Întinerirea mâinilor: care sunt tehnicile recomandate?
 

Întinerirea mâinilor: care sunt tehnicile recomandate?

Aspectul mâinilor dezvăluie date despre vârstă, aproape la fel de repede cum fața dezvăluie consecințele trecerii anilor. Prevenirea acestor semne este posibilă, aplicând tratamentele pe care le vom dezvălui mai jos.
Întinerirea mâinilor: care sunt tehnicile recomandate?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 24 februarie, 2023

Pielea este un organ care trădează trecerea anilor. Așa cum îngrijirea pielii întârzie semnele îmbătrânirii, întinerirea mâinilor este o modalitate de a șterge semnele pielii ridate.

Deoarece sunt expuse constant la soare și din cauza delicateții lor, este mai dificil pentru mâini să rețină apa. Consecința este fragilitatea țesutului, manifestată printr-un aspect deteriorat. Modalitățile de abordare a acestei probleme variază de la remedii naturale la metode specializate. Cu unele excepții, acestea din urmă sunt tehnici non-invazive pentru întinerirea pielii mâinilor.

Ce înseamnă întinerirea mâinilor?

Institutul Național pentru Îmbătrânire din Statele Unite susține că pielea se transformă odată cu vârsta. Pierderea de masă musculară crește și apar șanțuri. Metodele concepute pentru a întineri mâinile reduc și previn simptomele îmbătrânirii pielii. Scopul tratamentelor este orientat spre refacerea tonusului natural.

Deși semnele apar după vârsta de 40 de ani, prevenția începe devreme. De fapt, unii medici recomandă aplicarea tehnicilor înainte de apariția primelor riduri, deoarece stratul cornos al mâinilor este atât de subțire, încât nu amortizează agresiunile mecanice.

Retușurile estetice ale mâinilor favorizează regenerarea celulară, elimină pigmentarea și promovează formarea de colagen și elastină.

Femeie care se uită la riduri în oglindă
Există părți ale pielii care sunt mai predispuse la riduri, cum ar fi gâtul și mâinile.

Când trebuie să recurgem la întinerirea mâinilor?

Jurnalul Asociației Columbiene de Dermatologie afirmă faptul că îmbătrânirea afectează componentele pielii, inclusiv țesutul celular subcutanat și anexele. Pe mâini, procesul este accelerat din cauza contactului permanent cu agenții contaminanți și expunerii la lumina soarelui.

Întinerirea are loc pentru a salva aspectul și funcționalitatea mâinilor, mai ales atunci când acestea prezintă condiții particulare:

  • Transparență: fenomenul este cunoscut sub denumirea de „mâini osoase”, deoarece atunci când pielea se subțiază devine foarte fină, iar oasele și venele devin foarte vizibile.
  • Riduri: pielea încrețită, oricât de mici ar fi ridurile, este produsul deshidratării și necesită atenție în timp util pentru ca probleme să nu se agraveze.
  • Leziuni pigmentare: sunt pete maronii, gălbui sau roșiatice cauzate de fotoîmbătrânire, acumularea de melanină și factorii hormonali.

Tehnici pentru întinerirea mâinilor

Masați zilnic mâinile cu creme hidratante care contribuie la catifelare și previn crăpăturile. De asemenea, puteți merge la un centru de estetică și consulta un dermatolog sau un chirurg plastician.

Radisse®

Injectarea de hidroxiapatită de calciu (CaHA) restabilește volumul mâinilor. Acest material de umplutură este format din microsfere prinse într-un gel injectabil.

CaHA este resorbabil și non-alergenic. Denumirea sa comercială este Radisse®, fiind descris ca un implant injectabil subdermic și biocompatibil, recomandat pentru corectarea ridurilor.

Biostimulare

Biostimularea pentru întinerirea mâinilor presupune injectarea de plasmă bogată în trombocite, amestecată cu acid hialuronic (HA), vitamine și alte componente. Necesită întreținere anuală.

Peelinguri chimice

Actas Dermo-Sifilográficas indică faptulpeelingurile chimice folosesc substanțe care duc la descuamarea stratului cornos și induc normalizarea epidermică și remodelarea pielii. Stabiliți cu medicul dermatolog numărul de ședințe necesare pentru a șterge petele de pe mâini.

Acest tip de peeling chimic conține adesea acid tricloracetic. Această substanță are putere medie și este ideală pentru pielea delicată.

Peelingurile cu acid glicolic și salicilic sunt, de asemenea, foarte eficiente.

Microdermabraziune

Revista PIEL evidențiază avantajele microdermabraziunii: siguranța, simplitatea și eficacitatea în fotoîmbătrânire. Folosind un dispozitiv cu vârf de diamant, celulele moarte sunt eliminate de pe suprafața pielii, permițând regenerarea tegumentului.

Hidratare cu HA si vitamine

Această metodă dermocosmetică este cunoscută sub denumirea de revitalizare deoarece furnizează minerale, vitamine și aminoacizi. Procedura include și hidratarea cu HA pentru a crește grosimea țesutului subdermal.

Jurnalul Științific de Estetică și Cosmetologie susțineHA îmbunătățește elasticitatea și hidratarea pielii și poate fi folosit chiar și pe cale orală. Pentru sănătatea mâinilor, fillerul dermal este mai avantajos.

Tehnica presupune injectarea de substanțe revitalizante. Este nevoie de ședințe de întreținere cel puțin o dată la 3 luni.

Lipofilling

Pacientului i se elimină grăsime corporală în timpul liposucției chirurgicale. Materialul gras este centrifugat și injectat sub pielea mâinilor.

Pentru rezultate optime, sunt necesare mai multe sesiuni. Spre deosebire de metodele temporare care necesită întreținere, lipofilling-ul promite rezultate definitive.

Injecții pentru celulită
Această tehnică folosește grăsimea corporală proprie obținută în cadrul unei proceduri de liposucție.

Terapii cu laser

Tratamentele pe bază de laser oferă rezultate optime. Sunt puțin mai scumpe, dar în câteva ședințe și fără a provoca dureri reînnoiesc mâinile îmbătrânite.

Două dintre terapiile recomandate de Academia Spaniolă de Dermatologie și Venerologie sunt cele pe care le prezentăm mai jos:

  • Q-switched: folosește un laser pulsatil cu scopul de a estompa hiperpigmentarea, de a strânge pielea și de a activa producția de colagen.
  • Lumină pulsatilă intensă: se numește și IPL. Această terapie are efect încă de la prima ședință. Starea în care se găsește pielea determină numărul de sesiuni necesare.

Cum să încetinim îmbătrânirea mâinilor?

Lăsarea, uscăciunea și ridurile, precum și alte semne de îmbătrânire la nivelul mâinilor, pot fi prevenite prin rutine de îngrijire care includ produse cosmetice, folosirea mănușilor în timpul treburilor casnice și exfolieri.

Clinica Mayo recomandă aplicarea zilnică de protecție solară cu spectru larg și evitarea soarelui între orele 10:00 dimineața și 2:00 după-amiaza. Nu subestimați fotoîmbătrânirea pentru a avea mâinile sănătoase!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.