Irigarea nazală la copii: 3 strategii utile - Doza de Sănătate
 

Irigarea nazală la copii: 3 strategii utile

Când inspiri, particule alergene pot să pătrundă în nas și să declanșeze, printre altele, o criză astmatică. Din acest motiv, este important să știi cum se efectuează irigarea nazală în mod corect, în special la copii.
Irigarea nazală la copii: 3 strategii utile

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Nasul înfundat reprezintă o problemă foarte frecventă în rândul celor mici. Așadar, orice părinte ar trebui să știe cum se efectuează irigarea nazală la copii, în special în cazul bebelușilor. Bebelușii nu pot să respire pe gură și întâmpină dificultăți în a inhala aer atunci când se acumulează prea mult mucus în nasul lor.

Importanța unei irigări nazale corecte

Fiecare dintre noi respiră, de obicei, pe nas. Rolul acestuia este să umezească, să filtreze și să încălzească aerul care pătrunde în corp. Când inspirăm, particulele alergene pătrund în nas și uneori pot declanșa crize astmatice.

Pentru a face față unei asemenea situații, trebuie să poți efectua o irigare nazală adecvată, inclusiv unui bebeluș. Așa cum am menționat anterior, bebelușii nu știu cum să respire pe gură.

Femeie efectuând o irigare nazală

Irigarea nazală presupune introducerea de apă cu sare prin nări pentru a elimina secrețiile nazale, murdăria și orice alergeni acumulați în interior. Acest efect este posibil datorită acțiunii de curățare a căilor nazale.

Așadar, putem spune că scopul irigării nazale este să împiedice particulele alergene să ia contact cu membranele mucoase. Cu ajutorul ei, răspunsul alergic este mai puțin intens.

Dar irigarea nazală nu este recomandată doar în aceste situații. Aceasta este utilă și în alte circumstanțe, cum ar fi:

  • Dacă pacientul suferă de rinosinuzită acută sau cronică
  • Dacă pacientul prezintă tuse din cauza sindromului picăturii postnazale
  • Înainte de începerea unui tratament cu corticosteroizi nazali
  • În îngrijirea postchirurgicală după o intervenție endonazală

Cum să facilitezi irigarea nazală în cazul bebelușilor

Irigările nazale sunt, pentru copiii mici care încă nu pot să-și sufle nasul, asemenea utilizării șervețelelor de unică folosință. Trebuie să efectuezi cât de multe irigări este nevoie pentru a-ți ajuta copilul să se simtă confortabil și să respire mai ușor.

Desigur, copiii nu consideră că spălăturile nazale sunt distractive, drept pentru care aplicarea următoarelor strategii poate fi oarecum dificilă. Iată câteva sfaturi pentru a facilita o irigare nazală efectuată asupra unui bebeluș:

  • Irigarea ar trebui să aibă loc înainte de masă și de culcare.
  • Bebelușul ar trebui să stea întins cu fața în sus sau în jos. Încearcă să-i menții capul într-o parte și asigură-te că nu este dat pe spate.
  • După manevră, așază-l în șezut pentru a facilita eliminarea secrețiilor.
  • Dacă nasul bebelușului este foarte înfundat, introdu o cantitate mică de lichid cu o seringă și masează regiunea vizată pentru a înmuia secrețiile. Apoi, introdu mai mult lichid.
  • Copiii mai mari vor fi capabili să-și curețe nasul pe cont propriu, înclinându-și capul într-o parte și apoi în cealaltă.

3 strategii pentru a efectua irigarea nazală la copii

1. Întins pe spate, cu capul înclinat

Desen ilustrând sinusurile

Acesta este cel mai popular mod de a efectua o irigare nazală, dar nu este și cel mai eficient. Practic, lichidul se introduce forțat în căile nazale (fie cu o seringă, fie cu un flacon cu doză unică), în timp ce copilul stă întins pe spate cu capul înclinat.

Scopul acestei strategii este curățarea în profunzime a nasului într-un mod rapid și simplu. Însă lichidul nu va putea să ajungă în fundul nasului, unde se acumulează mucusul. Așadar, această strategie nu este utilă dacă mucusul este gros și dens, deoarece lichidul va fi împins înapoi.

2. În șezut

Acest mod de a efectua irigarea nazală este foarte util în cazul copiilor mai mari. Capul ar trebui înclinat înainte, iar lichidul injectat ca în exemplul anterior.

După ce ai administrat lichidul, copilul trebuie să inhaleze forțat pentru ca irigarea să aibă loc. Drept consecință, această tehnică nu este posibilă la bebeluși. Însă, asemenea strategiei de mai sus, nici aceasta nu poate curăța cele mai adânci regiuni ale nasului și nu dă randament dacă mucusul este foarte gros.

3. Întins pe spate sau stând jos, cu capul lăsat pe spate

Acesta reprezintă un tip de irigare nazală foarte eficientă. Adoptând poziția menționată, lichidul poate fi introdus în nări încet și fără presiune, ajungând în fundul nasului și apoi pătrunzând în gât, trăgând o parte din mucus după el.

Secrețiile mai lipicioase sau vâscoase sunt rehidratate atunci când iau contact cu lichidul introdus în nas. Apoi, copilul trebuie să inhaleze forțat pentru ca mucusul acumulat în fundul nasului să treacă în gât, după care va putea fi înghițit sau scuipat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Deckx, L., De Sutter, A. I. M., Guo, L., Mir, N. A., & van Driel, M. L. (2016). Nasal decongestants in monotherapy for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009612.pub2
  • Riera Sampol, A., & Pedro Gómez, J. E. de. (2014). ¿ En la congestión nasal en pacientes pediátricos, es más efectivo realizar lavados nasales o aspiración para la prevención de complicaciones ? Evidentia: Revista de Enfermería Basada En La Evidencia.
  • Santos Galvão, C. E., Nascimento Saldiva, P. H., Kalil Filho, J. E., & Morato Castro, F. F. (2004). Inflammatory mediators in nasal lavage among school-age children from urban and rural areas in São Paulo, Brazil. Sao Paulo Medical Journal.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.