Informații despre mucoasa cervicală: 9 lucruri esențiale
 

Informații despre mucoasa cervicală: 9 lucruri esențiale

În fazele cele mai fertile ale femeilor, apar modificări în mucoasa cervicală. La fel, momentele de fertilitate mai scăzută pot fi detectate în această substanță.
Informații despre mucoasa cervicală: 9 lucruri esențiale

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Mucoasa cervicală oferă informații foarte valoroase despre fertilitatea feminină. Este diferită la fiecare femeie. Fiecare trebuie să-și monitorizeze fluxul timp de câteva luni pentru a putea identifica schimbările care anunță fertilitatea.

Pe tot parcursul ciclului menstrual, apar modificări ale aspectului mucoasei cervicale. Aspecte precum textura, densitatea și culoarea prezintă variații.

Informații despre mucoasa cervicală

1. Ce este mucoasa cervicală?

Mucoasa cervicală este un strat de epiteliu care acoperă zona din jurul colului uterin. Eliberează un lichid care iese în vagin. Acest lichid are rolul de a lubrifia zona și protejează împotriva eventualelor infecții. Producția sa crește chiar înainte și după ovulație, deși acest lichid este mereu secretat.

Mucoasa cervicală prezintă diferite modificări de-a lungul ciclului menstrual în ceea ce privește textura, aspectul și cantitatea. Este văzută pe lenjeria de corp ca o scurgere transparentă, albă sau ușor gălbuie. Nu prezintă niciun fel de miros în condiții normale.

2. Mucoasa cervicală fertilă

Perioada fertilă a unei femei apare în cele 6 zile din jurul ovulației. Când se întâmplă acest lucru, nivelul de estrogen crește, secreția devenind albicioasă, densă și lipicioasă, foarte asemănător cu albușul de ou.

Acest lucru se datorează faptului că în aceste zile este necesară creșterea lubrifierii vaginului. Cu alte cuvinte, organismul se pregătește pentru fertilizare și generează condițiile care o favorizează.

Mai mult mucus cervical facilitează mișcarea spermatozoizilor.
Spermatozoizi călătorind
Lichidul vaginal are funcția de a facilita tranzitul spermatozoizilor în uter.

3. Cronologia mucoasei cervicale

Cronologia mucoasei cervicale nu este aceeași pentru toate femeile. Fiecare trebuie să-și identifice propriul ritm. Cu toate acestea, de obicei urmează acest model:

  • Menstruație: din ziua 1 până în ziua 5 a ciclului. Este etapa în care are loc menstruația.
  • Perioada postmenstruală: din ziua 5 până în ziua 10. Secreția este foarte puțină și destul de lipicioasă. Indică fertilitate scăzută.
  • Preovulație: din ziua 10 până în 14. Fluxul este mai abundent. Pare lipicios și tulbure. Spre final devine vâscos și din ce în ce mai asemănător cu albușul de ou.
  • Ovulație: în ziua 14. Secreția este foarte umedă și vâscoasă, până la punctul în care se întinde între degete. Este perioada cu cea mai mare fertilitate.
  • Postovulație: din ziua 14 până în ziua 22. Secreția începe să se usuce. La început, pare puțin tulbure și apoi capătă o textură groasă.
  • Premenstruație: din ziua 22 până în ziua 28. Cantitatea de secreție este mult mai redusă și aceasta devine mult mai densă și mai lipicioasă, asemănătoare cu lipiciul. Fertilitatea este aproape nulă.

4. Fertilitatea și mucoasa cervicală

Mucoasa cervicală oferă date importante pentru verificarea fertilităţii. Cum? Cel mai bine este să faceți următoarele:

  • După ce ați folosit toaleta, curățați zona cu hârtie igienică pentru a îndepărta eventualele urme de urină.
  • Spălați-vă mâinile.
  • Introduceți ușor degetul în vagin.
  • Scoateți degetul și observați textura și culoarea lichidului.
  • Dacă lichidul este elastic, apos, subțire și limpede, cel mai probabil este o perioadă fertilă.

5. Factori care afectează mucoasa cervicală

Până acum am descris caracteristicile mucusului cervical în condiții normale. Cu toate acestea, există factori care pot genera modificări în cantitatea și calitatea mucoasei cervicale:

  • Contraceptive orale: reduc cantitatea de mucus cervical.
  • Medicamente: unele antibiotice, dușuri antiseptice sau supozitoare pot modifica mucusul cervical.
  • Boli cu transmitere sexuală (BTS): schimbă calitatea mucoasei cervicale.
  • Tulburări endocrine: fac ca producția de mucus să nu fie ciclică, ci continuă.
  • Obezitate: secreția este constantă și mai abundentă. Sunt favorizate infecțiile în zonă.
  • Lubrifianți vaginali: modifică compoziția mucoasei.

6. Spermatozoizii și mucus cervical

Mucoasa cervicală facilitează tranzitul spermatozoizilor. Funcționează ca un fel de gel umplut cu lichid, cu o structură elastică.

Când are loc ovulația, conținutul de apă din acest mucus crește. Acest lucru este foarte potrivit pentru ca sperma să avanseze spre uter. În alte momente ale ciclului, conținutul de apă este redus și acest lucru împiedică trecerea microbilor.

7. Testul postcoital

Uneori, corpul feminin produce anticorpi care resping sperma. Acest lucru duce la aglomerarea sau imobilizarea spermatozoizilor. În consecință, fertilitatea este afectată. Această afecțiune este detectabilă printr-un test postcoital.

Se efectuează între 2 și 6 ore după contactul sexual. Ceea ce face medicul ginecolog este să ia o probă din mucoasa cervicală și apoi să evalueze motilitatea spermatozoizilor la microscop.

8. Importanta apei

Unul dintre cele mai interesante fapte despre mucusul cervical este faptul că devine de mai bună calitate cu cât femeia bea mai multă apă. Ajută fluxul să devină mai elastic și potrivit pentru tranzitul spermatozoizilor în timpul ovulației.

Mucusul cervical este format din 90% apă. Modificările pe care le aveți de-a lungul ciclului menstrual depind de nivelul de estrogen. Cu toate acestea, a bea prea puțină apă face ca această secreție să fie mai densă.

Femeie care bea apă
Hidratarea modifică, în bine sau în rău, densitatea secrețiilor vaginale.

9. Cantitatea și calitatea mucusului cervical

Așa cum există factori care afectează negativ mucoasa cervicală, există și alții care îi conferă mai multă calitate. Printre aceștia se numără:

  • Beți cel puțin 8 pahare de apă pe zi.
  • Creșteți consumul de fructe și legume.
  • Luați medicamente cu guaifenesin (trebuie prescrise de un medic).

Nu există informații unice despre mucoasa cervicală

Monitorizarea corectă a mucusului cervical ajută la determinarea perioadelor fertile. Acest lucru ar trebui făcut timp de 3 luni pentru a avea o idee clară. Datele sunt cruciale atunci când încercați să concepeți.

Chiar și așa, acestea nu sunt singurele date importante. În unele cazuri, poate exista infertilitate din alte cauze. Dacă o femeie vrea să rămână însărcinată și nu poate, cel mai bine este să consulte un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ruiz, Edgar Rivera, Diego Larrea Betancourt, and Ángel Freire Valencia. “Anticoncepción, microbiota vaginal e infecciones de transmisión sexual.” Anticoncepción Hormonal 465 (2021).
  • Frost, M., Jarboe, E. A., Orlicky, D., Gianani, R., Thompson, L. C., Enomoto, T., & Shroyer, K. R. (2002). Immunohistochemical localization of survivin in benign cervical mucosa, cervical dysplasia, and invasive squamous cell carcinoma. American journal of clinical pathology, 117(5), 738-744.
  • Ovalle, Alfredo, et al. “Obesidad, factor de riesgo de infección bacteriana ascendente durante el embarazo.” Revista médica de Chile 144.4 (2016): 476-482.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.