Informații despre disecția de aortă
Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte
Disecția aortică este un tip foarte sever de traumă. Din păcate, acest tip de ruptură aortică traumatică se manifestă spontan. În general, aceste leziuni sunt direct responsabile de 16 – 40% dintre decese, situându-se pe locul al doilea după traumatismele la nivelul capului. Descoperă în cele ce urmează cele mai importante informații despre disecția de aortă!
Accidentele în trafic sunt printre cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni, alături de impactul prin cădere.
Conform studiilor, 75% dintre pacienții cu disecție de aortă mor înainte de a ajunge la spital. Fără tratament, mortalitatea se apropie de 90% în primele trei luni după traumatism. Șansele de supraviețuire sunt determinate de severitatea disecției, de leziunile asociate și de tratamentul aplicat.
Informații despre disecția de aortă
Clasificarea disecțiilor de aortă
În general, medicii determină tratamentul potrivit în baza unei clasificări a disecțiilor de aortă:
- Clasa I. Aceste disecții sunt tratate cu beta-blocante și monitorizate până la stabilizare sau dispariție.
- Clasa II. Acestea necesită o intervenție chirurgicală imediată deoarece sunt severe. În plus, acestea includ și disecțiile provocate de pseudoanevrisme.
- Există și disecții intermediare, numite rupturi limitate aortice. În acest caz, tratamentul depinde de alți factori. Aceștia includ stabilitatea disecției, absența simptomelor secundare și alte leziuni asociate.
Citește mai mult:
Simptomele disecției aortice
Simptomele pacientului vor influența alegerea tratamentului optim. Mai jos, vom evidenția semnele asociate disecției aortice severe și ale stabilității disecției. Acestea includ:
- Pseudocoarctație. O anormalitate a aortei.
- Învinețire severă.
- Hemotorax stâng masiv.
- Mărirea pseudoanevrismului sau implicarea a peste 50% din circumferința sa.
Din păcate, acești factori cresc gradul de disecție aortică. Prin urmare, este nevoie de reparații urgente. Absența acestor simptome permite un tratament selectiv. Un alt factor ce trebuie luat în considerare este hipotensiunea preinternare.
Diagnosticul disecției de aortă
În ultimii ani, a existat o revoluție atât în opțiunile de diagnostic, cât și în cele de tratament. Acestea au evoluat odată cu tehnologia de detectare și introducerea de noi tehnici de reparații endovasculare.
Progresul științific a permis ca micile disecții să nu treacă neobservate. În plus, acesta a dus la o scădere a ratei mortalității, care este direct legată de alegerea procedurii și de momentul aplicării tratamentului.
Evoluția naturală a disecției aortice depinde de mai multe variabile. Deși tipul de disecție este un factor determinant, acesta nu este singurul. Aceste variabile condiționează necesitatea sau momentul aplicării și tratamentul adecvat.
Pe scurt, a existat o revoluție în diagnosticul disecției aortice datorită îmbunătățirii metodelor de examinare toracică cu raze X. Acum, medicii pot identifica o disecție aortică minoră, care anterior ar fi rămas ascunsă, nefiind întotdeauna însoțită de sângerare.
Citește și:
Tratamentul disecției de aortă
Există trei moduri în care medicii tratează disecția de aortă:
- Tratament medicamentos cu beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu și vasodilatatoare pentru scăderea tensiunii arteriale, adesea asociate cu anticoagulante.
- Reparație endovasculară.
- Reparație chirurgicală deschisă.
Medicii pot efectua procedura imediat sau pe o bază semi-electivă sau programată. În ceea ce privește tehnica de reparație endovasculară care s-a dezvoltat în ultimii ani, aceasta reduce timpul necesar operației, nevoia de transfuzie și durata șederii în spital în comparație cu pacienții care suferă o intervenție chirurgicală deschisă. Aceste date sugerează faptul că reparația endovasculară este un tratament ideal pentru pacienții cu anatomie favorabilă și chiar copiii cu disecție aortică toracică.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Revista, & De. (2007). Estenosis aortica. Revista Argentina de Cardiologia.
- Alva, C., Gómez, F. D., & Gutiérrez, L. Y. (2006). Estenosis valvular aórtica congénita. Actualización del tratamiento. Archivos de Cardiologia de Mexico.
- Cuenca-Manteca, J., Salmerón-Febres, L. M., Rodríguez-Carmona, R. B., Sellés-Galiana, F., Ramos-Gutiérrez, V. E., Linares-Palomino, J. P., & Ros-Díe, E. (2006). Reparación endovascular de la rotura aórtica torácica en traumatismos cerrados. Presentación de dos casos. Angiologia. https://doi.org/10.1016/S0003-3170(06)75012-X
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.