Ibuprofen și coronavirus: o combinație periculoasă?
Potrivit Agenției Spaniole de Medicamente și Produse pentru Sănătate (AEMPS), nu există nicio dovadă care să sugereze că utilizarea ibuprofenului sau a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene poate agrava afecțiunile cauzate de coronavirusul COVID-19. Așadar, de ce unii oameni cred că alăturarea dintre ibuprofen și coronavirus este o combinație periculoasă?
În prezent, așteptăm ca experții să își finalizeze cercetările în această privință. Din această cauză, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne recomandă să nu luăm ibuprofen decât dacă acesta ne este prescris de către medicul specialist.
Studiul despre ibuprofen și coronavirus va fi finalizat în luna mai. Chiar și așa, având în față informațiile disponibile până la această oră, AEMPS a avertizat despre cât de dificil este să determinăm dacă ibuprofenul agravează cu adevărat infecția cu coronavirus.
Ibuprofenul este utilizat pentru a trata simptomele inițiale ale mai multor tipuri de infecții. Din acest motiv, relația cauză-efect nu este ușor de stabilit.
EMA monitorizează îndeaproape situația și susține că va examina informațiile noi care vor fi disponibile pe această temă în contextul pandemiei. Cu toate acestea, EMA afirmă că, în acest moment, nu există dovezi științifice care să stabilească o legătură clară între ibuprofen și agravarea afecțiunilor rezultate în urma infecției cu COVID-19.
Paracetamolul, prima alegere în caz de febră
În cazul apariției febrei, medicamentele precum paracetamolul trebuie să fie prima opțiune de tratament.
Prospectele medicamentelor care conțin ibuprofen precizează deja că această substanță poate masca simptomele anumitor infecții. AEMPS sugerează că acest lucru poate întârzia stabilirea unui diagnostic corect, permițând infecțiilor să ajungă la stadii mai avansate.
Totuși, organizația AEMPS se referă la infecții la modul general. Nu se adresează în mod special infecției cu COVID-19. Toate schemele de tratament recomandă ca prima alegere pentru tratarea febrei să fie paracetamolul. Însă AEMPS afirmă că în prezent nu există dovezi care să interzică utilizarea ibuprofenului în tratamentul simptomelor minore.
Ambele medicamente trebuie utilizate conform instrucțiunilor de administrare. De asemenea, cel mai bine este să luăm cele mai mici doze posibile.
Citește mai mult:
Ibuprofen și coronavirus: o combinație periculoasă?
Controversa legată de ibuprofen și coronavirus a fost stârnită de ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran. El a avertizat pe contul său de Twitter că administrarea de ibuprofen și alte medicamente antiinflamatoare ar putea agrava infecția cu coronavirus.
Între timp, Agenția Spaniolă de Medicamente și Produse pentru Sănătate (AEMPS) a oferit asigurări că nu există dovezi care să arate că ibuprofenul înrăutățește infecția cu COVID-19. Același lucru este valabil și pentru alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. În consecință, nu există niciun motiv pentru ca pacienții care iau în prezent aceste medicamente pentru alte boli să întrerupă administrarea acestora. De asemenea, pentru a proteja întregul organism, cel mai bine este să luăm cele mai mici doze recomandate de antiinflamatoare.
Ibuprofen sau paracetamol?
Nu există deocamdată motive pentru a interzice utilizarea ibuprofenului în cazul simptomelor minore. Cu toate acestea, este recomandat ca paracetamolul să fie prima alegere.
Franța și Spania nu sunt de acord cu privire la medicamentul care trebuie administrat pentru a combate coronavirusul. Ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, susține că administrarea de medicamente antiinflamatoare poate agrava infecția cu COVID-19 și că paracetamolul este o alegere mai bună. Cu toate acestea, Agenția Spaniolă de Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS) a respins afirmația ministrului. În mod similar, atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) s-au alăturat poziției AEMPS. De asemenea, aceste organizații au declarat că nu există dovezi care să demonstreze că ibuprofenul poate agrava starea unei persoane infectate cu coronavirus.
Între timp, Societatea Spaniolă de Medicină de Familie și Comunitară a cerut ajutorul membrilor comunității științifice pentru a preveni diseminarea de mesaje care nu sunt susținute de dovezi științifice.
Există vreo dovadă cu privire la relația dintre ibuprofen și coronavirus?
În prezent, este practic imposibil să avem studii clinice solide din punct de vedere științific care ar putea oferi lămuriri cu privire la această infecție. Majoritatea informațiilor disponibile provin din studii epidemiologice. Până în acest moment, nu a putut fi stabilită o relație de cauzalitate. În mod similar, nu există date de la agențiile naționale și internaționale de reglementare și evaluare a medicamentelor privind reacțiile adverse la aceste medicamente în contextul infecției cu coronavirus.
Te-ar putea interesa:
Să luăm sau să nu luăm ibuprofen?
Grupul de lucru pentru boli infecțioase al Societății Spaniole de Medicină de Familie și Comunitară (SEMFYC) a declarat că medicamentele de tipul ibuprofen nu ar trebui interzise dacă nu există studii științifice care să justifice faptul că acestea nu ar trebui administrate.
În orice caz, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă utilizarea paracetamolului în cazurile de febră și cefalee. Pacienții cu boli renale, de exemplu, ar trebui să evite complet ibuprofenul. În general, alegerea între ibuprofen și paracetamol depinde de caracteristicile individuale ale pacientului. Acesta este motivul pentru care este important să solicităm întotdeauna sfatul medicului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Franks, T. J., & Galvin, J. R. (2014). Coronavirus. In Viruses and the Lung: Infections and Non-Infectious Viral-Linked Lung Disorders. https://doi.org/10.1007/978-3-642-40605-8_13
- Cuba. Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas. Biblioteca Médica, N. (2020). Infecciones por Coronavirus. Diagnóstico y Tratamiento. Boletín Bibliográfico de La Biblioteca Médica Nacional.
- Howley, Elaine K. (March 20, 2020). Do Anti-Inflammatories Like Ibuprofen Aggravate Coronavirus?. News & World Report L.P. Available in https://health.usnews.com/conditions/articles/coronavirus-and-ibuprofen-what-to-know
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.