Logo image
Logo image

Grăsimile și untul în alimentația bebelușului: sunt benefice?

3 minute
Există grăsimi sănătoase care completează dieta bebelușului. Decoperiți beneficiile pe care consumul de unt le aduce copiilor!
Grăsimile și untul în alimentația bebelușului: sunt benefice?
Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Untul în alimentația bebelușului este o dilemă pentru părinți. Pe de o parte, există îngrijorare cu privire la conținutul său ridicat de calorii și grăsimi, iar pe de altă parte, este evidențiată contribuția sa la dezvoltarea sănătoasă.

Este necesar să știți că cerințele calorice ale unui adult nu sunt aceleași cu cele ale unui copil. Calitatea și cantitatea grăsimilor consumate în copilărie influențează posibila apariție a bolilor.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) afirmă că acizii grași polinesaturați (PUFA) furnizează energie pentru metabolismul celular, contribuie la executarea activității fizice și oferă beneficii pentru creștere.

Untul în alimentația bebelușului: care sunt beneficiile?

Untul este un produs realizat cu grăsime din lapte (între 80% și 90%). Maximul de apă permis este de 16%. Poate conține până la 2% alte elemente solide, conform InfoAlimenta.

Grăsimile untului au beneficii pentru sănătatea copiilor, în afară de cazul copiilor alergici la proteinele din lapte. Prin urmare, mulți folosesc untul în combinație cu pâinea sau legumele pe care le servesc copiilor.

Consumul acestuia trebuie limitat și autorizat de către medicul pediatru.

Contribuie la dezvoltarea fizică și neurologică

Cifrele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) indică faptul că aproximativ 40% dintre sugarii între 0 și 6 luni consumă exclusiv lapte matern. După această vârstă, apare hrănirea complementară.

În stadiul în care oferiți bebelușului alimente solide, este convenabil să adăugați uleiuri sau unt, deoarece acesta are nevoie de grăsimi bune pentru funcția neurologică, creșterea și dezvoltarea creierului.

Citiți și: Copiii fără poftă de mâncare: cum să-i ajuți?

Some figure

Oferă senzația de sațietate până la următoarea masă

Conținutul său caloric este potrivit pentru copiii care trebuie să se îngrașe. Doar medicul pediatru poate să precizeze nevoia de calorii suplimentare la fiecare pacient.

Oferă savoare

Acest lactat are capacitatea de a transforma gustul a ceea ce gătiți. Este una dintre principalele sale caracteristici: intensifică aromele. A mânca broccoli simplu nu este același lucru cu a-l mânca gătit cu unt.

Este o sursă de vitamine

Vitaminele A, D, E, B12 și K2 sunt prezente în unt. Acestea sunt antioxidanți naturali importanți, îmbunătățesc vederea, întăresc oasele, reglează metabolismul fosforului și al calciului și previn apariția cariilor.

De asemenea, lactatele se remarcă prin conținutul de minerale. Printre acestea, ies în evidență zincul, seleniul și iodul.

Facilitează absorbția nutrienților

Având vitamine liposolubile, untul facilitează absorbția și stocarea nutrienților in organism.

În ce cantități și cum să includeți untul în alimentația bebelușului?

Academia Americană de Pediatrie recomandă diversificarea începând cu vârsta de 6 luni. De la această vârstă, puteți adăuga unt sau alte grăsimi sănătoase în meniul bebelușului.

Este indicat să-l combinați cu alimente pe care bebelușul le-a încercat deja, având mereu grijă la cantități. O linguriță este suficientă pentru legumele fierte.

Lăsați copilul să încerce pâine prăjită integrală sau piure de cartofi, morcovi și spanac cu unt.

Dezavantajele untului în dieta bebelușului

Grăsimile în exces pot crește colesterolul și pot afecta funcția inimii. De asemenea, afectează pofta de mâncare a copilului, deoarece o cantitate prea mare dă senzația de sațietate și este posibil să nu vrea să încerce un alt aliment mai târziu.

Nu eliminați untul din meniul copilului, ci fiți atenți la porție. Dacă este vorba despre copii cu riscul de a fi supraponderali sau cu antecedente familiale de probleme cardiace, este esențial să limitați grăsimile.

Un punct cheie este să nu confundați untul cu margarina, deoarece aceasta din urmă este un aliment foarte procesat.

Citiți și: Îngrijirea pielii bebelușului: ingrediente de evitat în cosmetice

Some figure
Obezitatea infantilă poate începe încă din copilăria timpurie, așa că o dietă echilibrată este necesară încă de la început.

Alte grăsimi sănătoase pentru bebeluși

Fundația Spaniolă a Inimii afirmă că grăsimile, datorită structurii lor chimice, sunt împărțite în acizi grași saturați, mononesaturați, polinesaturați și trans. Grăsimile nesaturate, inclusiv grăsimile mononesaturate și polinesaturate, se găsesc în nuci, avocado, ton și unele uleiuri.

Uleiul de măsline este mononesaturat, având multiple vitamine și acizi grași similari cu cei din laptele matern. Este ideal pentru mâncarea bebelușilor, deoarece ajută la creșterea acestora.

Uleiul de cocos se remarca prin conținutul de acid lauric, ideal pentru apărarea imunitara. Ambele produse sunt recomandate pentru rețetele pentru bebeluși.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alimentación del lactante y del niño pequeño. Organización Mundial de la Salud. 2021. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding
  • Consejos para evitar la alergia a la leche. Clínica Universidad de Navarra. España. https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/cuidados-casa/consejos-alergia-leche
  • Cuándo, qué y cómo introducir alimentos sólidos. Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Estados Unidos; 2020. https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/cuando-introducir-alimentos-solidos.html
  • Lácteos y derivados. Mantequilla. InfoAlimenta. España. http://infoalimenta.com/biblioteca-alimentos/35/67/mantequilla/detail_templateSample/
  • Lama More RA, Moráis López A. Las grasas en la alimentación infantil. importancia de los ácidos grasos poliinsaturados. Asociación Española de Pediatría. Vol. 3. Núm. S1. España; 2005. https://www.analesdepediatria.org/es-las-grasas-alimentacion-infantil-importancia-articulo-13081717
  • Nutrientes. Grasas. Fundación Española del Corazón. España. https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/nutrientes/805-grasas.html
  • Olivares S, Uauy Dagach R. Importancia de las grasas y aceites para el crecimiento y desarrollo de los niños. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO/OMS). https://www.fao.org/3/t4660t/t4660t05.htm
  • Simon S. Cómo escoger grasas saludables. American Cancer Society. Estados Unidos; 2019. https://www.cancer.org/es/noticias-recientes/como-escoger-grasas-saludables.html#:~:text=Las%20grasas%20no%20saturadas%20son,buenas%3A%20grasas%20monoinsaturadas%20y%20poliinsaturadas.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.