4 rețete cu sos salsa spaniol: delicioase și ușor de preparat
 

4 rețete cu sos salsa spaniol: delicioase și ușor de preparat

Dacă vă plac sosurile, nu puteți rata aceste versiuni de sos salsa spaniol. Se potrivesc bine cu carnea la grătar și carnea prăjită.
4 rețete cu sos salsa spaniol: delicioase și ușor de preparat
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sosul salsa este ideal pentru carnea roșie și albă. Există mai multe moduri de a-l prepara, precum și rețete diferite care includ acest preparat. Descoperiți 4 rețete cu sos salsa spaniol: delicioase și ușor de preparat!

Înainte de a începe, trebuie remarcat faptul că utilizarea sosurilor în bucătărie trebuie controlată. Aceste elemente tind să crească densitatea energetică a preparatelor, ceea ce ar putea genera un dezechilibru caloric.

4 rețete cu sos salsa spaniol

1. Sos salsa elementar

Vom începe prin a vă arăta rețeta de bază a sosului salsa.

Ingrediente

  • 1 baton de unt
  • 1/2 cană de supă de vită
  • 1lingură de făină de grâu

Instrucțiuni pas cu pas

Topiți untul într-o tigaie. Apoi, adăugați făina și amestecați. După ce observați o schimbare de culoare, adăugați supa de carne. Amestecați bine până când sosul scade.

Treceți sosul printr-o strecurătoare de tip chinezesc pentru a elimina bulgării. Serviți-l cu o bucată de carne la grătar sau prăjită.

2. Sos salsa cu ceapă

Pentru iubitorii de ceapă, există rețete speciale cu sos salsa. Trebuie remarcat conținutul său de antioxidanți, elemente care s -au dovedit a fi cheia unei sănătăți optime pe termen mediu. Aceștia ajută la neutralizarea formării radicalilor liberi.

Ceapă albă pentru sos salsa

Ingrediente

  • Apă
  • 1/2 ceapă
  • Sare şi piper
  • 2 căței de usturoi
  • Nucşoară
  • Un strop de vin alb
  • Un praf de cuișoare măcinate
  • 1 lingură de concentrat de carne
  • 1 lingură de concentrat de roșii
  • Puțin ulei de măsline virgin

Instrucțiuni pas cu pas

Este necesar să începeți prin a pune ceapa și usturoiul în paharul blenderului. Adăugați uleiul și amestecați pentru a obține un preparat omogen. În acest moment, adăugați concentratul de roșii și vinul.

Adăugați nucșoara și concentratul de carne, amestecând din nou. Sosul poate fi gătit câteva minute pentru a a fi mai concentrat.

3. Sos salsa cu morcov și condimente

Includerea condimentelor în rețetele de sos salsa este foarte recomandată. Au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, contribuind astfel la prevenirea dezvoltării unor patologii complexe. La rândul său, morcovul este esențial datorită conținutului său de betacaroten, compus care pot fi transformat în vitamina A.

Acest nutrient este esențial pentru o bună sănătate vizuală. De asemenea, intervine asupra sintezei endogene a colagenului, motiv pentru care ajută la vindecarea rănilor. Acest lucru este demonstrat de cercetările publicate în revista Nutrition in Clinical Practice.

Ingrediente

  • Unt
  • 1/4 kg de țelină
  • 1 kg de praz
  • Oase de vițel
  • 1/2 kg de ceapă
  • 1/2 kg de roșii
  • 1/2 kg de morcovi
  • Un strop de vin roșu
  • Făină de grâu
  • Condimente: piper, cimbru, frunze de dafin, cuișoare, pătrunjel

Instrucțiuni pas cu pas

Pentru început, oasele de vițel se coc în cuptor până ajung la o nuanță maronie. Se adaugă vinul și roșiile și se coace încă 15 minute.

Apoi, oasele se pun într-o cratiță, împreună cu tot lichidul eliberat. Lichidul se fierbe la foc mic, până când culoarea sa începe să se schimbe. Apoi, se strecoară.

Curățați restul de legume și sotați-le într-o tigaie cu unt. Adăugați condimentele și făina. După câteva minute de gătit, adăugați sare, piper și mirodeniile dorite.

Adăugați lichidul preparat anterior și gătiți întregul amestec o jumătate de ora la foc mediu. Rezultatul final poate fi pus în frigider pentru conservare.

4. Sos salsa cu ciuperci

Vă vom arăta o ultimă variantă a sosului salsa spaniol, de data aceasta cu ciuperci. Acestea au o cantitate semnificativă de fibre. Acest element este decisiv pentru a evita constipația, potrivit unui studiu publicat în revista Gastroenterology.

Ingrediente

  • Făină
  • 3 sau 4 morcovi
  • 2 căței de usturoi
  • bouquet garni
  • 2 cepe mari
  • 1 strop de vin roșu
  • Sare și piper după gust
  • 3 ciuperci mari
  • 1 baton de unt
  • 1/2 cană de supă de vită
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • Ulei de măsline extravirgin
Ciuperci crude
Sosul salsa cu ciuperci are un conținut ridicat de fibre, ceea ce îmbunătățește tranzitul intestinal.

Instrucțiuni pas cu pas

Căliți ceapa tocată mărunt și morcovul cu ulei de măsline într-o tigaie. Adăugați pasta de roșii atunci când legumele sunt moi, gătind totul câteva minute. În acest moment, adăugați vinul și bouquet garni. Adăugați usturoiul zdrobit, lăsându-l să se gătească.

După câteva minute, adăugați supa și ciupercile feliate și așteptați îngroșarea preparatului. Puteți adăuga puțină apă pentru a evita textura prea densă. La terminarea procesului, sosul poate fi trecut printr-o strecurătoare pentru a evita cocoloașele.

Prăjiți făina cu untul într-o tigaie, combinând acest preparat cu sosul de mai sus. În acest moment, sosul salva este gata pentru consum.

Pregătiți rețete cu sos salsa

Există multe rețete care se bazează pe sosul salsa. Se pot obține rezultate diferite, în funcție de condimentele și legumele folosite. În orice caz, toate aceste versiuni sunt excelente pentru carne la grătar și carne prăjită.

Nu uitați că este esențial să aveți o dietă variată și echilibrată pentru o sănătate optimă. Sosurile pot fi consumate ocazional, dar nu trebuie să facă parte din dieta zilnică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Polcz, M. E., & Barbul, A. (2019). The Role of Vitamin A in Wound Healing. Nutrition in clinical practice : official publication of the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition34(5), 695–700. https://doi.org/10.1002/ncp.10376
  • Bharucha, A. E., & Lacy, B. E. (2020). Mechanisms, Evaluation, and Management of Chronic Constipation. Gastroenterology158(5), 1232–1249.e3. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2019.12.034

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.