Logo image
Logo image

În ce constă transplantul de inimă?

3 minute
Un transplant de inimă este o operație care se efectuează, de obicei, atunci când tratamentele unui pacient nu funcționează. Dacă operația merge bine, rata de supraviețuire este foarte mare.
În ce constă transplantul de inimă?
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Transplantul de inimă este o intervenție chirurgicală în care inima sănătoasă a unui donator servește ca înlocuitor pentru inima bolnavă a unui destinatar.

Această intervenție chirurgicală se efectuează atunci când tratamentul pe care l-a primit pacientul nu a produs rezultatele scontate. Starea sa se agravează, provocând insuficiență cardiacă.

Un transplant de inimă este o operație complicată. Cu toate acestea, dacă procedura se desfășoară în mod corespunzător, rata de supraviețuire este mare. În general, medicii trebuie să facă transplantul în termen de patru ore de la extracție. Acesta este motivul pentru care centrele de transplant oferă mai întâi inima unui destinatar care locuiește în zonă.

Descoperă ce trebuie să mănânci:

Alimente sărace în sodiu pentru inimă

Motive pentru care o persoană poate avea nevoie de transplantul de inimă

Some figure

După cum am menționat mai sus, specialiștii fac transplantul de inimă numai dacă alte medicamente și intervenții chirurgicale au eșuat. Când vine vorba de adulți, există diverse boli care pot provoca insuficiență cardiacă. Cele mai importante sunt următoarele:

  • Probleme cu arterele coronare sau valvele cardiace
  • Cardiomiopatie sau slăbirea mușchiului cardiac
  • Probleme cardiace congenitale
  • Aritmii ventriculare
  • Amiloidoză
  • Probleme după un transplant cardiac anterior

Când vine vorba de copii, cele mai frecvente probleme sunt defectele cardiace congenitale sau cardiomiopatiile. Cele mai multe dintre ele apar la naștere sau în copilăria timpurie.

Transplantul de inimă: procedura

Această procedură este o intervenție chirurgicală pe cord deschis, iar procesul de transplant de inimă durează câteva ore. De asemenea, dacă au existat intervenții chirurgicale cardiace anterioare, operația va fi mai complicată și va dura mai mult.

În timpul procedurii, în afară de anestezia generală, este esențial un dispozitiv de circulație extracorporală. Acest lucru face ca sângele pacientului să circule în corp bogat în oxigen.

Some figure

Printr-o incizie în piept, medicul va deschide cutia toracică pentru a opera inima. După îndepărtarea inimii bolnave și introducerea inimii donatorului, chirurgul conectează vasele de sânge. Apoi, reface fluxul de sânge.

În anumite cazuri, medicii trebuie să efectueze un transplant de mai multe organe. Cu alte cuvinte, transplantează și un alt organ, cum ar fi un plămân, ficat sau rinichi, în același timp cu transplantul de inimă.

Postoperator

După operația de transplant de inimă, este important ca progresul pacientului să fie în permanență urmărit. Acest lucru este foarte important, pentru că organismul poate respinge inima donată. De exemplu, principalele simptome ale respingerii sunt:

  • Respirație dificilă
  • Febră și oboseală
  • Creștere în greutate
  • Urinare insuficientă

Pentru a determina în mod fiabil posibila respingere, medicii fac biopsii ale inimii. În plus, numărul de biopsii va scădea odată cu trecerea timpului. Aceasta implică introducerea unui dispozitiv într-o venă și deplasarea lui la inimă pentru a preleva o probă de țesut. Apoi, proba este examinată.

În afară de respingere, există o serie de riscuri suplimentare care pot pune pacientul în pericol. Acestea sunt:

  • Probleme cu arterele coronare. Arterele inimii pot deveni groase și se pot întări. De fapt, acest lucru poate provoca o boală vasculară a alogrefei inimii.
  • Efectele secundare ale medicamentelor, în special în cazul imunosupresoarelor.
  • Cancer. În plus, imunosupresoarele pot crește riscul de cancer.
  • Infecții. Imunosupresoarele cresc riscul de infecție.

Citește mai mult:

6 tipuri de boli de inimă și simptomele lor

Dispozitive de asistare ventriculară

Some figure

De asemenea, merită menționat faptul că există o serie de opțiuni suplimentare pentru transplantul de inimă. Acestea sunt destinate persoanelor care, din diverse motive, nu se pot opera.

Pentru mulți pacienți, o soluție foarte bună este un dispozitiv de asistare ventriculară (VAD) ca tratament pe termen lung. Acesta este o pompă mecanică care este implantată în piept. Ajută inima să pompeze sângele din ventriculi în restul corpului. De asemenea, unii pacienți folosesc temporar aceste dispozitive în timp ce așteaptă un transplant de inimă.

Dacă dispozitivul de asistare ventriculară nu este suficient, dar pacientul este în așteptare pentru operație, profesioniștii ar putea lua în considerare utilizarea unei inimi complet artificiale. Acest dispozitiv funcționează prin înlocuirea ventriculilor inimii și poate fi foarte util.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.