Fenomenul jet lag: inamicul lui Real Madrid și Atletico
 

Fenomenul jet lag: inamicul lui Real Madrid și Atletico

Pentru un fotbalist, a fi convocat de echipa națională este o recompensă pentru efort și performanță. Cu toate acestea, are partea ei negativă: fenomenul jet lag.
Fenomenul jet lag: inamicul lui Real Madrid și Atletico

Ultima actualizare: 25 septembrie, 2022

Datele FIFA arată suspendări ale competițiilor dintre cluburile de fotbal pentru a face loc meciurilor dintre echipele naționale. Cele mai puternice echipe din Europa au adesea mulți jucători chemați din alte țări, care suferă de jet lag.

Aproape ca și accidentările, fotbaliștii au nevoie de timp suplimentar de recuperare atunci când se întorc din călătorii foarte lungi. Cluburi precum Real Madrid, Atlético și Barcelona, printre altele, sunt afectate de fenomenul jet lag.

Ce este fenomenul jet lag?

Jet lag este dezechilibrul ceasului intern după schimbarea fusului orar atunci când călătoriți dintr-o țară în alta în direcția est-vest sau invers. Se poate întâmpla să decolați dintr-o țară după-amiaza și să ajungeți la destinație dimineața. Acest lucru înseamnă să săriți peste o noapte întreagă de odihnă.

Cu cât călătoria este mai lungă, cu atât sunt mai mari efectele jet lag-ului, cunoscut și sub denumirea de sindrom transoceanic sau disritmie circadiană. În general, este necesară o zi de recuperare pentru fiecare fus orar traversat.

O astfel de schimbare modifică ritmul circadian și, odată cu acesta, toate funcțiile de bază ale organismului, cum ar fi somnul, foamea și producția hormonală (influențată de lumina solară). Printre simptomele pe care le provoacă jet lag-ul, se remarcă următoarele:

  • Oboseală în timpul zilei
  • Dificultate de concentrare
  • Stare generală de rău și stare de spirit schimbătoare
  • Probleme gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea
  • Tulburări de somn, cum ar fi somnolența în timpul zilei sau insomnia nocturnă
Bărbat afectat de jet lag
Revenirea la rutina de somn după o călătorie lungă cu avionul este o sarcină care necesită o zi întreagă de adaptare.

Cum afectează fenomenul jet lag echipa Real Madrid

De când a apărut UEFA Nations League, jucătorii echipei europene nu mai călătoresc pe alte continente pentru meciuri amicale. În schimb, joacă un meci acasă cu echipa națională și apoi călătoresc într-o altă țară europeană care nu se află la mare distanță. Uneori, nici măcar nu schimbă fusul orar.

Situația este diferită pentru jucătorii sud-americani, africani și asiatici. De exemplu, Real Madrid rămâne fără uruguayanul Federico Valverde sau brazilienii Eder Militão, Vinícius Júnior și Rodrygo de fiecare dată când sunt chemați în țările lor.

Deși multe echipe își organizează meciurile în Europa pentru a le ușura viața jucătorilor, uneori acestea sunt jucate în Statele Unite sau Asia, ceea ce înseamnă o relocare semnificativă. În primul caz, de exemplu, diferența de fus orar dintre Spania și continentul american variază între 6 și 9 ore. Cei care călătoresc în Asia au ritmul circadian afectat de o schimbare de aproximativ 7 ore.

Ce altă echipă are probleme?

Real Madrid nu este singura echipă din Spania care simte efectele jet lag-ului atunci când jucătorii săi călătoresc pentru a-și reprezenta țările de origine. Atlético Madrid, la rândul său, îi pierde pe Felipe și Matheus Cunha (Brazilia), Nahuel Molina, Ángel Correa, Rodrigo de Paul (Argentina) și José María Giménez (Uruguay).

De asemenea, Barcelona are un număr mare de jucători străini. De exemplu, Ronald Araujo este adesea convocat de Uruguay, Franck Kessié este chemat de echipa Coastei de Fildeș și Raphinha joacă regulat pentru Brazilia.

În aceeași situație sunt și cluburi din alte țări, precum Bayern Munchen, Manchester City, Manchester United și Juventus. Majoritatea celor convocați fac parte din echipe europene, dar alții merg mult mai departe.

Un caz aparte este cel al fotbaliștilor asiatici, care trebuie să parcurgă mult mai mulți kilometri atunci când echipele lor joacă pe teren propriu. Unii dintre ei sunt Takehiro Tomiyasu de la Arsenal, Heung-Min de la Tottenham și Mehdi Taremi din Porto.

Paul Pogba de la Manchester
Cluburile europene sunt cele mai afectate de meciurile FIFA, deoarece au jucători din diferite țări.

Cum se tratează fenomenul jet lag?

Jet lag-ul și efectele sale dispar după câteva ore sau zile după călătorie. Între timp, trebuie să suportăm modificările menționate anterior.

Pentru a rezolva problemele, există câteva „ajutoare” endogene. De exemplu, există pastile de melatonină care contribuie la relaxare și odihnă. Acestea trebuie prescrise de medic.

În plus, folosirea măștilor de somn este foarte utilă, chiar și atunci când afară este lumină.

Acest studiu a constatat că persoanele cu obiceiuri mai flexibile suferă mai puțin din cauza jet lag-ului. Condiția fizică bună permite o adaptare mai rapidă la schimbări. Ca ultim sfat, încercați să consultați medicul pentru planificarea corectă a unei călătorii, mai ales dacă trebuie să luați medicamente la orele stabilite.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.