Rețetă de maioneză cu usturoi și turmeric
Este sănătos să faci maioneză acasă. În primul rând, acest lucru îți permite să utilizezi ingrediente 100% naturale, având garanția calității nutriționale a acestora. De asemenea, maioneza de casă are un gust mai bun decât majoritatea preparatelor pe care le poți găsi pe piață. Vrei să înveți cum să faci o rețetă de maioneză cu usturoi și turmeric? Citește mai departe!
Această maioneză vegană este o alternativă foarte populară cu conținut scăzut de calorii, ce va spori aroma salatelor, a sandvișurilor și a altor rețete. Combinația de ingrediente interesante are ca rezultat un sos delicios, cu conținut scăzut de calorii!
De ce să prepari această rețetă de maioneză cu usturoi și turmeric
Pentru a face maioneză vegană, trebuie să utilizezi ingrediente de origine vegetală. Deși textura și aroma sa sunt similare cu cele ale maionezei tradiționale, ingredientele sunt mai sănătoase și au un conținut scăzut de calorii.
În acest caz, îți sugerăm să utilizezi usturoi și curcuma (turmeric), două condimente cunoscute pentru proprietățile lor nutriționale interesante. Ambele sunt delicioase și pot fi ușor combinate cu alte ingrediente. În plus, sunt ieftine și ușor de găsit.
Vezi mai mult:
Proprietățile nutriționale ale usturoiului
Usturoiul are multiple utilizări culinare și medicinale. Nu numai că îmbunătățește gustul alimentelor, ci conține compuși bioactivi care protejează sănătatea. De asemenea, este foarte scăzut în calorii și oferă cantități interesante de proteine și carbohidrați. Iată ceilalți nutrienți pe care îi conține:
- Mangan
- Vitamina B6
- Vitamina C
- Seleniu
- Fibre
- Cantități decente de calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier și vitamina B1
Proprietățile nutriționale ale turmericului
Utilizarea turmericului a devenit din ce în ce mai populară în întreaga lume în ultimii ani. Datorită conținutului său de substanțe nutritive, acest condiment și-a câștigat un loc important în dieta a milioane de oameni. De fapt, este unul dintre ingredientele de bază ale multor remedii naturale.
Principalul său compus activ, curcumina, îi conferă proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care susțin sănătatea fizică și mintală. De asemenea, este o sursă interesantă de nutrienți esențiali, cum ar fi:
- Proteine
- Fibre alimentare
- Niacină
- Vitaminele C, E și K
- Sodiu
- Potasiu
- Calciu
- Cupru
- Fier
- Magneziu
- Zinc
Vezi mai mult:
Rețetă de maioneză cu usturoi și turmeric
Pentru a face maioneză sănătoasă cu usturoi și turmeric, îți sugerăm să utilizezi ingrediente vegane, cum ar fi laptele de soia. De asemenea, în loc să folosești uleiuri vegetale de calitate scăzută, ar trebui să optezi pentru ulei de măsline extravirgin sau ulei de floarea-soarelui presat la rece, ambele fiind opțiuni mai sănătoase.
Ingrediente
- 1/2 cană de lapte de soia (125 ml)
- 1/2 cană de ulei de măsline (125 ml)
- 1 linguriță de turmeric (4 g)
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de suc de lămâie (30 ml)
- Sare după gust
Prepararea maionezei cu usturoi și turmeric
- Pentru început, pune laptele de soia într-un recipient. Îl poți face acasă sau îl poți cumpăra din orice magazin mare.
- Apoi, adaugă uleiul de măsline, lingurița de turmeric și cățeii de usturoi zdrobiți anterior.
- După aceea, adaugă sucul de lămâie și sarea (după gust).
- Amestecă totul într-un mixer electric timp de câteva minute, până când textura devine similară cu cea a maionezei.
- În cele din urmă, savurează preparatul!
Notă: Dacă pui maioneza în frigider, poate rezista de la patru la șapte zile. Dacă nu vrei să folosești suc de lămâie, poți pune oțet de mere bio. Poți adăuga acest dressing gustos în toate mâncărurile tale preferate!
În concluzie
Fie că te preocupă silueta, fie că urmezi o dietă vegană, poți face această delicioasă maioneză cu usturoi. După cum poți vedea, ingredientele sale de bază sunt de o calitate nutrițională excepțională. Prin urmare, poți adăuga sosul în felurile tale de mâncare preferate fără să te temi că vei câștiga în greutate.
Cu toate acestea, nu uita importanța utilizării ingredientelor 100% naturale pentru a obține un preparat sănătos. De asemenea, încearcă să utilizezi ingrediente proaspete pentru a evita modificarea aromei produsului final. Consumă maioneza cu moderație, deoarece o cantitate prea mare poate conține o mulțime de calorii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.
- Tattelman, E. (2005). Health effects of garlic. American Family Physician.
- Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. doi:10.3390/foods6100092
- Kocaadam, B., & Şanlier, N. (2017). Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1077195