8 greșeli de evitat când gătești mâncare italiană
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Mâncarea italiană are o reputație excelentă. Caracteristicile sale organoleptice sunt excelente și reușește să ofere o mulțime de nutrienți esențiali. Includerea sa în dietă în mod regulat este considerată sănătoasă. Totuși, există câteva greșeli tipice când gătești mâncare italiană.
În primul rând, trebuie menționat faptul că această gastronomie are multe asemănări cu dieta mediteraneană. Folosește carbohidrații complecși și grăsimile nesaturate de bună calitate. De asemenea, folosește legume și leguminoase.
Mai jos, trecem în revistă principalele greșeli pe care le faci când gătești mâncare italiană. Evitându-le, vei putea îmbunătăți calitatea rezultatului final.
8 greșeli de evitat când gătești mâncare italiană
1. Adaugi condimente în timp ce gătești pastele
Pentru a pregăti pastele, trebuie să folosești doar două ingrediente: apă și sare. Este important să respecți instrucțiunile producătorului, astfel încât pastele să fie al dente (cu o textură fermă). Absorbția carbohidraților va fi mai lentă.
Condimentele vor fi adăugate în sosuri. Astfel, vei beneficia la maxim de ele, deoarece au o capacitate antioxidantă despre care reduce riscul de îmbolnăvire.
2. Bei cappuccino în orice moment al zilei
Cappuccino nu este altceva decât cafea cu cacao. Această băutură este benefică pentru sănătate atunci când este consumată fără zahăr. Conține multe flavonoide antioxidante care neutralizează formarea radicalilor liberi.
De fapt, consumul regulat de cafea reușește să reducă mortalitatea din orice cauză, după cum confirmă cercetările publicate în Jurnalul European de Epidemiologie. Cele mai puternice efecte sunt experimentate la un consum de două căni pe zi.
Totuși, cappuccino este un tip de cafea pe care italienii îl consumă la micul dejun, la prima oră dimineața. După masă, este indicat să optați pentru un alt tip de preparat, precum espresso.
Descoperiți: Cum se prepară salata tortellini antipasto?
3. Folosești macaroane
Italienii folosesc rar macaroane sau pene. În general, aleg tipuri de paste care au caneluri pe suprafață. Sosurile sunt absorbite mai eficient, ceea ce împiedică risipa lor pe fundul farfuriei.
4. Incluzi orice tip de brânză în rețete
Brânza este un aliment de o calitate excepțională. Oferă proteine de mare valoare biologică în cantități generoase. Acești nutrienți sunt decisivi în prevenirea dezvoltării patologiilor care afectează masa slabă, așa cum reiese dintr-un studiu publicat în revista Nutrition Research.
Nu orice brânză este bună pentru paste. De obicei, se folosește parmezan. În plus, acest produs trebuie să fie maturat cel puțin 18 luni.
5. Nu profiți de apa de gătit
Apa în care sunt gătite pastele poate fi folosită pentru a spori aroma sosurilor care se prepară ulterior. Prin urmare, acest lichid nu trebuie neglijat. Nu este o risipă.
6. Folosești roșii uscate
Roșiile uscate comercializate în multe părți ale lumii au o calitate proastă. În plus, pot conține zahăr adăugat, așadar au un impact negativ asupra controlului glicemic și asupra funcției metabolice.
Italienii folosesc roșii naturale ca bază. Uneori zdrobite, dar fără aditivi. Cel mult, adaugă busuioc sau ulei de măsline extravirgin pentru a le spori aroma.
7. Folosești smântână pentru a face carbonara
În Italia, carbonara se face cu gălbenuș de ou și un tip de carne specific zonei. Deși este adevărat că acest ultim ingredient poate fi înlocuit cu slănină, nu trebuie să folosești smântână pentru a îmbunătăți textura preparatului final.
Oul trebuie să fie unul dintre ingredientele principale, alături de brânza pecorino. Acest lucru va garanta un rezultat fidel rețetei tradiționale.
Descoperiți: Cum se prepară vinetele milaneze? Rețetă simplă
8. Pui lângă preparate pâine cu usturoi
Pâinea cu usturoi este un produs comun în Italia, dar ca aperitiv. Ceea ce nu trebuie făcut niciodată este să o pui lângă un fel principal sau lângă paste.
Nici pâinea normală nu este recomandată lângă paste. Pastele sunt deja o sursă suficientă de carbohidrați.
Evită greșelile tipice când gătești mâncare italiană
Acum știi care sunt cele mai frecvente greșeli atunci când gătești mâncare italiană. Acestea vor determina o modificare a caracteristicilor organoleptice finale ale preparatelor, care se vor îndepărta de versiunea originală. Dacă vrei să prepari pastele ca un italian adevărat, trebuie să ții cont de aceste sfaturi!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Kocaadam, B., & Şanlier, N. (2017). Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. Critical reviews in food science and nutrition, 57(13), 2889–2895. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1077195
- Kim, Y., Je, Y., & Giovannucci, E. (2019). Coffee consumption and all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis by potential modifiers. European journal of epidemiology, 34(8), 731–752. https://doi.org/10.1007/s10654-019-00524-3
- Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.), 40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.