Ce este somnul segmentat? Avantaje și dezavantaje
 

Ce este somnul segmentat? Avantaje și dezavantaje

Trezirea dimineața și, după un timp, revenirea la odihnă este cunoscută sub denumirea de „somn segmentat”. Cum afectează sănătatea?
Ce este somnul segmentat? Avantaje și dezavantaje

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Împărțirea odihnei în faze distanțate la câteva ore explică ce este somnul segmentat. O astfel de tehnică de odihnă se poate adapta unor nevoi curente, dar nu este nouă.

Așa se odihneau oamenii în Evul Mediu, când nu era curent electric. De îndată ce venea noaptea, se culcau. Cu toate acestea, câteva ore mai târziu, se trezeau și desfășurau activități zilnice înainte de a se întoarce la odihnă.

În Evul Mediu, a sta treaz timp de 3 sau 4 ore între reprizele de somn era ceva productiv. Astăzi, practica este numită și primul și al doilea somn sau somn bifazic.

Ce este somnul segmentat?

Baza somnului segmentat presupune a împărți odihna nopții în două sau mai multe perioade de somn. Când segmentarea depășește trei secțiuni, se numește „somn polifazic”. Este un tipar care îl modifică pe cel tradițional, bazat pe odihnă 6 până la 8 ore la rând.

Pe lângă împărțirea somnului în blocuri, este posibil să adăugați o cotă de zi.

Nu se clasifică drept tulburare de somn, dar împărtășește caracteristici cu această patologie care afectează uneori viața de zi cu zi. Printre efectele tulburărilor de somn, Unitatea de Somn a Clinicii Universitare din Navarra menționează somnolența în timpul zilei, epuizarea și problemele în îndeplinirea obligațiilor.

Cu toate acestea, în pandemia de COVID-19, mulți oameni și-au schimbat rutinele, având o viață de noapte acasă. Fără să vrea, și-au asumat somnul segmentat.

Spre deosebire de ce s-a întâmplat în alte vremuri, când întunericul anunța imediat ora de culcare, există aspecte ale modernității care sunt strâns legate de adoptarea somnului bifazic și nu din cauza lipsei luminii.

Mărturie în acest sens este un studiu publicat în Jurnalul American de Biologie Umană, care a constatatdurata și calitatea medie a somnului nu depind exclusiv de factori precum lumina sau zgomotul.

Femeie care doarme pe fotoliu
Nu trebuie să confundăm somnul segmentat cu insomnia sau somnul după prânz.

Somnul segmentat și relația acestuia cu insomnia

Potrivit jurnalului Acta Médica Colombiana, insomnia cronică este o patologie ce cuprinde complicații fizice și mintale. Aceasta duce la divizarea somnului la unii pacienți.

Unii folosesc fragmentarea și o iau ca pe o oportunitate de a lucra, de a face curat și de a face exerciții, de exemplu. Este o modalitate de a adapta programul de insomnie la somnul segmentat.

Câțiva medici sunt de acord că practicarea somnului bifazic poate ajuta pacienții să scape de anxietate și să adoarmă din nou. Asta explică un articol din Harper’s Magazine.

Avantajele somnului segmentat

Există 5 faze ale somnului nocturn, începând cu odihna ușoară până la somnul REM. În caz de segmentare, are loc o pauză lungă după primele 3 ore de somn. Pentru anumite persoane, este o odihnă profundă și reparatoare.

Condiția este ca împărțirea somnului în blocuri să nu reducă odihna medie zilnică (6 până la 8 ore).

Relaxare

Nu contează dacă este sau nu noapte; folosiți liniștea pentru a vă relaxa fără presiunea muncii sau a familiei. Puteți să meditați, să faceți yoga sau să treziți muza artei și a scrisului. Planificați ce veți face în ziua următoare.

O mai mare intimitate

Dimineața devreme vă puteți bucura de intimitate. Dacă vreți să obțineți o sarcină, somnul în blocuri este o scuză bună pentru a vă crește șansele de reușită.

Reglare hormonală

Prolactina crește noaptea și atinge concentrația maximă înainte de sfârșitul ciclului de somn, așa cum se arată într-un text publicat de Las Condes Clinical Medical Journal. Deși lipsesc dovezi concludente, se crede că dormitul în două ture reglează producția acestui hormon.

Vise mai lucide

Visele lucide sunt cele în care suntem conștienți că visăm. Am putea chiar să le controlăm.

Se consideră că dormitul pe segmente influențează aceste vise, precum și memorarea, creativitatea și concentrarea.

Dezavantajele somnului segmentat

Adormitul mai devreme

Unii preferă odihna în acest fel, dar relaxarea nu vine de la sine. Ei se adaptează ritmul la fragmentare. Dezavantajul este că trebuie să se culce mult mai devreme decât în mod normal, pierzând câteva ore.

Anxietate și alte patologii

A rămâne treaz în timp ce ceilalți dorm poate genera anxietate. Este mai mult o chestiune de obișnuință, deoarece credem că avem nevoie de lumina zilei pentru orice sarcină. Nopțile reprezintă momentul somnului în inconștientul colectiv, cu excepția celor care lucrează noaptea.

Fată care profită de somnul segmentat

Arhitectura somnului modificată

Atunci când arhitectura somnului este perturbată în oricare dintre fazele sale, este posibil să nu existe o odihnă adecvată. Aceasta generează tulburări și boli.

Complicații la revenirea la somn

Nu oricui îi este ușor să-și reia odihna în miezul nopții. Ceea ce contează este să nu apelați la sarcini intense sau care fac creierul să lucreze foarte mult, astfel încât a doua rundă de somn să fie reparatoare.

Cum să îmbunătățim calitatea somnului?

Las Condes Clinical Medical Journal subliniazăpercepția unui somn bun este legată de parametri precum procentul fazelor de somn și ciclurile acestora, latența, micro-excitațiile și perioadele de veghe.

Dacă de bunăvoie asimilați acest mod de a dormi cu intenția de a profita la maxim de noapte, introduceți-l puțin câte puțin în obiceiurile voastre. Atunci când segmentarea somnului este o problemă, este indicat să consultați un specialist.

Tratamentele tind să fie comportamentale și cognitive, pentru a regla activitatea fizică și alimentația. În mod similar, expunerea la lumină naturală sau artificială influențează reglarea ritmurilor circadiene și răspunsul anxios la starea de veghe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.