Logo image
Logo image

Importanța educației pentru sănătate

3 minute
Educația pentru sănătate nu ar trebui să se concentreze doar asupra tinerilor, ci ar trebui să contribuie la sensibilizarea întregii populații.
Importanța educației pentru sănătate
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Educația pentru sănătate (EpS) este un pilon fundamental pentru orice țară și societatea actuală. Este un proces care urmărește ca populația să dobândească o serie de cunoștințe și abilități care să le permită să ia decizii cu privire la propria sănătate. Care este importanța educației pentru sănătate?

Deși mulți oameni cred că sănătate înseamnă doar absența bolilor, adevărul este că aceasta cuprinde mult mai multe aspecte. Trebuie să înțelegem sănătatea este bunăstare personală și socială.

În plus, este important să rețineți că, pentru a avea o sănătate bună, este necesar să se promoveze responsabilitatea fiecărei persoane, nu numai pentru a putea adopta obiceiuri sănătoase pentru sine, ci și pentru a-i influența pe ceilalți.

Prin urmare, în acest articol, vă explicăm importanța educației pentru sănătate, pe lângă menționarea unor măsuri și propuneri ale acestui proces.

Importanța educației pentru sănătate

Cum este definită educația pentru sănătate?

În ultimii ani, educația pentru sănătate a căpătat putere și este considerată unul dintre procesele de bază din cadrul educației și societății. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, educația pentru sănătate este definită ca:

„Activități educaționale menite să extindă cunoștințele populației în legătură cu sănătatea și să dezvolte valori, atitudini și abilități personale care promovează sănătatea.”

Some figure

Potrivit altor autori, este un proces prin care oamenii învață să se comporte într-un mod care favorizează promovarea, menținerea sau restabilirea sănătății. Adică, îndeamnă la atitudini și obiceiuri sănătoase.

În plus, acest proces merge mai departe. Se urmărește ca fiecare persoană să dezvolte o capacitate critică de a lua decizii cu privire la această problemă, care să-i permită să aibă grijă de propria sănătate și de cea a celorlalți.

Educația pentru sănătate ajută la analiza tuturor factorilor care influențează sănătatea unei populații. De exemplu, examinarea cauzelor de mediu, sociale sau economice care cauzează boli sau probleme de sănătate.

Vedeți mai mult:

Microplasticul afectează sănătatea?

Cum se face educația pentru sănătate?

Ca orice alt proces educațional, educația pentru sănătate poate fi realizată folosind diferite metode. În primul rând, există metodele directe sau bidirecționale. Sunt acelea în care se stabilește rolul educatorului și al ascultătorului.

Pentru a pune în practică metode directe, trebuie să existe o anumită apropiere între persoana care educă și cea care ascultă: de exemplu, o clasă în care profesorul transmite cunoștințe sau o discuție în grup.

Printre aceste metode, găsim, de asemenea, discuțiile despre conținut și dialogul despre sănătate. Un exemplu clar de dialog este atunci când medicul, în cadrul unei consultații, face o serie de recomandări pacientului.

Some figure

Există și metode indirecte, numite și unidirecționale. O persoană emite un mesaj care poate ajunge la un număr mai mare de oameni prin mijloace precum televiziunea.

Printre metodele indirecte se numără mass-media audiovizuală și sonoră. De exemplu, educația pentru sănătate se poate face prin broșuri, afișe sau ziare. De asemenea, prin radio sau cinema.

Citiți mai mult:

De ce să includem perspectiva de gen în sănătate?

Importanța internetului

Trebuie să subliniem că, în prezent, internetul este unul dintre aspectele fundamentale în educația pentru sănătate. Este cea mai mare sursă de informații care există. Problema este că este posibil ca aceste informații să nu fie cele mai corecte.

Prin urmare, trebuie să știți cum să utilizați acest instrument, căutând surse fiabile și educative. De fapt, există din ce în ce mai multe aplicații și programe care au ca scop promovarea sănătății și a obiceiurilor sănătoase.

În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că educația pentru sănătate nu este un proces care se concentrează doar asupra tinerilor, ci caută colaborarea întregii populații. Nu este niciodată prea târziu să începem să ne sensibilizăm și să ne asumăm responsabilitatea pentru sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Educación para la Salud | Blog de Enfermería basada en la evidencia. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from http://www.fundacionindex.com/blog_oebe/?page_id=100
  • FAPap – Recursos-utiles-en-educacion-para-la-salud. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from https://fapap.es/articulo/298/recursos-utiles-en-educacion-para-la-salud
  • Educación para la Salud. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from http://eps.aragon.es/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.