Îndepărtarea corpului străin din esofag
Medicii consideră că un corp străin în esofag este orice material care rămâne blocat în interiorul acestui organ. O treime din cazurile de corpuri străine gastro-intestinale sunt corpuri străine esofagiene. Cum are loc îndepărtarea corpului străin din esofag?
Mulți pacienți care înghit corpuri străine sunt asimptomatici, deoarece obiectul este capabil să treacă singur prin tot tubul digestiv. Însă acest lucru nu este obișnuit. De fapt, un corp străin poate provoca complicații severe, cum ar fi perforațiile intestinale sau obstrucțiile.
În fața acestor situații, ar trebui să acționezi cât mai repede posibil. Prin urmare, ar trebui să suspectezi prezența unui corp străin în esofag la primul semn de blocare a acestui organ.
Cauze și factori predispozanți
La copii, cea mai frecventă cauză a corpurilor străine în esofag este înghițirea din cauza obiceiului de a pune tot felul de obiecte în gură. La adulți, corpul străin poate ajunge în stomac prin deglutiție, dar există și alte cauze.
Cea mai frecventă cauză a corpurilor esofagiene la adulți este impactul unui bol alimentar, format, în general, din carne. Cu toate acestea, pentru ca impactul să apară, esofagul trebuie mai întâi strâns.
Câteva afecțiuni care determină contractarea esofagiană sunt:
- Inelul esofagian distal, în general congenital
- Formarea unei tumori care reduce diametrul esofagului
- Esofagita eozinofilă – acumularea unui tip de celule albe din sânge ca răspuns la alergeni sau reflux acid
Citește mai mult:
Îndepărtarea corpului străin din esofag
Societatea Europeană de Endoscopie Gastrointestinală (ESGE) a scris un protocol de acțiune pentru îndepărtarea corpului străin din esofag. Conform protocolului, atenția medicilor ar trebui să fie direcționată mai întâi asupra stării generale de sănătate a pacientului, pentru a determina urgența situației.
Specialiștii recomandă o radiografie pentru a determina prezența, locația, dimensiunea, poziția și numărul obiectelor în cazul în care:
- Suspectează sau știu că obiectul este radioopac (invizibil la radiografie).
- Nu știu care este obiectul.
Endoscopie
Endoscopia este o procedură în cadrul căreia medicii introduc un cateter (endoscop) în interiorul corpului. Această sondă are o lumină și o cameră, care le permite medicilor să vadă în interiorul corpului.
Folosind endoscopul, medicii pot introduce obiecte care să le permită să manipuleze corpul străin. Endoscopul poate fi flexibil (cel mai frecvent) sau rigid. Unele studii sugerează faptul că endoscopiile rezolvă în mod normal problema dacă obiectul străin se găsește în partea superioară a esofagului.
Cu toate acestea, există multe tipuri de endoscopie. De exemplu, medicii pot extrage un corp străin esofagian mic și contondent cu un cateter Foley. Acest instrument constă într-un tub lung și moale, din plastic sau cauciuc, care are o secțiune gonflabilă.
O altă procedură este bougienage, care poate fi utilizată și pentru obiecte mici și contondente. Aceasta constă în introducerea unui instrument, cunoscut sub numele de bougie, în tubul esofagian. Diferența este faptul că scopul acestei tehnici este de a împinge corpul străin spre stomac.
Citește mai mult:
Un corp străin esofagian care s-a mutat deja în stomac
Dacă elementul străin este lung sau ascuțit, medicii vor încerca să-l scoată printr-o endoscopie dacă pot ajunge la el. Dacă obiectul este mic, nu este ascuțit și a trecut deja de duoden, va începe tratamentul conservator. În primul rând, medicii vor face raze X pentru a urmări modul în care obiectul trece prin tractul digestiv.
Până când vor vedea obiectul străin părăsind corpul, medicii vor inspecta fecalele. În plus, aceștia trebuie să urmărească îndeaproape simptomele pacientului.
Este remarcabil faptul că 80% dintre corpurile străine care ajung în acest punct continuă să călătorească spontan până la capătul tractului digestiv. Cu toate acestea, aproximativ 12% din cazuri necesită o intervenție chirurgicală, care se face în prezent fără risc de mortalitate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lee, J. H. (2018). Foreign body ingestion in children. Clinical Endoscopy. https://doi.org/10.5946/ce.2018.039
- Selivanov, V., Sheldon, G. F., Cello, J. P., & Crass, R. A. (1984). Management of foreign body ingestion. Annals of Surgery. https://doi.org/10.1097/00000658-198402000-00010
- Webb, W. A. (1995). Management of foreign bodies of the upper gastrointestinal tract: Update. Gastrointestinal Endoscopy. https://doi.org/10.1016/S0016-5107(95)70274-1
- Birk, M., Bauerfeind, P., Deprez, P. H., Häfner, M., Hartmann, D., Hassan, C., … Meining, A. (2016). Removal of foreign bodies in the upper gastrointestinal tract in adults: European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) Clinical Guideline. Endoscopy. https://doi.org/10.1055/s-0042-100456
- Weissberg, D., & Refaely, Y. (2007). Foreign Bodies in the Esophagus. Annals of Thoracic Surgery. https://doi.org/10.1016/j.athoracsur.2007.07.020
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.