Îndulcitorii și bolile de inimă: există o legătură?
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
În ultimii ani, îndulcitorii au fost în centrul multor controverse din cauza posibilei lor legături cu riscul crescut de boli de inimă. Aceste substanțe sunt cele care oferă gust dulce alimentelor și băuturilor. Deși cel mai cunoscut îndulcitor este zahărul sau zaharoza, există și versiuni artificiale folosite în același scop. Îndulcitorii și bolile de inimă au o legătură puternică?
S-a constatat că aportul regulat de îndulcitori nu este atât de sigur pe cât se credea cândva. În momentul de față, când vorbim despre sănătate, trebuie să limităm prezența îndulcitorilor în dietă. Să vedem ce spune știința despre relația lor cu sănătatea inimii și cum să reducem consumul!
Ce sunt îndulcitorii și cum sunt ei clasificați?
Îndulcitorii sunt substanțe care conferă produselor un gust dulce, luând ca standard de referință dulceața oferită de zahăr. Ei pot fi sintetici sau naturali, nutritivi sau non-nutritivi. Aceștia din urmă oferă puține sau zero calorii.
Îndulcitori naturali
- Zaharoză sau trestie de zahăr
- Miere
- Zahăr de cocos
- Fructoză
- Glucoză
- Zahăr invertit
- Sorbitol
- Maltoză
- Stevia
- Curmale
- Extract de Luo Han Guo
Îndulcitori sintetici sau artificiali
- Aspartam
- Sucraloză
- Zaharină
- Neotam
- Acesulfam
- Advantam
Termenul „îndulcitori” se folosește, de obicei, pentru produsele artificiale. Deși scopul lor este de a reduce problemele de sănătate asociate cu consumul excesiv de zahăr sau zaharoză (cum ar fi obezitatea sau predispoziția la carii dentare), prezența lor regulată în dietă este controversată.
Citiți mai mult: Consumi prea mult zahăr? 7 simptome ce arată acest lucru
Îndulcitorii și bolile de inimă: au vreun efect asupra sănătății?
Ani de zile s-au făcut studii asupra îndulcitorilor pentru a cunoaște efectele acestora asupra sănătății. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a declarat că majoritatea substanțelor de acest tip sunt sigure. De altfel, în urma mai multor investigații s-a stabilit că toxicitatea acestora este relativ scăzută. Prin urmare, comercializarea a fost aprobată.
Cu toate acestea, noi rapoarte vorbesc despre o posibilă relație între utilizarea îndulcitorilor și un risc crescut de boli de inimă. Într-un studiu publicat în 2022 prin intermediul revistei BMJ, cercetătorii au stabilit că aportul obișnuit al acestor substanțe crește riscul de boli cardiovasculare.
Studiul, realizat în Franța cu participarea a 103.388 de voluntari, dintre care 79,8% femei, a evaluat aportul alimentar și consumul de îndulcitori artificiali.
Aportul mediu de îndulcitori artificiali la unul dintre grupuri a fost de aproximativ 78 miligrame pe zi. Alte grupuri au consumat doar 8 miligrame pe zi. Ultimul grup nu a consumat deloc aceste substanțe.
S-a dovedit că aportul ridicat de îndulcitori artificiali a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Au existat 1.502 de evenimente de acest tip. Au apărut și 777 de boli cerebrovasculare.
Aportul de aspartam a fost asociat cu un risc crescut de evenimente cerebrovasculare. În plus, acesulfamul de potasiu și sucraloza au fost corelate cu un risc crescut de boală coronariană.
Studiul a fost observațional, deci nu a fost posibilă stabilirea cauzelor. Totuși, oamenii de știință au luat în considerare și variante precum alți factori de viață care pot duce la o mortalitate crescută din cauza bolilor de inimă.
Cauze posibile
O altă investigație care a analizat riscurile consumului de îndulcitori susține că posibila legătură cu bolile cardiovasculare are la bază faptul că alimentele care îi conțin duc la creșterea în greutate. Așadar, excesul de greutate și obezitatea devin declanșatorii problemelor de sănătate.
Atenție! Acest studiu a analizat doar consumul de băuturi cu îndulcitori adăugați.
Analiza a concluzionat, de asemenea, că aportul excesiv de îndulcitori este legat de o incidență mai mare a accidentului vascular cerebral în rândul persoanelor obeze. Totuși, mortalitatea din orice cauză a crescut și în rândul utilizatorilor cu greutatea normală.
Pe lângă cele de mai sus, o altă ipoteză susține că aportul de îndulcitori artificiali este cauza poftelor și a dependenței de zahăr. Aceștia stimulează apetitul și creșterea în greutate, care sunt strâns legate de bolile de inimă.
Descoperiți: Cum afectează zahărul organismul: tot ce trebuie să știți
Cum să controlați aportul de îndulcitori?
Îndulcitorii artificiali sunt utilizați pe scară largă în industria alimentară, nu doar pentru a înlocui zahărul, ci și pentru că unele substanțe sunt mai dulci decât zaharoza. Alimentele procesate care conțin îndulcitori artificiali sunt următoarele:
- Băuturi răcoritoare
- Amestecuri pentru băuturi sub formă de pudră
- Dulciuri
- Mâncare la conservă
- Bomboane și jeleuri
- Lactate cu fructe
- Deserturi și produse de patiserie și cofetărie
Etichetele alimentelor trebuie citite cu atenție. Consumul acestor trei îndulcitori ar trebui să fie reglementat: acesulfam de potasiu, sucraloză și aspartam. În 2018, FDA a recomandat limitarea aportului la:
- Acesulfam: 15 miligrame
- Sucraloză: 5 miligrame
- Aspartam: 50 miligrame
Având în vedere noile cercetări, consumul îndulcitorilor artificiali ar trebui monitorizat.
Utilizați alte tipuri de îndulcitori
Există și alte tipuri de îndulcitori naturali care sunt siguri pentru sănătate. De exemplu, extractul de Luo Han Guo, mierea, stevia și zahărul de cocos. FDA nu a stabilit o limită pentru consumul de extract de Luo Han Guo. Pentru stevia, aportul sigur este de 4 miligrame.
În funcție de tipul de preparat, dulceața naturală a multor alimente poate fi folosită pentru a evita utilizarea îndulcitorilor și a zahărului. Deși studiile sunt încă în desfășurare, aceste constatări sunt un motiv suficient pentru a limita aportul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sharma A, Amarnath S, Thulasimani M, Ramaswamy S. Artificial sweeteners as a sugar substitute: Are they really safe? Indian J Pharmacol. 2016 May-Jun;48(3):237-40. doi: 10.4103/0253-7613.182888. PMID: 27298490; PMCID: PMC4899993.
- Saraiva A, Carrascosa C, Raheem D, Ramos F, Raposo A. Natural Sweeteners: The Relevance of Food Naturalness for Consumers, Food Security Aspects, Sustainability and Health Impacts. Int J Environ Res Public Health. 2020 Aug 28;17(17):6285. doi: 10.3390/ijerph17176285. PMID: 32872325; PMCID: PMC7504156.
- Charlotte Debras y col. Artificial sweeteners and risk of cardiovascular diseases: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. BMJ 2022; 378 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2022-071204 (Published 07 September 2022)
- Hannah E. Gardener y col. Artificial sweeteners, real risks. Stroke. Author manuscript; available in PMC 2020 Mar 1. doi: 10.1161/STROKEAHA.119.024456
- Mark A. Pereira. Sugar-Sweetened and Artificially-Sweetened Beverages in Relation to Obesity Risk. Adv Nutr. 2014 Nov; 5(6): 797–808. Published online 2014 Nov 3. doi: 10.3945/an.114.007062
- FDA. Additional Information about High-Intensity Sweeteners Permitted for Use in Food in the United States. https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/additional-information-about-high-intensity-sweeteners-permitted-use-food-united-states
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.