Îmbunătățirea tranzitului intestinal: metode utile
Îmbunătățirea tranzitului intestinal nu este atât de dificilă pe cât cred unii oameni. De fapt, nu este nevoie de măsuri extravagante sau sacrificii extreme pentru a reuși acest lucru. Are mai mult de-a face cu adoptarea unor obiceiuri simple și respectarea lor.
Constipația este o problemă obișnuită în zilele noastre. Estimările indică faptul că trei din zece persoane o experimentează. Constipația afectează cel mai des femeile. Majoritatea oamenilor reușesc să-și îmbunătățească tranzitul intestinal atunci când adoptă un stil de viață mai sănătos.
Mulți oameni recurg la laxative pentru a ține sub control problemele legate de constipație, dar acest lucru nu este recomandat din cauza efectelor secundare. Este mult mai bine să iei măsuri specifice pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal și rezolvarea acestei probleme în mod natural.
Vezi mai mult:
Tranzitul intestinal
Tranzitul intestinal este durata de timp necesară pentru ca alimentele să treacă din capătul anterior al tractului digestiv (gura) în cel final (anus). De obicei, procesul durează între 30 și 40 de ore. Un interval de 72 până la 100 de ore, în special la femei, este considerat normal.
Timpii variază foarte mult de la persoană la persoană, deși tranzitul intestinal este lent dacă digestia durează mai mult de 100 de ore. Acesta este cauza constipației. În schimb, dacă tranzitul are loc prea repede, apare diareea. Niciuna dintre afecțiuni nu este de dorit.
Îmbunătățirea tranzitului intestinal înseamnă practic creșterea ratei acestuia pentru a evita disconfortul produs de constipație. Ideea este de a crește frecvența mișcărilor intestinale.
Dieta pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal
Acesta este cel mai bun mod de a îmbunătăți tranzitul intestinal. În loc să interzică ceva, aceste diete caută să includă alimente care accelerează rata de digestie.
Profesioniștii recomandă creșterea consumului de fibre. Așadar, optează pentru cereale integrale. Acestea sunt benefice, deoarece aportul de fibre este esențial pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal. Fructele, legumele, leguminoasele și nucile sunt și ele bogate în fibre.
De asemenea, trebuie să consumi probiotice și prebiotice. Acestea conțin bacterii Lactobacillus acidophilus, care ajută la prevenirea problemelor de sănătate, cum ar fi constipația. În plus, bea cel puțin un litru și jumătate de apă pe zi, deoarece acest lucru facilitează trecerea scaunelor prin colon.
Exerciții fizice specifice
Mișcarea este unul dintre lucrurile care promovează tranzitul intestinal. Exercițiile aerobice sunt deosebit de eficiente în prevenirea constipației. De fapt, rezultatele sunt imediate.
Acest lucru se datorează faptului că exercițiile fizice activează mușchii abdominali și promovează mișcarea intestinală. Cel mai recomandat exercițiu aerob este mersul pe jos 30 de minute în fiecare zi într-un ritm alert. În ceea ce privește abdomenele, antrenează-te de trei ori pe săptămână și include trei seturi de 15 exerciții în fiecare sesiune.
Pentru a le face, întinde-te pe podea și adu ușor genunchii la piept, menținând această flexie timp de 15 secunde. De asemenea, poți face și exerciții de mobilitate a șoldurilor, cum ar fi rotațiile, întinderile și orice alt exercițiu care pune această zonă în mișcare.
Vezi și:
Alte recomandări pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal
Una dintre cele mai importante măsuri pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal este reantrenarea intestinului. Scopul este de a genera o rutină în care mișcările intestinale au loc zilnic la aceeași oră. Alege momentul potrivit în cazul tău și stai la toaletă timp de aproximativ 10 minute în fiecare zi.
În plus, mergi la baie de îndată ce simți nevoia să faci asta și nu depune un efort uriaș pentru a elimina scaunul. Un masaj pe abdomen, în aceeași direcție cu acele de ceasornic, este o modalitate excelentă de a accelera tranzitul intestinal. Trebuie să faci acest lucru timp de 5 minute.
Îmbrăcămintea strâmtă împiedică mișcările intestinale și, prin urmare, nu este recomandată. De asemenea, redu-ți consumul de cafea, ceai, făină rafinată, tutun, brânză maturată și zaharuri simple. Consumă infuzii din plante digestive după fiecare masă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Klinger, J., & Klinger, J. (2001). Síndrome de intestino irritable. Revista médica de Chile, 129(5), 576-580.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.