivostomatita la copii: ce este și cum să acționăm?

7 minute
Apariția multor răni în gura copiilor poate avea la bază gingivostomatita. Vă spunem mai multe despre acest simptom dureros!
Gingivostomatita la copii: ce este și cum să acționăm?
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa

Ultima actualizare: 18 februarie, 2024

Leziunile la nivelul mucoasei bucale au diferite cauze și afectează atât adulții, cât și copiii. În acest articol, vom analiza gingivostomatita la copii, o tulburare care provoacă mult disconfort celor mici. Aceasta este o afecțiune comună în copilărie, provocată de o infecție virală sau bacteriană. De multe ori, este cauzată de virusul herpes simplex.

Leziunile bucale și disconfortul caracterizează afecțiunea care este adesea un motiv de îngrijorare pentru părinți. Ei bine, pe lângă disconfort, cei mici salivează excesiv, au febră și refuză să mănânce sau să consume lichide.

Ce este gingivostomatita la copii?

Gingivostomatita la copii este o afecțiune caracterizata prin apariția de multiple leziuni dureroase și enervante pe mucoasa bucală. Cel mai adesea apare atunci când virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1) infectează pentru prima dată gura copiilor.

Dar această imagine a membranelor mucoase inflamate și a rănilor poate fi cauzată și de alte infecții. Virusul Coxsackie și bacteriile Streptococcus și Actinomyces se numără printre cauze, deși mai rar.

Gingivostomatita este o boală care apare la sugari și copii, în general înainte de vârsta de 6 ani. Agentul cauzal ajunge în gură prin salivă.

Și într-o etapă în care copilul pune totul în gură; jucăriile, ochelarii, suzetele, biberoanele sau orice obiect contaminat pot fi calea de transmitere.

Modul în care se dezvoltă și se manifestă depinde de mulți factori:

  • Igienă orală slabă
  • Scăderea imunității
  • Obiceiul de a săruta copilul pe gură
  • Deficit nutrițional, în special vitaminele C și B
  • Obiceiul de a pune în gură obiecte nespălate sau mâini

În cazul gingivostomatitei herpetice, odată cu terminarea afecțiunii, virusul rămâne de obicei depozitat în corpul copilului și rămâne în stare latentă. Atunci când apar situații care favorizează reactivarea acestuia , poate provoca din nou manifestări, deși mai blânde decât prima dată.

Scăderea apărării, situațiile de stres, expunerea la soare sau frig, traumatismele și alte stări de imunosupresie predispun la reactivarea virusului. Leziunile apar de obicei pe buze sau în interiorul gurii și generează o senzație de mâncărime caracteristică înainte de a fi vizualizate. Arată ca o grămadă de vezicule mici.

Some figure
Cauza virală este cea mai frecventă etiologie a acestei boli la copii.

Simptomele gingivostomatitei la copii

Gingivostomatita la copii se manifesta prin inflamatie si multiple ulceratii dureroase in interiorul gurii. Sunt localizate pe gingii, obraji, pe limbă, pe cerul gurii și pe fața interioară a buzelor. Deși pot afecta și mucoasa gâtului.

Când începe procesul, leziunile arată ca niște mici vezicule roșii umplute cu lichid. Când se rup, dau naștere la ulcerații mari acoperite de o membrană cenușie sau gălbuie și înconjurate de un halou roșu inflamat.

Aceste ulcere sunt foarte dureroase. Este ceea ce generează disconfortul și iritabilitatea copilului în orice moment.

În plus, pacienții cu gingivostomatită pot prezenta următoarele simptome asociate:

  • Respirație urat mirositoare
  • Durere de cap
  • Saliva în exces
  • Oboseală și stare generală de rău
  • Durere în gât la înghițire
  • Febră persistentă mai mare de 38 °C
  • Lipsa poftei de mâncare sau refuzul de a mânca și de a bea
  • Ganglioni cervicali măriți și dureroși
  • Gingii roșii, inflamate, umflate care sângerează ușor

Cum este diagnosticată boala?

În general, pentru a ajunge la diagnosticul de gingivostomatită la copii, un examen clinic al gurii este de obicei suficient. Caracteristicile leziunilor și asocierea altor simptome ghidează profesionistul.

În orice caz, dacă medicul consideră că este potrivit sau consideră că procesul nu este clar, pot fi efectuate unele teste. Prelevarea unei mostre a leziunii și comandarea unei culturi este o modalitate de a determina agentul care provoacă procesul. În acest fel, puteți detecta dacă este vorba despre o bacterie, cum ar fi streptococul, sau ceva viral.

Medicul poate efectua și o biopsie, îndepărtând o bucată de mucoasă din leziune. Acesta nu este cel mai frecvent și este de obicei folosit în cazuri îndoielnice pentru a exclude alte tipuri de afte.

Cum se tratează gingivostomatita la copii?

Leziunile și disconfortul gingivostomatitei la copii durează de obicei între 10 și 18 zile. Și în general se rezolvă fără tratament, spontan.

Dar având în vedere disconfortul din imagine, iritabilitatea copilului și îngrijorarea părinților, este necesară utilizarea unor măsuri terapeutice pentru calmarea simptomelor. Astfel, medicamentele și remediile la domiciliu vor fi o ușurare care îl va ajuta pe cel mic să se simtă mai bine până la încheierea procesului.

Pentru a trata gingivostomatita la copii , este esențial să mergeți la pediatru pentru a evalua gura și a ajunge la un diagnostic precis. Ei bine, multe imagini pot avea simptome similare, dar vor necesita alte măsuri.

Când diagnosticul este confirmat, specialistul poate prescrie tratamente medicamentoase pentru durere, febră și inflamație, cum ar fi ibuprofenul. Și dacă procesul este cauzat de bacterii, poate fi necesară utilizarea unui antibiotic.

Amintiți-vă că copilul nu trebuie niciodată să fie medicat fără indicația medicului.

Pediatrul poate sugera folosirea anestezicelor locale care sunt plasate pe mucoasa pentru a nu simti dureri la ora mesei. Insa utilizarea lui nu este atat de sigura la copii, asa ca este rezervata cazurilor specifice in care profesionistul il considera potrivit.

În cele din urmă, este, de asemenea, esențial să ne asigurăm că copilul mănâncă și se hidratează adecvat în timp ce infecția este în desfășurare. Disconfortul din gură îl determină adesea pe copil să respingă alimentele și astfel crește riscul de deshidratare.

Descoperiți: Cum se elimină tartrul de pe dinți în mod natural

Cum să îngrijești acasă un copil cu gingivostomatită

Dincolo de tratamentul sugerat de medic, există câteva practici la domiciliu care pot atenua disconfortul. Acestea sunt sfaturi care îl pot ajuta pe cel mic să se simtă mai bine:

  • Ai grijă de alimentație: oferirea copilului de alimente proaspete și moi precum flanuri, jeleu, înghețată sau sos de mere ajută la reducerea durerii. Trebuie evitate alimentele tari, crocante, acide, foarte sarate sau condimentate.
  • Hidratarea: a da multă apă de băut evită complicațiile.
  • Odihna: este important să ajutați copilul să se odihnească.
  • Igiena orală: periajul dinților este esențial.
  • Evita contagiunea: atat copilul cat si ingrijitorii sai trebuie sa se spele corect si frecvent pe maini si pe obiectele si ustensilele pe care copilul le pune in gura. Dacă copilul merge la o creșă, acele zile trebuie să se odihnească.

posibile complicații

V-am spus deja că gingivostomatita la copii durează de obicei aproximativ 2 săptămâni. După acest timp, leziunile dispar fără a lăsa sechele.

Dar trebuie să știți că, deși nu este cel mai obișnuit, poza poate fi complicată. Un risc este deshidratarea. Refuzul de a mânca și de a bea din cauza disconfortului rănilor din gură face ca copilul să nu-și recupereze lichidele pierdute.

Când procesul este cauzat de virusul HSV-1, există posibilitatea de a-l răspândi în alte zone ale corpului. Dacă ochii sunt infectați, de exemplu, se dezvoltă o afecțiune numită keratită herpetică.

Paronichia este o infecție în jurul unghiilor care apare și în urma autoinocularii accidentale a virusului din rănile bucale. Esofagita, epiglotita, encefalita sau pneumonita sunt complicatii mult mai rare. Acestea apar de obicei la copiii care suferă de unele deficiențe ale sistemului lor imunitar.

Some figure
Autoinocularea virusului herpetic este frecventă din cauza zgârierii sau introducerii degetelor în gură.

Când să mergi la medic?

Când copiii au o imagine de gingivostomatită, părinții ar trebui să fie conștienți de anumite semne de avertizare care pot indica faptul că procesul nu progresează bine:

  • Ameţeală
  • Convulsii
  • Gură și piele uscată
  • Lipsa lacrimilor
  • Frecvența respiratorie accelerată
  • Refuzul de a mânca și bea lichide
  • Dureri de stomac, diaree sau erupții cutanate
  • Oboseală, decădere și somn excesiv
  • Febra foarte mare si persistenta care nu scade cu medicamente
  • răni persistente sau agravate după 2 săptămâni
  • Scutece uscate, constipație sau scăderea numărului de urinări zilnice

Cum să preveniți gingivostomatita la copii?

Îngrijirea dinților și gingiilor copiilor cu o igienă orală adecvată ajută la reducerea riscului de a contracta această boală. De asemenea, este esențial să ai grijă de alimentație și să oferi o dietă variată și hrănitoare, care să garanteze aportul adecvat de vitamine și minerale.

Evitarea contactului fizic cu persoanele care sunt purtătoare de infecție este, de asemenea, esențială pentru evitarea contagiunii. De asemenea, este important să insistăm asupra spălării mâinilor pacientului și îngrijitorilor. La fel si curata jucariile, ustensilele si alte obiecte pe care micutul le pune in gura.

Cu o igienă și obiceiuri alimentare bune, riscul de a suferi de acest tip de tulburare scade. Și, în același timp, copiii sunt învățați să fie responsabili cu sănătatea lor.

Recomandăm: Tratament pentru ulcerațiile și aftele bucale

Acompaniamentul imaginii

Gingivostomatita la copii este o afecțiune foarte enervantă și dureroasă. Rănile din gură îi împiedică pe cei mici să-și continue viața normală. Și părinții lor suferă cu ei, neștiind cum să-i aline.

Mersul la pediatru și respectarea recomandărilor acestuia este cel mai bun mod de a-ți ajuta copilul. Profesionist vă va ajuta să navigați cu încredere în procesul, știind ce să faceți și cum să vă însoțiți micuțul.

Această tulburare se va rezolva după câteva săptămâni fără a lăsa sechele. Dar cât durează, răbdarea și afecțiunea vor juca un rol cheie pentru ca copilul să fie cât mai bun.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Muñoz Hiraldo, E., & Morillo Gutiérrez, B. (2017). Infecciones por virus herpes simple. Asoc Española Pediatría Atención Primaria1(5), 1-33.
  • Acebo Choez, A. Y. (2021). Manejo clínico y farmacológico en pacientes con estomatitis (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Crespo Echeverría, B. M., Toledo Pimentel, B. F., Martínez Frometa, M., Machado Rodríguez, M. D. C., Rodríguez Díaz, A. M., & Guevara Martín, H. (2020). Gingivoestomatitis estreptocócica. Revista Cubana de Medicina Militar49(2).
  • Gleidis, Y., & García, M. (2021, October). GINGIVOESTOMATITIS HERPÉTICA RECURRENTE MÁS HERPES FACIAL. ASOCIACIÓN POCO FRECUENTE. In X Simposio Visión Salud Bucal y IX Taller sobre el Cáncer Bucal 2021.
  • González, R. G., Molina, R. B., Rascón, A. N., & Burciaga, R. G. C. (2011). Lesiones frecuentes de la mucosa bucal en niños y adolescentes: Revisión literaria. Revista de la Asociación Dental Mexicana68(1), 17-24.
  • Ramírez, E. Y. C., Baque, A. V. M., Acosta, A. A. A., & Cevallos, G. B. C. (2021). PREVALENCIA DE PATOLOGÍAS BUCALES EN NIÑOS. Revista Científica Especialidades Odontológicas UG4(2).
  • Salinas M, Y. J., & Millán I, R. E. (2008). Gingivoestomatitis herpética primaria: Conducta odontológica. Acta odontol. venez, 219-226.
  • Proaño Añazco, V. S. (2020). Patologías de mucosa oral en niños de 4 a 12 años (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
  • Mojica Lobo, N. D., & Moreno Peña, I. D. (2021). Manifestaciones bucales en pacientes pediátricos bajo terapia oncológica y su protocolo de higiene oral. Revisión de la literatura.
  • Daoud, Z., Ramos Amador, J. T., Morillo Gutiérrez, B., & Muñoz Hiraldo, E. (2018). Infecciones por virus del herpes simple 1 y 2. Guía-ABE. Tratamiento de las infecciones en Pediatría. Guía rápida para la selección del tratamiento antimicrobiano empírico. Madrid: Guía-ABE.
  • Gayretli Aydin, Z. G., Tanir, G., Genc Sel, C., Tasci Yıldız, Y., Aydin Teke, T., & Kaman, A. (2019). Encefalitis por herpes simple resistente al aciclovir en un niño tratado satisfactoriamente con el agregado de foscarnet: A propósito de un caso. Archivos argentinos de pediatría117(1), e47-e51.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.