Glutenul în dieta vegetariană: ce ar trebui să știm
 

Glutenul în dieta vegetariană: ce ar trebui să știm

De ce anume trebuie să țineți cont atunci când începeți o dietă vegetariană fără gluten? Vă explicăm totul mai jos pentru a nu avea probleme.
Glutenul în dieta vegetariană: ce ar trebui să știm
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 09 mai, 2023

Glutenul trebuie eliminat în dieta vegetariană la persoanele cu boala celiacă sau sensibilitate la acest nutrient. Glutenul este o proteină care este prezentă în multe produse de origine vegetală, în special în cereale precum grâul, orzul și secara. Cu toate acestea, poate fi evitat fără a afecta aportul nutrițional zilnic.

Înainte de a începe, trebuie să subliniem faptul că dietele vegetariene nu sunt mai bune pentru sănătate decât cele omnivore. Ele nu ar trebui să fie adoptate din acest motiv. Sunt doar o abordare care are o profundă încărcătură morală legată de nevoia de a evita suferința și abuzul animalelor. Pot fi optimizate pentru a le face sănătoase, dar va trebui să luați frecvent suplimente.

Când să începeți o dietă vegetariană fără gluten?

Glutenul poate fi eliminat în dieta vegetariană atunci când există un diagnostic confirmat de boală celiacă sau atunci când apar modificări intestinale după consum.

Potrivit unui studiu publicat în revista Medicine, după consumul de gluten pot apărea probleme digestive precum balonarea, durerile, gazele sau diareea. Fiziologia exactă a problemei este necunoscută, dar afecțiunea se numește sensibilitate la gluten non-celiacă.

Platou cu paste
Dacă suferiți de disconfort după ce consumați gluten, consultați medicul.

Nu toate persoanele care au dezvoltat această patologie au simptome la fel de puternice. Prin urmare, unii oameni sunt capabili să tolereze o anumită cantitate de gluten. În acest caz, cel mai bine este să experimentați cu diverse alimente și cantități pentru a vedea când apare disconfortul.

În cazul bolii celiace, trebuie să fiți mult mai stricți. Gluten nu trebuie consumat deloc, nici măcar în cantități infime. Totuși, există unele produse, precum ovăzul, care pot fi consumate de anumite persoane cu boala celiacă. Toleranța individuală va trebui testată înainte de a consuma gluten.

Glutenul în dieta vegetariană

În cazul alimentelor proaspete, evitarea grâului, a orzului și a secarei este suficientă. Cu toate acestea, mulți consumă alimente procesate, cum ar fi înlocuitorii de carne, pentru a îmbunătăți aportul de proteine.

Persoanele sedentare trebuie să consume minim 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi. Cercetările publicate în Annals of Nutrition & Metabolism confirmă acest lucru.

Căutați pe etichetă certificarea ce atestă că produsul ales nu conține gluten, mai ales dacă aveți boala celiacă. În caz contrar, structura tubului digestiv va fi afectată, crescând riscul de a suferi de patologii complexe și cronice care vă pot pune viața în pericol.

Aportul crescut de proteine este esențial, dar înlocuitorii de carne nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune. Includerea shake-urilor de proteine vegetale în dieta zilnică poate fi o alternativă mai bună.

Proteina din mazăre este o opțiune excelentă. Aceasta corectează problemele de digestie și deficiențele de aminoacizi.

Glutenul în dieta vegetariană
Discutați cu medicul nutriționist despre înlocuitorii de carne.

În acest fel, veți evita introducerea în organism a unor elemente care pot fi nocive pe termen mediu, precum grăsimile trans și aditivii artificiali. Dintre aceștia din urmă trebuie să evidențiem îndulcitorii artificiali. Impactul lor asupra organismului este controversat și unele dovezi sugerează că ar putea afecta microbiota intestinală în timp.

Glutenul în dieta vegetariană nu este obligatoriu

După cum ați văzut, este relativ ușor să adoptați o dietă vegetariană fără gluten. Citiți întotdeauna etichetele produselor înainte de achiziție.

În plus, evitați utilizarea anumitor cereale ca surse de carbohidrați. Tuberculii, leguminoasele și orezul sau pseudocerealele pot fi folosite zilnic pentru a satisface nevoia de glucide a organismului.

Uneori, problema sensibilității non-celiace la gluten poate fi la nivelul microbiotei. Îmbunătățire calității acesteia poate avea rezultate bune pe termen mediu, crescând toleranța organismului la această proteină. Nu același lucru este valabil și în cazul bolii celiace. Aici, problema este de tip autoimun și se ameliorează doar după restricția totală a glutenului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., … & German Nutrition Society (DGE. (2019). Revised reference values for the intake of protein. Annals of Nutrition and Metabolism74(3), 242-250. https://www.karger.com/Article/Abstract/499374
  • Roszkowska, A., Pawlicka, M., Mroczek, A., Bałabuszek, K., & Nieradko-Iwanicka, B. (2019). Non-celiac gluten sensitivity: a review. Medicina55(6), 222. https://www.mdpi.com/470220
  • Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., … & Elinav, E. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature514(7521), 181-186. https://www.nature.com/articles/nature13793

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.