Învață sa iei lucrurile ușor: mișcarea lentă - Doza de Sănătate
 

Învață sa iei lucrurile ușor: mișcarea lentă

Te simți vreodată copleșit de stilul de viață agitat pe care îl duci? În cele ce urmează, vom discuta despre o filozofie a vieții la care oamenii se referă ca „mișcare lentă”. Află despre ce este vorba!
Învață sa iei lucrurile ușor: mișcarea lentă
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Mișcarea lentă se referă la a-ți ușura viața și a nu te grăbi în ceea ce faci. Mai mult decât o tendință, este o atitudine față de viață. Continuă să citești pentru a afla totul despre această filozofie care te ajută să te bucuri de fiecare secundă din fiecare minut în pace și liniște. Învață să iei lucrurile ușor!

Viteza rapidă a vieții moderne

Mulți dintre noi suntem în prezent scufundați în zeci de sarcini și îndatoriri care ne obligă să facem lucrurile mai repede, fără a ne bucura de fapt de fiecare moment. Pur și simplu nu sunt suficiente ore într-o zi pentru a le finaliza.

Ai idee despre modul în care acest lucru îți afectează sănătatea? Carl Honoré a scris o carte care urmărea doar să răspundă la această întrebare. A devenit un best-seller și ne arată cealaltă față a monedei: In Praise of Slowness.

Te-ai putea întreba: „De ce trebuie să trăiesc încet? Am nevoie de viteză! Trebuie să pot finaliza tot ce am început să fac! ” Cu toate acestea, adevărul este că a avea un ritm de viață accelerat în orice moment aduce doar consecințe negative pentru sănătate, potrivit multor studii.

Mișcarea lentă

Autorul Carl Honoré ne avertizează că acest tip de dinamică accelerată a vieții va ajunge să ne distrugă. De asemenea, acesta adaugă:

„Viteza este distractivă, oferă multă adrenalină… Suntem dependenți de ea.”

Acest lucru ar putea explica de ce ne opunem adesea unei vieți liniștite. Totuși, dacă procedăm astfel, nu putem să ne bucurăm de prezent, în special de momentele de calitate.

Honoré și-a dat seama de aceste aspecte într-o seară, în timp ce îi citea povești înainte de culcare fiului său cel mic. În acea zi, a observat că se simțea ca și cum cărții Albă ca Zăpada pe care o citea îi lipseau piticii. Fiecare dintre ei lipsea, la fel cum și lui îi lipseau atât de multe în viața sa. Acesta s-a întrebat și a constatat: „Ce s-a întâmplat? Mi-am dat seama că ar trebui să încetinesc, dar nu a fost ușor într-o lume plină de îndatoriri și nerăbdare “.

Învață să iei lucrurile ușor: ce este mișcarea lentă?

Femeie care se bucură de mișcarea lentă
Mișcarea lentă ne învață importanța trăirii fără grabă pentru a ne bucura de momente de calitate.

Mișcarea lentă, înrădăcinată în filozofie, este un mod diferit de înțelegere și experimentare a realității. Nu este vorba de a fi leneș și de a nu face nimic. Partea lentă este despre a trăi fiecare moment la maxim, acordându-ne timp pentru a ne bucura de viață.

Încetinirea ne permite să fim prezenți și conștienți de fiecare moment al vieții noastre. De asemenea, este vorba despre a ne bucura cu adevărat de ceea ce facem, în loc să ne grăbim. Încetinirea se manifestă prin timp de calitate.

Chiar și în situațiile în care se cere prea mult de la noi, încetinirea poate fi soluția care ne aduce mai aproape de succes. Nu trebuie să ne lăsăm infectați de nevoia de viteză care prevalează, de obicei, în societatea noastră.

Învață să iei lucrurile ușor: ce câștigi din asta?

Mulți oameni adoptă această filozofie a vieții pentru a putea respira într-o lume în care rețelele sociale, știrile și mesaje instantanee predomină. Totuși, unde anume observăm schimbarea?

În cele ce urmează, vom menționa pe scurt câteva dintre numeroasele avantaje ale adoptării acestei filozofii:

  • Ne poate ajuta să dăm mai multă valoare relațiilor interpersonale.
  • Lasă mai mult spațiu pentru creativitate.
  • Mișcarea lentă ne ajută să descoperim mai multe lucruri despre noi înșine.
  • Ne ajută să eliminăm rutina.
  • Ne permite să avem o perspectivă diferită.
  • Mișcarea lentă ne încurajează să trăim intens fiecare moment.
  • Ne încurajează să fim atenți la lucrurile pe care rareori le observăm.
  • Ne ajută să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine.
  • Mișcarea lentă încurajează sentimentele de satisfacție și relaxare.
  • Ne poate ajuta să găsim surse de plenitudine, armonie și bunăstare.
  • Ne scade nivelul de stres.
  • Mișcarea lentă ne poate ajuta să fim mai productivi.

Cum putem trăi fără să ne grăbim?

Pentru a te adapta unui ritm de viață mai lent, este important să lucrezi la următoarele aspecte:

  • Mai întâi, resetează modul în care gândești. Învață să-ți calmezi gândurile și nu te mai forța să răspunzi la stimuli externi.
  • Meditează pentru a obține liniștea sufletească.
  • Fă yoga sau alte activități relaxante pentru a ajuta la stabilizarea sistemului nervos.
Învață să iei lucrurile ușor fără stres
Lucrează fără a exagera, deoarece există șanse mai mari de performanță proastă și de a te îmbolnăvi. Uneori, trebuie să faci mai puțin pentru a obține mai mult.
  • Redu-ți volumul de muncă. În schimb, petrece câteva minute exersând o tehnică de relaxare la alegere.
  • De multe ori vrei să termini mai repede, așa că faci ceva rapid. Însă acest lucru nu înseamnă că faci ceva mai bine. Acordă-ți timpul necesar pentru a îndeplini fiecare sarcină.
  • Honoré a descoperit că totul în bucătărie necesită timp și răbdare. Așadar, gătește. Gătitul este o modalitate excelentă de a te relaxa și a aștepta în timp ce totul se prepară.
  • Ia-ți timp liber și învață un lucru nou și plăcut care să-ți ofere satisfacție și bucurie.
  • Bucură-te de momentele de relaxare, deoarece acestea te ajută să-ți cureți mintea. Bucură-te de acele momente scurte în care nu ai nimic de făcut și relaxează-te.
  • Nu te mai grăbi. Lumea nu se va opri în loc dacă mergi puțin mai încet. Acordă-ți aproximativ cincisprezece minute în fiecare dimineață sau seară pentru a te plimba și a te bucura de peisaj.
  • În cele din urmă, practică mișcarea lentă atunci când faci sex și bucură-te cu adevărat de a face dragoste. Uită-te în ochii iubitului tău, trezește-i fiecare simț și simte cu adevărat pielea celuilalt.

Urmând aceste sfaturi simple, te vei alătura mișcării lente și vei adopta, de asemenea, o nouă filozofie a vieții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Corredor, C. (1986). Estres. Colomb. Med.
  • Estrés, E. D. E. L., & Merino, G. (2007). Efectos del estrés laboral. Efectos Del Estres Laboral.
  • López-Pérez, B., & Fernández-Pinto, I. (2010). Ansiedad y Estrés. Ansiedad y Estrés.
  • Luceño Moreno, L., & Martín García, J. (2008). Estres laboral. EduPsykhé: Revista de Psicología y Psicopedagogía.
  • Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.