Logo image
Logo image

5 ingrediente active pentru regenerarea pielii cu acnee

4 minute
Există ingrediente active care pot revitaliza și reînnoi pielea afectată de acnee. Acidul salicilic, peroxidul de benzoil și retinoizii sunt unele dintre ele. Cum se folosesc?
5 ingrediente active pentru regenerarea pielii cu acnee
Ultima actualizare: 16 iunie, 2023

Îngrijirea adecvată a pielii este esențială pentru un aspect plăcut. În acest articol, ne vom concentra pe 5 ingrediente active care s-au dovedit a fi eficiente în regenerarea pielii cu acnee.

Acneea este o afecțiune a pielii care se caracterizează prin apariția leziunilor inflamatorii și neinflamatorii. Ingredientele active despre care vom vorbi, prezente în produsele de actualitate, acționează prin mai multe mecanisme:

5 ingrediente active pentru regenerarea pielii cu acnee

Cauzele acneei sunt multifactoriale, după cum a explicat Clinica Mayo. Acestea includ, printre altele, factorii hormonali, predispoziția genetică, producția excesivă de sebum și colonizarea bacteriană.

Una dintre cele mai mari probleme sunt cicatricile și urmele care rămân după vindecarea coșurilor.

1. Acid salicilic

Acidul salicilic este un ingredient activ utilizat în produsele de îngrijire a pielii afectate de acnee datorită proprietăților sale exfoliante și antiinflamatorii. Acționează prin pătrunderea în pori și dizolvarea excesului de sebum, a celulelor moarte și a blocajelor care contribuie la formarea coșurilor.

Prin exfolierea delicată a stratului exterior al pielii, acidul salicilic deschide porii și previne înfundarea viitoare. În plus, are proprietăți antiinflamatorii care reduc iritația și roșeața.

Acidul salicilic este disponibil în mai multe prezentări. Există demachiante faciale, tonere, seruri, creme și chiar produse mixte.

Un studiu publicat în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie a constatat că utilizarea demachiantelor faciale cu acid salicilic 2% poate reduce numărul coșurilor.

Un alt studiu publicat în revista Clinical Therapeutics sugerează că utilizarea acestui acid reduce numărul de leziuni asociate cu acneea vulgară ușoară până la moderată.

Descoperiți: Maskne sau acneea din cauza măștii: cum se previne și tratează?

2. Peroxid de benzoil

Mecanismul de acțiune se bazează pe capacitatea sa de a combate bacteriile Cutibacterium acnes, una dintre principalele cauze ale dezvoltării acneei. Peroxidul de benzoil ajută la eliberarea oxigenului în porii pielii, creând un mediu nefavorabil pentru microorganisme. Prin reducerea coloniilor de bacterii, inflamația scade.

Deși este un principiu activ eficient, este important să luați anumite măsuri de precauție. Poate provoca uscarea, descuamarea și înroșirea pielii, în special la începutul tratamentului.

Se recomandă să începeți cu o concentrație mai mică și să aplicați produsul cu moderație. De asemenea, este esențial să aplicați protecție solară în timpul zilei, deoarece poate crește sensibilitatea la razele ultraviolete.

3. Retinoizi

Retinoizii sunt derivați ai vitaminei A și sunt utilizați în tratamentul acneei datorită proprietăților lor de exfoliere și stimulare a reînnoirii celulare. Prin creșterea ratei de schimbare a celulelor, retinoizii ajută la eliminarea celulelor moarte și la prevenirea înfundării porilor. Academia Americană de Dermatologie (AAD) și Forumul European de Dermatologie (EDF) afirmă faptul că utilizarea retinoizilor are un rol fundamental.

Se pot aplica local (seruri, creme și măști) sau se pot lua pe cale orală. Retinoizii topici se aplică pe pielea curată și uscată la culcare, deoarece pot fi și fotosensibilizanți.

Se recomandă să începeți cu o concentrație mai mică și să creșteți treptat doza.

Pot genera uscăciune, descuamare și roșeață, dar aceste efecte se diminuează în timp. În cazul retinoizilor orali, prescripția acestora este rezervată cazurilor de acnee moderată până la severă, sub supravegherea medicului dermatolog.

Descoperiți: Tehnica sandwich: primii pași pentru a aplica retinolul în siguranță

4. Acid glicolic

Acidul glicolic este un ingredient activ care aparține familiei de acizi alfa hidroxi (AHA). Acesta ajută la regenerarea pielii afectate de acnee. Greutatea sa moleculară scăzută îi permite să pătrundă profund în piele și să exfolieze ușor straturile superficiale.

În plus, acidul glicolic stimulează producția de colagen și elastină, ceea ce ajută la îmbunătățirea texturii pielii. Un studiu realizat de Departamentul de Dermatologie de la Universitatea din Cagliari, Italia, pe 80 de femei a concluzionat faptul că „peelingurile chimice cu acid glicolic sunt un tratament eficient pentru toate tipurile de acnee”.

5. Niacinamidă

Niacinamida, cunoscută și sub numele de vitamina B3, este un ingredient activ versatil și benefic pentru pielea afectată de acnee. Acest compus acționează în mai multe moduri pentru a promova regenerarea și pentru a îmbunătăți aspectul tegumentului.

În primul rând, are proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea roșeții. În plus, reglează producția de sebum, prevenind astfel înfundarea porilor și formarea de comedoane.

Niacinamida stimulează producția de colagen și elastină, ceea ce îmbunătățește elasticitatea și fermitatea pielii.

Potrivit unui articol publicat în Practical Dermatology, acțiunea sa de reglare a sebumului și capacitatea sa de a repara bariera protectoare o fac un ingredient foarte eficient pentru întreținere, după dispariția leziunilor.

Când să mergeți la dermatolog?

Deși ingredientele active menționate mai sus sunt promițătoare pentru regenerarea pielii afectate de acnee, este important de reținut faptul că fiecare caz variază ca severitate și necesită o abordare individualizată. Mergeți la medic dacă acneea este severă și persistentă sau nu răspunde la abordările convenționale.

De asemenea, dacă există dureri severe, umflături semnificative sau cicatrici extinse, pot fi necesare medicamente orale. Dacă stima de sine și calitatea vieții sunt afectate, este nevoie de sfatul unui psiholog.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Acne: Who gets and causes. American Academy of Dermatology. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/acne-causes
  • Atzori, L., Brundu, M. A., Orru, A., & Biggio, P. (1999). Glycolic acid peeling in the treatment of acne. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology : JEADV12(2), 119–122. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10343939/
  • Farris, P.K., Lain, T., (2022), Niacinamide: A multi-functional cosmeceutical ingredient. Practical Dermatology. https://practicaldermatology.com/articles/2022-may/niacinamide-a-multi-functional-cosmeceutical-ingredient
  • Leyden, J., Stein-Gold, L., & Weiss, J. (2017). Why Topical Retinoids Are Mainstay of Therapy for Acne. Dermatology and therapy7(3), 293–304. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574737/
  • Matin, T., & Goodman, M. B. (2021). Benzoyl peroxide. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537220/
  • Mayo Foundation for Medical Education and Research. (2022, October 8). Acne. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047
  • Woodruff, J., & Appa, Y. (2013). A double-blind, placebo-controlled evaluation of a 2% salicylic acid cleanser for improvement of acne vulgaris. In Journal of the American Academy of Dermatology (Vol. 68, No. 4, pp. AB12-AB12). https://www.jaad.org/article/S0190-9622(12)01331-X/fulltext
  • Zander, E., & Weisman, S. (1992). Treatment of acne vulgaris with salicylic acid pads. Clinical therapeutics14(2), 247-253. https://europepmc.org/article/med/1535287

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.