Logo image
Logo image

Honjok, arta de a trăi singur

5 minute
Honjok este o singurătate aleasă. Omul decide să trăiască în singurătate pentru a se cunoaște pe sine și pentru a-și cultiva lumea interioară autentică.
Honjok, arta de a trăi singur
Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Honjok este arta de a trăi singur, un stil de viață solitar care s-a născut în Coreea de Sud în ultimul deceniu ca modalitate de a face față presiunilor și normelor sociale sud-coreene. Acestea îi obligă pe tineri să se căsătorească și să întemeieze o familie.

Aceste norme cer că bărbații să fie profesioniști de succes pentru a-și susține familia. Femeile ar trebui să acorde prioritate familiei, în ciuda faptului că au pregătire academică extinsă și abilități înalte.

În acest context, tot mai mulți sud-coreeni tineri (în mare parte femei) aleg să evadeze din aceste modele culturale macho și optează pentru singurătate ca mod de viață. Să vedem în ce constă arta de a trăi singur!

Ce este honjok sau arta de a trăi singur?

Termenul honjok este un joc de cuvinte format din două concepte: hon, care înseamnă „singur” și jok, care se referă la „trib”. În acest sens, este tradus ca „tribul unuia”.

Mișcarea a apărut la sfârșitul ultimului deceniu în Coreea de Sud ca răspuns la presiunile culturale sexiste care stabilesc ce roluri trebuie să îndeplinească bărbații și femeile. Conceptul se referă la o singurătate aleasă; persoana în cauză decide în mod conștient să trăiască în singurătate pentru a se cunoaște pe sine și a-și cultiva lumea interioară autentică.

Pentru susținătorii acestei mișcări, singurătății derivate din honjok îi lipsesc conotațiile negative atribuite adesea de cultura populară. Este o singurătate aleasă. Oamenilor le place să facă activități singuri.

În plus, le aduce anumite avantaje, cum ar fi următoarele:

  • Posibilitatea de a avea mai mulți bani la dispoziție
  • Cunoașterea în profunzime a propriilor preferințe și interese
  • Alternative la modelul tradițional sud-coreean, în care familia este singura cale

A fi singur și a te simți singur nu este același lucru

Singurătatea este un fenomen căruia i se atribuie adesea o conotație negativă. Totuși, trebuie să învățăm să trecem peste preconcepții (putem să ne simțim singuri în ciuda faptului că suntem înconjurați de mulți oameni).

În acest sens, psihoterapeutul american Francie Healey, autoarea cărții Honjok: arta de a trăi singur, spune că singurătatea poate fi văzută ca o oportunitate de a fi cu noi înșine și de a explora sensul vieții. Autoarea consideră că honjok, deși poate fi o experiență inconfortabilă la început, este o cale către conștientizarea de sine.

Citiți și: Ce este homefullness și cum ne avantajează?

Some figure

Tipuri de honjok: moduri de a te bucura de o singurătate aleasă

Mișcarea honjok a devenit din ce în ce mai populară în Coreea de Sud. Au apărut trei tipologii:

  1. Hon-bap: se referă la plăcerea de a mânca singur într-un restaurant, fără a fi atent la aspectul sau părerile celorlalți.
  2. Hon-nol: este satisfacția de a face singur activități de petrecere a timpului liber. Această categorie include mersul singur la teatru, vizionarea filmelor, cumpărăturile sau călătoriile.
  3. Hon-sul: este actul de a bea singur. Coreenii fac acest lucru acasă.

Beneficiile singurătății alese

Când învățăm să fim singuri și începem să ne bucurăm de această experiență, putem vedea următoarele beneficii:

O mai mare autocunoaștere

O modalitate excelentă de a ne cunoaște pe noi înșine este să fim singuri. În aceste momente ne putem îndrepta privirea spre interior.

Autosuficiență mai mare

Viața solo ne învață să fim mai autosuficienți. Învățăm să îndeplinim sarcinile și responsabilitățile fără a depinde de alții. Acest lucru generează satisfacție și un sentiment de realizare.

Întărirea stimei de sine

A trăi singuri ne permite, de asemenea, să ne creștem stima de sine, deoarece încetăm să mai depindem de opinia celorlalți și începem să acționăm în favoarea adevăratelor noastre preferințe și nevoi. Cu alte cuvinte, devenim o prioritate.

Totuși, asta nu înseamnă să ne lăsăm purtați de aroganță Dimpotrivă, o bună stimă de sine înseamnă să ne înțelegem mai bine cu noi înșine și cu ceilalți.

O viață socială mai sănătoasă

Francie Healey a avut ocazia să vorbească cu tineri care practicau honjok și mulți dintre ei au raportat că au relații mai fructuoase și mai bune cu alte persoane.

Aparent, a învăța să fim singuri ne ajută să ne prețuim propria individualitate și pe cea a altora. Acest lucru este esențial pentru a construi relații sănătoase.

Creativitate crescută

Singurătatea ajută ideile și stările creative să înflorească. De asemenea, în măsura în care ne conectăm cu noi înșine, putem exprima lumea interioară, de exemplu, prin pictură, scris sau muzică.

Some figure

Cum putem aplica honjok în viețile noastre?

Singurătatea aleasă poate fi o provocare, chiar și pentru cei care nu doresc să se ridice la nivelul așteptărilor sociale de a se căsători și a întemeia o familie.

În acest sens, Francie Healey ne recomandă să începem puțin câte puțin, să dedicăm câteva minute pe zi lucrurilor simple, precum atenția la respirație, cultivarea creativității și dezvoltarea diferitelor obiceiuri care ne oferă mai multă diversitate (meditație sau mindfulness).

Recomandăm: Meditația mindfulness: 5 exerciții pentru un somn bun

De asemenea, putem să ținem un jurnal în care să ne scriem gândurile. Acest lucru ne ajută să fim mai reflexivi și să lucrăm la conștientizarea de sine, mai ales atunci când suferim de stres sau anxietate.

Healey concluzionează că aceste activități nu ar trebui să fie doar un hobby, ci ar trebui să devină priorități.

Nevoia de singurătate

Înainte de a termina, este pertinent să ținem cont de faptul că, așa cum este necesar să relaționăm cu ceilalți, este esențial să avem un spațiu pentru noi înșine, chiar și în viața de cuplu sau familie.

Prin urmare, indiferent de dorințele noastre de a forma sau nu o familie, este esențial să învățăm să fim singuri. Este o cale care garantează autocunoașterea, iubirea de sine și relațiile sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Healey F. Honjok. El arte de vivir en soledad. Barcelona: Timun Mas; 2020.
  • Bavoleo B, Chaure D, Benítez M. Corea ante un nuevo cambio de época: aproximaciones desde el Sur Global. Argentina: Universidad nacional de la Plata; 2022.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.