Hormonii bioidentici: beneficii și riscuri posibile
 

Hormonii bioidentici: beneficii și riscuri posibile

Terapia sau tratamentul de substituție hormonală bioidentică este o alternativă mai naturală, sigură și individualizată. Citiți mai departe și aflați cât de adevărat este acest lucru și care sunt riscurile sale.
Hormonii bioidentici: beneficii și riscuri posibile
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Hormonii bioidentici sunt compuși artificiali. Unii sunt derivați din plante, deși se crede că sunt similari cu cei produși de corpul uman. Sunt utilizați în tratamentul pacienților a căror producție hormonală este sub limitele normale.

Pe de altă parte, se spune că oferă diverse beneficii și că sunt naturali. Cu toate acestea, studiile nu susțin aceste presupuse avantaje. În acest articol, vom trece în revistă toate datele legate de tratamentul cu hormoni bioidentici, explicând ce sunt, cum funcționează, care sunt beneficiile, riscurile și posibilele lor efecte.

Modificări și dezechilibre hormonale

Hormonii sunt substanțe chimice produse de diferite glande din organism. Ei acționează ca mesageri, deoarece le spun celorlalte organe cum și când să acționeze. Astfel, există hormoni pentru aproape fiecare funcție, de la creștere și digestie, până la sex.

Modificările hormonale apărute ca urmare a patologiilor sau etapelor naturale ale vieții sunt frecvente. De exemplu, în menopauză, atunci când producția de estrogeni și progesteron este afectată și pot apărea diferite simptome.

Acest lucru nu se întâmplă doar la  femei. La bărbați, apare așa-numitul sindrom de deficit de testosteron. Nu se întâmplă doar la o anumită vârstă, ci și la tineri.

La ambele sexe, tratamentul constă în compensarea a ceea ce s-a pierdut prin terapie de substituție hormonală. În unele dintre aceste cazuri, se folosesc hormonii bioidentici.

Ce sunt hormonii bioidentici?

Hormonii bioidentici sunt similari din punct de vedere chimic cu cei produși de corpul uman. Cei mai folosiți în tratamentul hormonal sunt estrogenii, progesteronul și testosteronul, deși pot fi incluși și pregnenolona sau dehidroepiandrosteronul.

Acești compuși sunt în mare parte artificiali sau sintetici. Și, chiar și atunci când sunt derivați din produse vegetale, în special din plante precum soia și ignamul, sunt supuși unui proces de modificare în laborator.

Hormonii bioidentici sunt gata de consum, deși unii sunt pregătiți de farmacist, conform specificațiilor medicului curant. Există o diferență între cele două categorii, deoarece unele dintre produse au primit aprobare de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite. Compușii fabricați la cerere nu trec prin niciun tip de control.

În ceea ce privește formele de prezentare și căile de administrare, hormonii bioidentici vin sub formă de pastile sau tablete, creme sau geluri, spray-uri, plasturi, injecții, implant subcutanat și chiar inserții vaginale.

Soia cu hormonii bioidentici

Beneficiile hormonilor bioidentici

Nivelurile hormonale din organism tind să scadă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Acest lucru este valabil mai ales la femeile aflate la perimenopauză. Declinul apare și în urma dezechilibrelor.

Deci, după caz, hormonii bioidentici sunt utilizați în terapia de substituție. Astfel de compuși pot ajuta la combaterea diferitelor simptome legate de menopauză.

De asemenea, sunt folosiți în tratarea rezistenței la insulină, tulburărilor suprarenale și tiroidiene, osteoporozei, fibromialgiei, diabetului și cataractei. Niciunul dintre aceste presupuse beneficii nu a fost dovedit.

Printre avantajele atribuite hormonilor bioidentici, comparativ cu alte abordări, se menționează costul mai mic și siguranța mai mare a acestora, datorită faptului că sunt naturali. Dar nici aceste afirmații nu sunt susținute de studii clinice.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că persoanele cu cancer care au urmat o terapie de substituție hormonală bioidentică au raportat ameliorarea simptomelor. Printre acestea, menționăm ameliorarea migrenelor și a insomniei.

Riscurile utilizării hormonilor bioidentici

Conform studiilor, hormonilor bioidentici le lipsește supravegherea entităților sanitare în ceea ce privește procesul de fabricație și compușii utilizați.

Nu există studii care să susțină în mod specific că aceștia sunt mai periculoși. Nu s-a dovedit a fi siguri sau nesiguri. Pur și simplu se recomandă prudență atunci când îi utilizați.

Specialiștii cred că acest tip de tratament prezintă aceleași riscuri ca și alte forme de terapie hormonală. Reacțiile adverse includ următoarele:

  • Dureri de cap
  • Iritabilitate
  • Creștere în greutate
  • Vedere încețoșată
  • Acnee
  • Sensibilitate la mameloane
  • Creșterea părului facial la femei
Femeie care ia hormonii bioidentici

Toate înlocuirile hormonale au riscuri

Programul pentru sănătatea femeilor (WHI) a efectuat un studiu amplu care a implicat peste 16.000 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani. S-a constatat că riscul de cancer de sân, boli de inimă și accident vascular cerebral a crescut în cazul terapiei cu estrogen și progesteron.

Analizele și interpretările ulterioare ale studiului WHI și ale altor lucrări similare au nuanțat oarecum constatările. Mulți oameni au început să caute tratamente alternative . De exemplu, cu hormoni bioidentici.

Acești hormoni, deși pot fi o opțiune, nu sunt lipsiți de riscuri. Se recomandă ca produsele ce urmează a fi consumate sa fie avizate de o entitate sanitară. De asemenea, orice lucru referitor la tratament trebuie discutat cu medicul.

În general, se recomandă evitarea recurgerii la substituția hormonală. Dacă este necesară, pacientul ar trebui să ia cea mai mică doză care este eficientă pentru cel mai scurt timp posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Davis R, Batur P, Thacker H. Risks and effectiveness of compounded bioidentical hormone therapy: A case series. Journal of Women’s Health 2014; 23(8): 642-8.
  • Huntley A. Compounded or confused? Bioidentical hormones and menopausal health. Menopause Int. 2011; 17(1): 16-18.
  • Kagan R, Kellogg-Spadt S, Parish S. Consideraciones prácticas de tratamiento en el manejo del síndrome genitourinario de la menopausia. Drugs Aging. 2019; 36(10): 897–908.
  • Manson J, Aragaki A, Rossouw J, et al. Menopausal hormone therapy and long-term all-cause and cause-specific mortality: the Women’s Health Initiative randomized trials. Journal of the American Medical Association. 2017; 318(10): 927–938.
  • Newson L, Rymer J. The dangers of compounded bioidentical hormone replacement therapy. Br J Gen Pract. 2019; 69(688): 540-541.
  • Pinkerton J. What are the concerns about custom-compounded “bioidentical” hormone therapy? Menopause. 2014; 21(12): 1298–1300.
  • Rossouw J, Anderson G, Prentice R, et al. Risks and benefits of estrogen plus progestin in healthy postmenopausal women: principal results from the Women’s Health Initiative randomized controlled trial. Journal of the American Medical Association. 2002; 288(3): 321–333.
  • Sood R, Shuster L, Smith R, Vincent A, Jatoi A. Counseling postmenopausal women about bioidentical hormones: ten discussion points for practicing physicians. J Am Board Fam Med. 2011; 24(2): 202-210.
  • Thompson J, Ritenbaugh C, Nichter M. Why women choose compounded bioidentical hormone therapy: lessons from a qualitative study of menopausal decision-making. BMC Womens Health. 2017; 17(1): 97. https://doi.org/10.1186/s12905-017-0449-0

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.